Prima paginăSocialEducatie

Casa Regală ocroteşte două şcoli din Roman şi Horia

Dimensiune text

Reprezentanţi ai şcolilor „Carmen Sylva”, din Horia, şi „Carol I”, din Roman, au participat, la Bucureşti, la simpozionul naţional „Carol I”. Evenimentul a fost organizat de Casa Regală a României, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Academia Română.

Sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti a găzduit luni, 6 octombrie, simpozionul naţional „Carol I, un Rege, o Epocă în dezvoltarea educaţiei”, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi din două unităţi de învăţământ din judeţul Neamţ – Școala Gimnazială „Carmen Sylva”, din Horia, şi Școala Gimnazială „Carol I” (nr. 6), din Roman.

Școala Gimnazială "Carmen Sylva" din Horia

Școala Gimnazială „Carmen Sylva” din Horia

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa principelui Radu al României şi face parte dintr-o serie de manifestări desfăşurate de către Casa Regală a României în memoria regelui Carol I, de la a cărui moarte se împlinesc, în acest an, 100 de ani. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Academia Română. La eveniment au participat Voichiţa Dragomir, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat, Mihnea Costoiu, şi cadre didactice universitare.

„Activitatea a adunat 47 de directori de instituţii de învăţământ ce poartă numele membrilor familiei regale a României. Pe parcursul întâlnirii, au luat cuvântul profesori universitari din Bucureşti, oficiali din Ministerul Educaţiei şi membri ai Casei Regale, care au arătat rolul decisiv pe care l-a avut regele Carol I în sistemul românesc de educaţie, precum şi rolul pe care îl are, în continuare, Casa Regală în susţinerea tinerilor”, a precizat profesoara Liliana Bulgaru, directorul Școlii Gimnaziale „Carmen Sylva” din localitatea Horia.

Forum pentru promovarea valorilor

Școala Gimnazială "Carol I" din Roman

Școala Gimnazială „Carol I” din Roman

Ministrul Remus Pricopie şi-a exprimat intenţia de a înfiinţa un Forum pentru Educaţie, patronat de Casa Regală, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Pe 30 noiembrie este programată o nouă întâlnire dintre directorii de instituţii de învăţământ prezenţi la evenimentul de luni, oficialii din Educaţie şi membrii Casei Regale. „La sfârşitul lunii noiembrie, şcolile participante la simpozion vor semna documentele de înfiinţare a acestui Forum, care va fi deschis, ulterior, tuturor unităţilor de învăţământ din ţară. Sediul acestui Forum va fi în Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti. Acest Forum îşi propune promovarea valorilor, organizarea de simpozioane şi de concursuri şcolare, dotarea bibliotecilor cu materiale legate de istoria Casei Regale şi organizarea de vizite la muzee”, a precizat profesor Grigore Văduva, directorul Școlii Gimnaziale „Carol I” din Roman.

În cadrul acestui Forum se va redacta şi un manual care va fi folosit în şcoli pentru cursul opţional despre istoria monarhiei româneşti. Forumul va deveni funcţional după ce ministrul Pricopie va semna ordinul de înfiinţare şi organizare.

Membrii Casei Regale care au dat numele şcolilor participante

regal 04Unităţile de învăţământ nemţene au schimbat, în urmă cu patru ani, termenul de „şcoală generală cu clasele I-VIII” cu cel de „şcoală gimnazială”. Unele au „ataşat” şi numele unei personalităţi, pentru a individualiza unitatea şcolară. Identificarea unui nume potrivit a însemnat, din partea conducerii şcolilor şi autorităţilor locale, o întoarcere în timp în istoria localităţii.

Școala din satul Horia poartă numele primei regine a României, Elisabeta I (1843 – 1916). Până la venirea comuniştilor la putere, comuna Horia s-a numit Elisabeta-Doamna. Cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, Elisabeta a adoptat pseudonimul literar „Carmen Sylva”, nume care a fost atribuit recent şcolii. Regina Elisabeta şi-a făcut o îndatorire din a încuraja şi ajuta tinerii talentaţi să studieze în străinătate, prin intermediul unui program de burse.

Școală nr. 6 din Roman poartă numele regelui Carol I. Înainte de 1945, cartierul Nicolae Bălcescu din Roman, unde este situată unitatea de învăţământ, aparţinea de comuna Carol, a fostului judeţ Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0