Casa Celibidache intră în sfârșit în reabilitare

HomeCultural

Casa Celibidache intră în sfârșit în reabilitare

Joi, 11 martie, Consiliul Județean (CJ) Neamț a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a Casei Celibidache din Roman. Conform reprezentanților CJ Neamț, în cursul zilei de 10 martie s-a predat amplasamentul pentru derularea serviciilor de proiectare și asistență tehnică, servicii care se vor desfășura pe o perioadă de două luni, iar ulterior vor începe lucrările de restaurare și conservare pentru acest obiectiv de interes județean.

„Am o mare bucurie că salvăm acest obiectiv cultural și, așa cum le-am promis romașcanilor, monumentul va redeveni un punct de atracție pentru turiști și de mândrie pentru oamenii locului! Încetul cu încetul, Romanul își va recăpăta strălucirea, datorită avuției sale culturale, care trebuie pusă în valoare!“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Nouă ani de demersuri pentru reabilitare

În 2012, Casa Celibidache a fost achiziționată de administrația locală romașcană de la moștenitorii compozitorului Sergiu Celibidache, efortul financiar fiind de peste 100.000 de euro. Primăria Roman a încercat reabilitarea acesteia cu fonduri europene, fără succes însă.

În luna martie a anului 2018, consilierii locali romașcani au aprobat transmiterea clădirii din proprietatea publică a Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea CJ Neamț, pentru a se putea obține fonduri pentru reabilitare prin Compania Națională de Investiții (CNI). În același an, imobilul a fost introdus pe lista de proiecte de la CNI, fondurile necesare investiției fiind aprobate anul trecut.

În luna august 2020, CNI a publicat în platforma de achiziții publice SICAP anunțul privind scoaterea la licitație a proiectării și execuției lucrărilor privind reabilitarea monumentului istoric Casa „Sergiu Celibidache” din municipiul Roman.

Atribuirea proiectului „Servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții: «Conservarea, restaurarea și protecția clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural, strada Veronica Micle nr. 2, municipiul Roman, județul Neamț»”, în valoare de 4.424.695 lei fără TVA, s-a făcut în luna februarie a acestui an, câștigând licitația asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) și Consulting Grup Expert, având ca subcontractant firma Build Instal Electric SRL.

Conform documentelor licitației, durata proiectului este de 66 de luni – din care două luni proiectarea, 28 de luni execuția (astfel că lucrările ar trebui să fie finalizate în toamna anului 2023) și 36 de luni perioada de garanție de bună execuție a lucrărilor.

Istoria Casei Celibidache

Conform descrierii imobilului, din catalogul monumentelor județului Neamț, Casa Sergiu Celibidache este un monument istoric, datând din secolul al XIX-lea. „Casa a rămas în urma sistematizării din anii ’80 fără lotul inițial. Este o casă cu bolți semicilindrice și cu pivnițe suprapuse. La rândul său și parterul are bolți semicilindrice, etajul are tavanul susținut de grinzi metalice. La etaj ferestrele s-au păstrat pe partea de vest și în parte pe cea de est. Ordonanță și decorații neoclasice formate din: bosaje, coloane adosate la etaj, cornișe la fronton. Decroșeul traveei mediane este încadrat la etaj de balcoane cu parapet și stâlpi de fier forjat. Ferestrele sunt terminate la partea superioară în segment de cerc ploștit la etaj, cu buiandrug la parte. Acoperișul este în patru ape cu pantă mică.

Familia căminarului, vornicului și apoi spătarului Grigore Done, originară din Muntenia, se stabilește la Roman, unde în anul 1825 cumpără casa de pe str. Calistrat Hogaș, nr. 6, casă ce îi va purta numele. Grigore Done se remarcă prin construirea bisericii Sf. Gheorghe și prin participarea alături de alți delegați ai orașului la negocierile purtate cu episcopul Veniamin Ruset în cursul anului 1844, negocieri în urma cărora locuitorii obțin răscumpărare vetrei târgului în schimbul unor moșii. În 1912, în această casă se naște Sergiu Celibidache”, se arată în descrierea de pe site-ul www.monumenteneamt.ro .

Casa de la intersecţia bulevardului Roman Muşat cu strada Veronica Micle a aparţinut familiei muzicianului Sergiu Celibidache până în anul 1950, când a fost naţionalizată şi a trecut în proprietatea statului. După naţionalizare, aceasta a funcţionat o perioadă ca spital, iar apoi ca sediu al Școlii de Artă din Roman. Această ultimă destinaţie a fost, însă, anulată, după circa zece ani de funcţionare, din cauza degradării imobilului.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0