HomeActualitateNeamt

Carne expirată şi etichete scrise cu pixul

În urma controalelor efectuate de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Neamţ au fost descoperite produse din carne expirate, îngheţată recongelată şi etichete modificate cu pixul, la care se adaugă pachete de carne de pasăre congelată sau peşte congelat care au fost ambalate în unitatea de comercializare fără să aibă vreun element de identificare şi caracterizare şi fără posibilitatea identificarii lotului, ambalajul original nefiind păstrat.

Inspectorii au descoperit produse expirate de mai mult de şapte zile, carne de pasăre congelată cu arsuri de congelare sau amestecuri de carne parţial decongelate. O mare problemă au constituit-o şi etichetele cu informaţii incomplete ale produselor congelate, care nu au menţiunea obligatorie „A nu se recongela după decongelare”, informaţii netraduse sau neconforme cu greutatea sau caracteristicile produselor.

Nici deserturile nu au fost în stare mai bună, îngheţata fiind deformată, semn al decongelării, sau nu era împachetată într-un ambalaj etanş. În unele cazuri, pe ambalajul îngheţatei vafe nu erau precizate efectele pe care le pot avea asupra copiilor utilizarea coloranţilor E102 şi E124 E-uri ce se regăsesc în compoziţia acestui tip de îngheţată.

„Referitor la respectarea condiţiilor la depozitarea şi comercializarea produselor congelate, s-a constatat nerespectarea condiţiilor de temperatură la depozitare, aşa cum sunt declarate prin etichetare, la doi operatori economici produsul fiind decongelat parţial sau total. Ca urmare a abaterilor constatate, s-au dispus măsurile de oprire definitivă a comercializarii a 105 kilograme de produse congelate, în valoare de 1.945 lei, şi oprirea temporară a comercializarii a 540 kilograme de produse congelate în valoare de 5740 lei şi s-au aplicat 20 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 45.500 lei şi zece avertismente”, a declarat Vlad Ciurea, comisar şef adjunct al Oficiului de Protecţie a Consumatorului Neamţ.

Inspectorii OPC sfătuiesc consumatorii să nu cumpere produse alimentare pentru care au suspiciuni că au fost decongelate şi recongelate, produse la care se constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj, produse la care constată ca ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului. La cumpărarea produselor alimentare, clienţii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, acesta doreşte să reclame cantitatea sau siguranţa unui produs.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • cimpoesu vasile jan 11 ani ago

    spuneti la ce magazine,lumea trebuie informata…

  • florin 11 ani ago

    Daca pedeapsa pentru asemenea magarii , adevarate atentate la sanatatea si viata oamenilor, ar fi retragerea DEFINITIVA a autorizatiei de comert +inchisoarea, probabil ca nu vor mai exista atatia „atentatori”. Oricum, pana una-alta, e corecta propunerea D-lui Cimpoesu Vasile Jan, iar cei care-i cunosc pe faptuitori si nu averizeaza publicul devin, in mod logic, complici cu acestia ! Daca pe inconstienti amenzile nu-i prea sperie, macar publicitatea negativa, teama de a-si pierde clientii sa-i mai aduca la realitate !