Prima paginăSlide news

Cariera de fotbalist și antrenor a lui Dan Petrescu

Cariera de fotbalist și antrenor a lui Dan Petrescu

Dimensiune text

Dan Petrescu este un fost fotbalist român de performanță cu rezultate remarcabile. Acesta s-a născut pe 22 decembrie 1967 în București. Dan Petrescu și-a început experiența în fotbal la Steaua București ca junior, acesta fiind promovat în prima echipă la o lună după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Acum Dan Petrescu a devenit ambasadorul casei de pariuri 888 sport, care oferă bonusuri atractive la deschiderea contului. Vezi detalii pe 888 cod bonus.

Mai apoi, Petrescu a fost împrumutat un sezon la FC Olt, iar în 1987 a revenit la prima dragoste, FC Steaua, alături de care a jucat în semifinalele Cupei Campionilor în 1988. În aceeași competiție a ajuns în finală în 1989, Steaua pierzând în fața AC Milan. Tot în 1989, Dan Petrescu a debutat și la naționala României. Din cauza unei accidentări, acesta a lipsit de la Mondialul din 1990.

Chelsea Londra

Dan Petrescu s-a transferat la U.S. Foggia în 1991 care tocmai promovase în Seria A. După ce a jucat trei sezoane pentru italieni, Petrescu s-a transferat în 1994 la Sheffield Wednesday prin prisma evoluției sale la Mondialul din 1994. Un an mai târziu, în 1995, Dan Petrescu a făcut un pas mare către Chelsea Londra unde a și rămas cinci sezoane ajungând rapid unul dintre jucătorii de bază ai echipei.

În perioada petrecută alături de Chelsea, Petrescu s-a bucurat de câștigarea Cupei Angliei în 1997, Cupa Ligii Angliei și Cupa Cupelor în 1998. După anul 2000, Gianluca Vialli l-a făcut pe Petrescu să plece de la Chelsea și a evoluat câte un sezon la Bradfort City și Southampton.

Revenirea în România

Dan Petrescu a revenit în România în 2002 și a decis să își încheie cariera de fotbalist acasă. A semnat un contract în 2002 pentru un sezon cu FC Național, iar ultimul meci din carieră a fost în 2003 la finala Cupei României care a fost pierdută de către echipa din care făcea parte Petrescu, în fața Dinamo București.

După ce a decis să se retragă din cariera de fotbalist, Dan Petrescu a trecut la antrenat echipe, iar prima echipă antrenată de acesta a fost Sportul Studențesc, care a și ajuns în Divizia A în sezonul 2003-2004. În anul 2003, Dan Petrescu a preluat Rapid București la cererea lui Giovanni Becali, dar după doar 4 luni acesta a plecat înapoi la Sportul Studențesc unde a antrenat până în iarna anului 2005.

În anul 2006, Dan Petrescu a semnat un contract cu Wisla Cracovia, dar acesta nu a reușit să atingă obiectul pe care îl cereau aceștia, iar după ce Wisla Cracovia a fost învinsă în Cupa UEFA de către Iraklis Salonic, în sezonul 2006-2007, acesta a fost demis din funcția de antrenor.

După aventura din Polonia, Petrescu s-a întors în România unde a preluat funcția de antrenor al echipei FC Unirea Urziceni. Acesta a reușit să ducă echipa ialomițeană în finala Cupei României, dar a pierdut în fața CFR Cluj.

După un șir de plecări pe la echipele Dinamo Moscova, Al-Arabi, Jiangsu Suning și Kuban Krasnodar, Petrescu a redevenit în 2019 antrenorul echipei CFR Cluj. Acesta a mai avut o întrerupere în iunie 2018 când a semnat cu echipa chineză Guizhou Hengfeng, însă în martie 2019 Petrescu a revenit tot la CFR Cluj. După 4 eșecuri la rând alături de CFR Cluj acasă, Dan Petrescu avea să se despartă de CFR Cluj în 30 noiembrie 2020 și să revină înapoi în 31 august 2021 semnând un contract pe 3 sezoane.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0