Prima paginăActualitate

Care este stadiul lucrărilor de investiții în Roman pe final de an

Care este stadiul lucrărilor de investiții în Roman pe final de an

Dimensiune text

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a prezentat vineri, 27 noiembrie, în cadrul conferinței de presă săptămânale, stadiul la nivelul ultimului trimestru al anului pentru realizarea lucrărilor de investiții derulate în oraș în această perioadă.

Astfel, pe bulevardul Republicii se realizează lucrări de amenajare a trotuarelor, care însumează circa 1.100 de metri pătrați. Etapele de execuție cuprind demontări de borduri vechi, săpături, transportul molozului rezultat, demolarea trotuarelor vechi, așternerea unui strat de balast de zece centimetri compactat cu rol de fundație, așternerea unui strat de beton stabilizat semiuscat de zece centimetri și montarea pavelelor pe un strat de sort de 4 – 8 milimetri. Se montează și borduri mici, iar apoi se acoperă cu un strat de nisip pentru umplerea rosturilor.

Pe strada Ștefan cel Mare, la nr. 233, a fost reparat acoperișul imobilului, care este proprietatea Primăriei Roman. La Grădinița nr. 1 din strada Ion Creangă, structură a Școlii „Mihai Eminescu”, la recomandarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Neamț, au fost montate și repoziționate 17 uși, cu rezistență la foc și care facilitează evacuarea în caz de incendiu.

În zona Stejarului Unirii s-au efectuat lucrări de amenajare la trotuare cu pavele și au efectuate lucrări de reparație a soclului, care a fost făcut din beton, împrejmuire placată cu travertin. Au fost efectuate și lucrări de asfaltare, urmând a se efectua trasarea acelei zone.

Pe străzile Dobrogeanu Gherea și Aleea Liliacului au fost amenajate două locuri de joacă. Lucrările efectuate constau în săpături pentru îndepărtarea stratului vegetal, aplicarea unui strat de balast, montări de borduri mici pe acest perimetru de joacă și montarea pavelelor din cauciuc pe un strat de sort cu o grosime de cinci centimetri și au fost reparate obiectele de joacă existente, de către Direcția de Servicii Edilitare.

Pe strada Bogdan Dragoș au avut loc lucrări de reabilitare a trotuarelor, din pavele, a fost efectuat accesul până la limita proprietății, s-a efectuat înlocuirea bordurilor mari degradate, având în vedere că pe această zonă sunt mai multe puncte de interes public, unde este necesar ca accesul la proprietăți să fie extins, astfel încât acesta să poată fi utilizat și ca parcarea în această zonă să evite blocaje în trafic – și au fost amenajate aceste zone.

De semenea, în continuare, se efectuează lucrări pentru finalizarea zonei Primăverii.

În zona dinspre strada Smirodava și bulevardul Republicii, au avut loc și au loc în continuare lucrări de amenajare peisagistică, ce presupun și amenajări de parcări noi, folosindu-se pavele ecologice, au fost amenajate spațiile verzi, se nivelează terenul, se însămânțează iarbă și sunt reabilitate aleile aferente acestor parcări. Durata estimată pentru tot acest ansamblu al zonei este în prima jumătate a anului viitor.

Lucrări în cartierele Bălcescu și Petru Rareș

În cartierul Nicolae Bălcescu au avut loc lucrări pe străzile Vișinilor, Ciocârliei, Zimbrului, Zambilei, Cărămidăriei, iar în acest moment se efectuează lucrări în strada Cocorului. Aceste lucrări de modernizare au presupus săpături, balast, aplicare de piatră spartă, trotuare și aplicarea stratului de asfalt. Tot în cartierul Bălcescu au avut loc lucrări în străzile Mărului, Tinosului, Pescarilor și Ocniței, privind refacerea și înlocuirea trotuarelor și montarea bordurilor și pavelelor, în momentul de față lucrarea fiind executată în zona străzii Tinosului.

Au fost efectuate lucrări de modernizare în zona „Abator”, constând în modernizarea parcărilor și aplicarea îmbrăcăminții asfaltice în acea zonă, pe o suprafață de 2.938 de metri pătrați. La Colegiul Tehnic „Danubiana” au fost executate reparații la terenul de sport și la aleile din incintă, a fost turnat un covor asfaltic pe o suprafață de 2.629 de metri pătrați.

Pe strada Nicolae Bălcescu, în cartierul Petru Rareș, a fost turnat ultimul strat de mixtură asfaltică, pe o suprafață de 2.157 de metri pătrați, și s-a finalizat execuția trotuarelor și pavelelor pe o suprafață de 844 de metri pătrați. Pe strada Izvor s-au finalizat lucrările privind executarea canalului de beton acoperit cu dale, în lungime de 103 metri. Aceste două străzi sunt ultimele străzi din acest contract de modernizare a străzilor din cartierul Petru Rareș. În acest moment e în desfășurare recepția la finalizarea lucrărilor de canalizare menajeră și pluvială în cartierul Petru Rareș, ședință de recepție care va fi finalizată în data de 4 decembrie.

În cartierul Danubiana s-au executat lucrări de întreținere și reparații pe strada Energiei, acolo unde a fost propusă prin proiect lărgirea străzii, montarea de rigole, asfaltarea parcărilor și aleilor.

Parcuri și locuințe sociale

La Parcul „Jora” au fost efectuate lucrări de investiții ce au presupus semănarea gazonului, finalizarea împrejmuirii și plantarea de puieți și arbori și finalizarea grupurilor sanitare. La Parcul „Zăvoi”, unde este un stadiu fizic efectuat în acest moment de 75%, lucrările realizate au fost la scenă, gradene, de finalizare a aleilor pietonale, a pistelor pentru biciclete, împrejmuirea obiectivului, realizarea grupurilor sanitare, a racordurilor la energie electrică și iluminat, locurile de joacă, pergole, semănări de gazon și s-au plantat în această perioadă doar flori perene, care e pretează sezonului rece.

În strada Islazului, în apropierea sensului giratoriu, la locuințele sociale sunt lucrări în desfășurare la cele trei corpuri, cuprinzând 56 de unități locative, în care sunt 50 de locuințe tip garsonieră, cu o suprafață de 38,9 metri pătrați, și șase tip apartament cu două camere, cu o suprafață de 54,9 metri pătrați. S-au efectuat lucrări la corpul 1 și la corpul 2. La primul corp au fost efectuate lucrări la nivelul fundației și al pardoselii, iar la cel de-al doilea s-a finalizat infrastructura, respectiv fundația, iar în prezent se lucrează la zidărie. S-a transmis și prima tranșă de finanțare, aceasta fiind la Ministerul Dezvoltării, Primăria Roman contribuind cu aproximativ 30% la acest obiectiv.

Extindere la rețeaua de gaze naturale și la sistemul de supraveghere

În zona Pietonalului Ștefan cel Mare, tronsonul 2, au fost executate lucrări de finisaj montare granit, tencuieli speciale la parapeți, obiecte sanitare, montaj plăci de beton și de stâlpi de iluminat exterior.

În cartierele orașului s-a continuat proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale, având loc lucrări în strada Nicolae Bălcescu, strada Bucovinei și în strada Nouă.

În ceea ce privește lucrările de întreținere și reparații la instalațiile termice, au fost executate lucrări de înlocuire a cazanelor de încălzire la Școala „Calistrat Hogaș”, la Grădinița cu program prelungit „Muguri de lumină”, la blocul de locuințe de pe strada Ștefan cel Mare nr. 177, iar la Colegiul Tehnic „Petru Poni” au fost înlocuite pompele de recirculare a apei la centrală. Tot la Grădinița „Muguri de lumină” a fost înlocuit tabloul electric.

Alte lucrări au mai fost efectuate la Stadionul „Moldova” (lucrări de reparație și modernizare la corpul administrativ, care au cuprins înlocuirea tâmplăriei, uși și ferestre, au fost refăcute hidroizolațiile planșeelor și s-a montat instalație electrică nouă), în strada Ștefan cel Mare nr. 274, la fostul Liceu nr. 1 (unde a fost reparat și înlocuit un burlan și s-au montat coturi de tablă zincată pentru preluarea în siguranță a apelor pluviale), precum și în Piața Smirodava și în strada Anton Pann, în zona blocului 30 (unde au fost montate două camere de supraveghere, conectate la sistemul supraveghere, cu echipamente aferente pentru acest sistem stradal).

 

 

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0