HomeSanatateNeamt

Cardurile refuzate pe motive religioase au dus Neamțul în top

Judeţul Neamţ se află în primele cinci locuri ale topului judeţelor cu cei mai mulţi cetăţeni care au refuzat cardul naţional de sănătate, din motive religioase.

Cu aproximativ 2.000 de carduri naţionale de sănătate întoarse la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, deoarece titularii lor le-au refuzat din motive religioase, judeţul Neamţ se află în primele cinci judeţe din ţară care au cele mai multe carduri refuzate din aceste motive, cu un număr de carduri refuzate aproape la fel de mare ca în judeţul Suceava.

„Dintre cei care au refuzat cardul, cei mai mulţi erau credincioşi ortodocşi pe rit vechi. Pe teritoriul judeţului Neamţ există un număr foarte mare de astfel de persoane şi probabil că de aceea ne situăm pe primele locuri într-un top al judeţelor cu cele mai multe carduri refuzate din motive religioase. Am auzit mereu că o problemă ar fi că, dacă este citit invers cuvântul «card», iese cuvântul «drac», şi de aceea se consideră că acest nou instrument, cardul de sănătate, ar fi instrumentul diavolului. Noi nu putem obliga pe nimeni să îşi schimbe concepţiile sau să accepte acest card. Suntem, însă, obligaţi să le oferim celor care refuză o alternativă, pentru a putea beneficia şi ei de servicii medicale gratuite”, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ.

Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase au ca alternativă adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate, eliberată la cerere de către CAS Neamţ. Această adeverinţă are valabilitate trei luni. Cardurile refuzate rămân la sediile Casei de Asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

De la 1 mai 2015, utilizarea cardului de sănătate devine obligatorie pentru toţi cetăţenii asiguraţi şi niciun serviciu medical nu va mai fi decontat de către Casele de Asigurări dacă nu a fost validat prin intermediul unui card de sănătate.

Comentarii

WORDPRESS: 5
 • mihai 9 ani ago

  Oare este necesar sa acceptam o inregistrate cu cip precum animalele. Dupa activarea cardului, doctorii tin evidenta tot pe registre. Pai atunci rolul cardului nu este doar acela de a forma o baza de date bine pusa la punct pentru a servi celor ce au nevoie de informatii despre noi? Acum pare ceva fara noima ceea ce spun, dar timpul trece, informatiile se aduna pe cip, omul uita si omite succesiunea datelor inscrise, iar persoanele care se perinda la citirea istoricului vor fi tot mai multe. Undeva se rupe lantul si se vor scurge informatii din neatentie, nestiinta sau voit, GARANTAT.
  Cei ce lucreaza cu baze de date pot confirma asta prin puterea exemplului si nu din vorbe. Grija mare ce vreti sa faceti cu istoricul vietii voastre. E normal sa fie administrat de orice functionar al sistemului sanitar care azi lucreaza in cadrul medical si maine nu? Eu cred ca mai trebuie meditat si inca bine.

  • IOANA 9 ani ago

   Aveti mare dreptate, dar cui poti spune asta cand toti cred ca aveam nevoie de acest card.
   Auzi, refuzul din motive religioase pe stil vechi. Asta e marea problema sau cea de transparenta?

  • mihai 9 ani ago

   Eu rămîn de aceeaşi părere…trebuie oprită ipocrizia odată ptr totdeauna …afirmând că acest lucru este unealta diavolului…déci ori sunte-m înapoiaţi ori stupizi să nu spun proşti
   O zi bună

 • Bogdan Sava 9 ani ago

  Argumentul analogiei inregistrarii si animalelor prin cip mi se pare nevalid.

 • Florin 9 ani ago

  Chestia cu cip-ul v-a fost bagata in cap de popa din sat, care traieste cu mintea in secolul XVII. Cind ti se va planta un cip in corp si vei fi conectat la un supercomputer( care va avea creata o super- baza de date)atunci mai vorbim. Despre tine se stie totul si acum, fara cip. Se stie de la Evidenta populatiei, de la Pasapoarte , de la Fisc, de la banca, de la cabinetul medical ( din fisa manuala) etc.Reticenta fata de cardurile electronice nu-i decit o prostie, dar va place sa vorbiti aiurea, invocind tot felul de teorii conspirationiste.