Prima paginăSanatate

Cardurile europene de sănătate au mare căutare

Dimensiune text

Indiferent că vor să plece la muncă în străinătate sau pleacă în concediu, tot mai mulți nemțeni solicită eliberarea cardului european de sănătate. Numărul cererilor de eliberare a cardului a crescut de șase ori.

 

Potrivit informațiilor funizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, de la începutul anului și pînă la sfîrșitul lunii iulie au fost eliberate 3.384 de carduri europene de sănătate și 735 de certificate provizorii de înlocuire a cardului. Astfel, comparativ cu luna ianuarie, în perioada de vară numărul cererilor a crescut de aproximativ șase ori.

Pentru intrarea în posesia cardului european de asigurări sociale de sănătate, persoanele care doresc să se deplaseze pentru o ședere temporară în statele membre ale Uniunii Europene completează cererea tip de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate.
Cererile tip pot fi obținute de la Compartimentul relații cu publicul din cadrul CAS Neamț. După completarea cererii tip, solicitanții anexează la aceasta dovada de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate (adeverință de salariat, cupon pensie, adeverință elev/ student însoțită de adeverința de la secția financiară care să ateste că nu realizează nici un fel de venituri) și copie după buletin sau carte de identitate.
Solicitantul prezintă cererea tip completată, însoțită de anexe, la ghișeele din cadrul Compartimentului evidență asigurați din cadrul CAS Neamț, unde se verifică dacă solicitantul are calitatea de asigurat. Dacă solicitantul nu face dovada plății la zi a contribuției de asigurări sociale de sănătate, cererea sa este înregistrată și transmisă la Compartimentul relații cu publicul, care întocmește scrisoarea de refuz, motivată, în termen de trei zile de la înregistrare.
În cazul unei solicitări de emitere în urgență a cardului european, urgență dovedită de către solicitant, se emite Certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0