HomeSanatate

Cardul național de sănătate va fi obligatoriu de la 1 septembrie

Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă printr-un comunicat transmis marţi, 12 august, că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate începând cu data de 1 septembrie. Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar care, din diverse motive, nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află, pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate.

Totodată, potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate.

„A venit momentul ca acest card să funcţioneze aşa cum a fost el gândit. Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor din sistem”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Iniţial, cardul de sănătate trebuia să devină obligatoriu la 1 februarie. Ulterior, termenul a fost prelungit până pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. CNAS a anunţat, ulterior, că documentul va fi obligatoriu la sfârşitul lunii iunie.

Comentarii

WORDPRESS: 0