HomeSanatateNeamt

Card de sănătate refuzat din motive religioase

Peste 800 de nemţeni au refuzat, până acum, cardul de sănătate, din motive religioase. Conform unei centralizări a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, 813 persoane se află în această situaţie. Pentru cei care refuză primirea şi folosirea acestui document, există alternativă. Asiguraţii care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, fac dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, cu o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă. Cererea pentru prima solicitare de eliberare a adeverinţei va fi însoţită de declaraţia pe propria răspundere privind refuzul cardului, precum şi de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit.

Casa de asigurări de sănătate va elibera cardurile naţionale oricând, în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor, inclusiv celor care au refuzat, iniţial, primirea cardului naţional.

Cardul naţional face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, autorităţile susţin că banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent.

Comentarii

WORDPRESS: 0