Prima paginăActualitateNeamt

Caravana politică trece, problemele și riscurile rămân

Dimensiune text

Toate proiectele discutate cu foştii miniştri vor fi reluate cu actualii şefi de la Ministerul Mediului. Urgentă este rezolvarea problemei de la Ion Creangă. Proiectul de hotărâre de Guvern este întocmit, dar prefectul Angheluţă va insista pentru aprobarea acestuia.

Siguranţa a mii de oameni a depins de oamenii politici

Siguranţa a mii de oameni a depins de oamenii politici

Prefectul Vlad Angheluţă va relua discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru susţinerea proiectelor din judeţ, ce ţin de situaţii de urgenţă. Aceste demersuri au fost începute de fostul prefect, George Lazăr, pe vremea când ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură era Lucia Varga, de la PNL. După ce liberalii au ieşit de la guvernare, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a devenit Doina Pană, iar ministru al Mediului este Attila Korodi. „Au fost mai multe documente trimise către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice de la Instituţia Prefectului Neamţ. Voi relua discuţiile pentru ca proiectele din judeţ să primească finanţare de la centru”, a declarat Ioan Angheluţă, prefectul judeţului Neamţ.

În luna februarie a acestui an, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a aprobat şase hotărâri privind proiecte prioritare şi de a căror realizare depind mii de nemţeni. Finalizarea proiectului „Refacerea amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a oraşului Roman (frontul Pildeşti – Simioneşti)” are nevoie de 15.786.000 de lei. Este vorba despre lucrări de mare amploare, care trebuie să reziste şi la viituri, dar să fie eficiente şi în caz de secetă, fără ca romaşcanii să resimtă lipsa apei la robinet. Alte lucrări care au nevoie de finanţare sunt lucrările de apărare împotriva inundaţiilor a localităţii Recea, din comuna Ion Creangă, investiţie pentru care este nevoie de 13.891.000 de lei. Continuarea lucrărilor la digul de pe râul Siret de la Adjudeni – Tămăşeni înseamnă un efort bugetar de 23.789.000 de lei. La acest dig, Apele Române au terminat doar prima etapă din lucrare, iar lipsa de fonduri a dus la oprirea temporară a lucrărilor.

prefect03Un alt proiect care, în viziunea autorităţilor judeţene, e foarte important, este amenajarea albiei râului Siret în localitatea Ion Creangă. Aici nu este vorba de o investiţie începută, ci doar de o notă de fundamentare pe baza căreia vor trebui realizate studii şi proiecte tehnice. Investiţia a fost estimată la 5.000.000 de lei, dar o valoare corectă va fi cunoscută după realizarea studiilor de specialitate. În plus, aici trebuie rezolvată problema juridică legată de terenul de 16 hectare care acum aparţine Romsilva. Suprafaţa de teren trebuie defrişată, deoarece conţine vegetaţie care împiedică scurgerea optimă a apei în zona podului de la Ion Creangă. Din această cauză, Siretul a provocat, în timp, numeroase distrugeri în satele situate de-a lungul râului şi a afectat podul rutier de pe drumul judeţean spre Vaslui. Consiliul Judeţean a alocat de mai multe ori sume considerabile pentru reparaţii la pod, dar lucrările s-au dovedit ineficiente. Soluţia defrişării şi a îndiguirii malului a fost aprobată ca fiind cea mai bună, în condiţiile în care proiectul prevedea şi o împădurire, ca o protecţie suplimentară a localităţilor situate pe malul stâng al Siretului.

Prefectul Vlad Angheluţă

Prefectul Vlad Angheluţă

Lucrările vor putea demara doar după ce se va realiza un schimb de terenuri între autorităţile judeţene şi Romsilva. Pentru aceasta, este nevoie de o hotărâre de Guvern. „Proiectul de hotărâre de Guvern a fost întocmit şi trimis din luna februarie către Ministerul Mediului. Întrucât a fost o schimbare de conducere la nivelul tuturor ministerelor, discuţiile vor fi reluate pentru ca proiectul de hotărâre de Guvern să fie analizat şi supus spre aprobare cât mai curând”, a precizat Vlad Angheluţă. Această hotărâre de Guvern ar salva mii de familii din comuna Ion Creangă, în cazul unei inundaţii.

Precizăm că lucrările pentru garantarea securității locuitorilor din zonă trenează încă de pe vremea premierului Petre Roman, când președinte al CJ Neamț era regretatul Raul Bobeanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0