HomeSanatate

Căpușele, între realitate și exagerare

Medicii spun că fenomenul mușcăturilor de căpușe a fost prezentat prea exagerat. Anul trecut, în județ s-au înregistrat zece cazuri de borrelioză – boala Lyme, provocată de căpușe.

 

 

În ultima perioadă, mass-media din întreaga țară a făcut o adevărată psihoză pentru cazurile de îmbolnăviri de borrelioză – boala Lyme, cauzate de mușcăturile de căpușe. Cazul actorului Șerban Ionescu și al jurnalistului din Sibiu care a decedat în urma bolii Lyme au fost prezentate, în opinia specialiștilor, exagerat. Aceștia spun că, deși mușcătura de căpușă poate avea urmări neplăcute, boala Lyme se instalează doar dacă o căpușă este infectată cu bacteria care este responsabilă de această boală. În cele mai multe cazuri, boala este tratatabilă și în rare cazuri și numai asociată cu alte boli este mortală. Anul trecut, în județ s-au înregistrat zece cazuri de astfel de îmbolnăviri.

 

Ce este boala Lyme

 

Potrivit informațiilor oferite de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, boala Lyme este o infecție bacteriană care se transmite prin înțepătură de căpușă. Simptomele cel mai adesea întîlnite sînt febră, oboseală, cefalee și eritem. Deoarece aceste simptome sînt întîlnite și în numeroase alte boli, trebuie făcut un examen diferențial înainte de a pune un diagnostic.

Isodex scapularis, căpușa de căprioară sau căpușa neagră este vectorul bacteriei infectante Borrelia burgdorferi. Aceasta este responsabilă de apariția bolii Lyme. Ea trăiește în mod normal în șoareci, veverițe și alte animale mici. Cînd o căpușă neinfectată se hrănește cu sîngele unui animal bolnav, ingeră și bacteria incriminată. Aceasta va trăi în intestinul căpușei și, la următoarea masă, va infecta un alt animal sau chiar omul. Cele mai multe cazuri de infecție apar la sfîrșitul primăverii sau verii, cînd minusculele nimfe de căpușă sînt mai active, iar activitățile umane în mediu sînt frecvente.

Primul semn al infecției este, de obicei, un eritem circular numit migratoriu. Acesta apare la 70-80% dintre persoanele infectate și debutează din zona înțepăturii de căpușă, după o perioadă de trei pînă la treizeci de zile. Alte simptome ale boli Lyme sînt oboseala, frisoane, febra, cefalee, crampe musculare. Majoritatea simptomelor se remit chiar fără tratament. După cîteva luni de la infecție, 60% dintre bolnavi vor avea artrită intermitentă, cu durere articulară severă și tumefactie, fiind afectați în special genunchii. Alte cinci procente vor dezvolta probleme neurologice cronice: dureri în membre, furnicături, scăderea puterii de concentrare și a memoriei pe termen scurt. Cei mai mulți dintre bolnavi răspund la tratament, mai ales dacă este inițiat devreme în evoluția bolii, un procent redus vor prezenta simptome și după ani de zile: dureri musculare, artrită, oboseală, insomnii, dizabilități cognitive. Boala se tratează cu antibiotice. Tratamentul este menținut pe o perioadă de 14 pînă la 28 de zile.

„Din punctul nostru de vedere, mușcăturile de căpușă au fost prezentate exagerat, pentru că boala Lyme poate fi tratată. Cazurile mortale apar, de cele mai multe ori, pe fondul altor afecțiuni asociate. Oricum noi intenționăm să achiziționăm, pentru ambulanță, extractoare speciale de căpușe. Cel mai important lucru este ca pacientul să se prezinte la medic și să se protejeze cînd iese la iarbă verde”, a precizat medicul Letiția Damoc, coordonatul Serviciului Județean de Ambulanță.

Comentarii

WORDPRESS: 0