Când primarul nu e acasă, consilierilor nici că le pasă, decât pentru a-și face imagine. Și circ, pentru că, probabil, dă bine la electorat sau printre colegii de partid. Pentru oamenii care au așteptări, unele ședințe de Consiliu Local par a fi desprinse din volumele lui Caragiale. Așa a fost și ședința ordinară de joi, 19 august, ședință de la care primarul Leonard Achiriloaei a lipsit, iar pentru că nu a mai rămas nimeni care să facă ordine și disciplină, fiecare a făcut ce a vrut.
Încălcarea legii – un amendament nu a fost supus la vot
Cei 20 de consilieri prezenți la ședință au avut de aprobat organigrama Primăriei, prilej cu care Bogdan Roman, de la ÎPM, a propus ca amendament să se elimine 30 de posturi vacante, înmânându-le celor prezenți și posturile pe care acesta le consideră dispensabile, în condițiile în care nici nu sunt ocupate.
Consilierul PNL Bogdan Andrieș a spus că nu poate analiza „în zece secunde” propunerea înaintată. Viceprimarul USR Radu Samson i-a cerut specialistului de la resurse umane să explice dacă amendamentul este „legal”. Constantin Ghica (PNL), cu studii juridice și cu multe mandate în spate, a spus o minciună, și anume că organigrama și statul de funcții sunt atribute ale primarului și nu se pot lua decizii fără voia acestuia. Primarul construiește organigrama, însă doar Consiliul Local o aprobă sau nu.
A intervenit din nou viceprimarul Radu Samson, de data aceasta pentru a puncta politic. Acesta le-a transmis colegilor de ÎPM că propunerea de diminuare a organigramei îi aparține de fapt și se bucură că pot face „echipă”: „Putem să-i cerem primarului să facem o ședință în care să discutăm cu toții. I-am propus primarului și vom mai insista. Dar, modificările nu trebuie făcute fără cunoștințe temeinice, pentru că un șef de birou sau de direcție are nevoie în subordine de un anumit număr de posturi”. Replica a venit de la consilierul ÎPM Teodora Baciu: „Știm că sunteți cel mai bun avocat al primarului. Vă este teamă că nu o să mai fie șefi în Primărie? Amendamentul privește posturile vacante”.
Nici PSD nu putea rata să puncteze. George Bălan a declarat că va sprijini demersul dacă cei de la ÎPM, deci nu cei de la PSD, vor face un proiect de hotărâre separat cu diminuarea posturilor.
Și, ca să fie tăiată repede macaroana, proiectul a fost supus la vot și a trecut. Amendamentul consilierului Bogdan Roman nu a fost supus la vot, motivul: nu au înțeles care este amendamentul! După vot, specialiștii din Primărie au explicat clar ce se întâmplă dacă se taie un post dintr-o structură. De exemplu, un birou este format dintr-un șef și minim cinci posturi de execuție. Dacă tai un post de execuție, nu mai există șef, pentru că nu mai există birou și toți devin angajați la o structură superioară. Întreaga discuție pe acest proiect a durat mai bine de 25 de minute.
Garajul primarului și garajul viceprimarului
Un alt proiect de hotărâre care a suscitat interesul celor prezenți a fost scoaterea la licitație a unui garaj aflat în imediata apropiere a clădirii Primăriei. Viceprimarul Radu Samson a declarat că garajul este în curtea Primăriei și că nu consideră oportun să fie scos la licitație pentru suma de 84 de euro pe an: „Primarul poate, mai bine, să facă altceva cu acest spațiu, de exemplu o parcare acoperită pentru bicicletele angajaților”. Consilierul George Bălan l-a ironizat pe viceprimar, spunând că, deși ar trebui să fie o echipă, primarul vrea să scoată la licitație garajul, și viceprimarul nu.
Consilierul PNL Bogdan Andrieș a explicat faptul că garajul a fost folosit de ANAF din 2002 până în 2020 și acum se dorește valorificarea patrimoniului.
Deși, cu puțin timp în urmă, toți consilierii au aprobat concesionarea directă a unei suprafețe de teren către soția viceprimarului Radu Samson, de data aceasta, chiar dacă e vorba de o licitație, la care se poate înscrie oricine este interesat, consilierii au votat și pro, și contra. Nici chiar consilierul PNL Roxana Iorga nu a mai făcut front comun cu ceilalți liberali, care au votat pro, și s-a abținut. Proiectul a trecut după minute bune de dezbatere.
Un loc de joacă sau alte priorități pentru educație?
Ultimul proiect intens dezbătut a fost legat de oportunitatea construirii unui loc de joacă modern în curtea Grădiniței nr. 5, subiect pe care Ziarul de Roman l-a dezbătut pe larg (detalii aici). Consilierul liberal Bogdan Andrieș a punctat că în curtea grădiniței există un loc de joacă, e drept că nu cu echipamente de ultimă generație, și că în imediata apropiere se va amenaja un loc de joacă mare și modern. Acesta a precizat că, având în vedere această situație, ar fi oportun ca banii solicitați să fie utilizați pentru rezolvarea altor priorități ale unităților de învățământ.
Deși dezbaterea se putea opri cu aceste argumente, a intervenit și consilierul PNL Roxana Iorga, care a enumerat multele probleme din școli, de la problema tablourilor electrice, până la mobilier, terenuri de sport și multe altele. „La CNRV nu am primit nimic, deși avem 1.600 de copii și nicio cameră de supraveghere”, s-a plâns alesul local, care și conduce unitatea de învățământ. Afirmația a fost contrazisă de consilierul PLUS Ionuț Corbu, care a reamintit că s-au alocat bani pentru refacerea gardului de la CNRV, investiție care până acum nu a fost contractată. Din nou, viceprimarul Radu Samson și-a asumat meritele: „Tablourile electrice au fost reparate pentru că eu am făcut vizite la aceste școli”.
Dezbaterea a continuat că sunt alte probleme în școli, ba că ar fi oportun să dea Consiliul Județean sau Guvernul bani pentru locul de joacă. Consilierul Teodora Baciu a tras și concluzia: „Ceea ce arată acest proiect este că ori a fost o problemă management, de nu s-a rezolvat în atâția ani, ori e o problemă de la administrație, pentru că nu a vrut să dea acele dotări, ori este o problemă cu modul în care se gestionează bugetul, pentru că educația e lăsată întotdeauna pe ultimul loc”.
Proiectul nu a trecut, vot favorabil a fost dat de către inițiatori și cei doi consilieri ÎPM.
Comentarii
Credeti ca prezenta primarului ar fi schimbat ceva? Toti sunt „o apa si-un pamant”! Isi bat joc de banii romascanilor! Mergeti domnilor acasa, uitati-va in oglinda si o sa constatati ca nu va mai recunoasteti din cauza „caramizii” de bani pe care o incasati in mod nemeritat din impozitele platite in avans de romascani!
In ce priveste Organigrama Primariei, toti cei care au avut un punct de vedere pe aceasta tema, in frunte cu d-ul viceprimar si secondat de d-ul Ghica Ctin- „specialist in probleme juridice”, au spus numai prostii! Problema era ca prin eliminarea din organigrama a posturilor vacante se desfiinteaza postul unui sef de Directie, Serviciu sau de Birou? Aceata e organizarea in Primaria municipiului Roman? Asa „gandire”, asa organigrama, asa activitate: adica zero! DE CE NU MERGETI D-LOR SA LUCRATI LA PRIVAT CU ASA „PREGATIRE DE SPECIALITATE”? Felicitari domnilor alesi locali! Pe toti va intereseaza numai voturile angajatilor din primarie! Cu cat sunt mai multi angajati, cu atat aveti mai multi votanti; astfel, cca. 800 de angajati din primarie inmultiti cu o medie de 4 persoane pe familie, inseamna 3200 de votanti; 3200 de votanti inmultiti cu un minim de 5 prieteni ai fiecaruia inseamna cel putin 16000 de votanti, bazin electoral de care dispuneti fara nici-un efort si fara nici-o realizare pentru romascani! „Trai pe vatrai nenica”! Ati produs, produceti si veti produce numai ILUZII dar, aveti sanse mari sa castigati si urmatoarele alegeri! Nu e vina dvs., nici a angajatilor din primarie a rudelor si a prietinelor acestora, care v-au ales si va vor mai alege, e vina noastra, a celor care muncim din greu ca sa platim impozitele, impozite din care v-ati propus singuri salarii de MINISTRI si e tot vina noastra ca va SUPORTAM! Oare pana cand? Va spun eu: pana cand nu vom mai avea din ce trai! Oamenii tinuti in saracie sunt mai usor de pacalit si mai usor de codus! SA VA FIE RUSINE!