Joi, 19 august, va avea loc ședința ordinară de Consiliu Local, unde sunt propuse spre dezbatere 13 proiecte de hotărâre, din care două sunt inițiate de consilierii PSD, PPU-SL și Pro România. Unul dintre aceste proiecte este privit ca „oportun”, pe când celălalt invită la discuții.
Un proiect lucrat cu zel, unul trântit
Diferența dintre cele două proiecte de hotărâre se vede inclusiv la forma în care ele sunt prezentate spre dezbatere. Ziarul de Roman a mai scris și în trecut despre faptul că aparatul Consiliului Local ar trebui să acorde sprijin consilierilor și cetățenilor care vor să depună un proiect de hotărâre. Primul proiect, care are aceeași formă ca și celelalte proiecte, propune introducerea obligativității ca operatorul de transport în comun să efectueze cursele pe traseele din oraș la un interval de 15 minute. Referatul de specialitate al Primăriei consideră propunerea și legală și oportună, deci cel mai probabil proiectul va trece. Proiectul poate fi studiat la această adresă: https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/08/010-modificare-HCL-18_2008_compressed.pdf.
Cel de-al doilea proiect depus de consilierii menționați anterior propune amenajarea unui loc de joacă pentru copii în curtea Grădiniței nr. 5 cu program prelungit, cunoscută ca grădinița de la „Madam Pop” (strada Ecaterina Teodoroiu). Conform propunerii, costurile pentru această investiție se ridică la 46.776 de lei. De data aceasta, proiectul este, practic, copia a ceea ce au scris consilierii locali inițiatori, inclusiv cu câteva sublinieri cu pixul. Proiectul poate fi studiat la adresa – https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/08/011-aprobare-proiect-loc-de-joaca.pdf.
E legal, dar nu e oportun
Ce este interesant este că specialiștii din Primărie scriu în raportul de specialitate că nu înțeleg dacă se vrea realizarea unei investiții sau doar achiziționarea echipamentelor pentru joacă, deși aceste „neînțelegeri se puteau clarifica” în bucătăria administrației.
Trecând peste micile ironii strecurate intenționat în proiect de către cei din Primărie, în raport se scrie clar că nu sunt bani. Tot Primăria spune că în buget sunt disponibili 115.310 lei. Dar, în aceeași ședință, există două proiecte prin care se vor aloca 40.500 de lei pentru achiziționarea de ghiozdane și rechizite pentru copiii ale căror familii nu au posibilități și pentru asigurarea transportului unor copii la un campionat ce va avea loc în Croația. În plus, alte 10.000 de lei s-au alocat anterior pentru premierea sportivei Bianca Ghelber, care a concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Matematic vorbind, mai rămân în buget 64.810 lei, suficienți pentru locul de joacă.
Dar Primăria mai face o ultimă precizare: „pe lângă acestea, trebuie precizat că din același fond vor trebui să fie alocate sume pentru asigurarea dotărilor minime necesare în vederea începerii noului an școlar, în acest sens fiind în analiză oferte de la diferiți furnizori pentru onorarea solicitărilor venite din partea Colegiului Național «Roman Vodă», Grădinița cu program prelungit «Muguri de lumină», Grădinița cu program normal nr. 2. În aceste condiții, apreciem că proiectul de hotărâre întrunește condițiile de legalitate impuse de lege, însă nu le întrunește pe cele de oportunitate, având în vedere că sumele alocate prin buget la această dată sunt insuficiente”.
Raportul de specialitate, ca și avizele comisiilor sunt doar „recomandări”, singurul care contează este votul din plen. Și acesta este un vot, de cele mai multe ori, politic. Problema nici măcar nu se pune dacă suma solicitată nu e prea mare sau dacă nu se pot achiziționa echipamente mai ieftine sau mai puține, e doar că, dacă nu se vrea, atunci chiar nu se poate.
Comentarii