Prima paginăSanatate

Cancerul de col uterin face victime la Roman

Dimensiune text

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin continuă şi în 2015. Femeile din zona Roman cu vârste între 25 şi 64 de ani pot fi consultate gratuit. Una dintre cele 736 de femei testate anul acesta a aflat că are cancer. 

De la începutul anului şi până în prezent, 736 de femei din Roman şi împrejurimi au fost testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Şi anul trecut, aproximativ 2.600 de astfel de testări au fost făcute de către medicii ginecologi de la Spitalul Roman.

Din cele 736 de femei testate anul acesta, la 713 nu s-au depistat leziuni maligne, 15 femei aveau leziuni minore de col, ceea ce înseamnă că pacientele respective au rămas sub supravegherea medicilor specialişti, la şapte femei s-au descoperit leziuni medii, astfel că ele au avut nevoie de investigaţii mai amănunţite, supraveghere şi tratament, iar una dintre femeile testate a aflat că avea leziuni cu risc înalt, care indicau că are cancer, motiv pentru care a fost îndrumată către Institutul Oncologic Iaşi.

„Efectuăm, în cadrul ambulatoriului de specialitate al secţiei Obstetrică-Ginecologie, teste pentru depistarea cancerului de col uterin. Am fi vrut ca adresabilitatea să fie şi mai bună, dar femeile încă au reticenţe în a se adresa medicului de familie pentru testarea Papanicolau. Prin acest test, noi încercăm să descoperim nişte leziuni minore, care, tratate în timp util, duc la vindecarea completă a femeii, dar care, dacă nu sunt tratate, fără a avea niciun simptom, în decurs de 10-20 de ani vor acţiona la nivelul colului. Atunci când femeia va prezenta, peste 20 de ani, primele simptome, de exemplu sângerări, va fi foarte târziu, iar sfârşitul va fi unul dramatic. Noi vrem să prevenim, nu să ajungem să tratăm un caz disperat”, a declarat medicul Laura Arvătescu (foto), coordonatorul programului de depistare a cancerului de col la nivelul Spitalului Roman.

Programul gratuit se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, căruia îi cere eliberarea formularului pentru recoltare şi date despre centrul de recoltare. După recoltarea ce se face într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0