Prima paginăSport

„Campionii României“ – dialog între elevii LPS Roman și căpitanul CSM Roman, Carmen Stoleru

„Campionii României“ – dialog între elevii LPS Roman și căpitanul CSM Roman, Carmen Stoleru

Dimensiune text

 

 

Pentru iubitorii handbalului romașcan, căpitanul echipei de handbal feminin CSM Roman, Carmen Stoleru, nu are nevoie de nicio prezentare. Pentru elevii Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Roman, însă, proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ le-a adus în față vineri, 16 martie, o altă față a liderului CSM Roman decât cea pe care o văd în teren la Sala Sporturilor sau în transmisiile televizate.

Aproape 100 de elevi, însoții de profesori, au fost prezenți în sala de sport a clubului instituției și au ascultat mărturisirile lui Carmen Stoleru, care a acceptat invitația Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Neamţ în cadrul acestui proiect.

„Unul dintre scopurile proiectului este de a aduce modele în fața dumneavoastră, cei care, poate, veți face sport de performanță, iar unul dintre modelele din sport din județul Neamț în acest moment este Carmen Stoleru. Este căpitanul echipei CSM Roman de vreo opt ani de zile și, dacă ar fi să îi fac o caracterizare, aș spune că este 40% talent, iar restul muncă, ambiție și determinare. Nu am văzut-o în ultimii ani de zile să cedeze, doar o singură dată, la finalul anului trecut, când a avut o problemă gravă la umăr”, a afirmat, în deschiderea întâlnirii, Marcel Mihalcea, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Neamţ.

Elevii au aflat de la Carmen Stoleru lucruri legate de viața de sportiv profesionist, despre sacrificii, despre determinare, i-au adresat căpitanului CSM Roman întrebări legate de activitatea acesteia, i-au „furat” autografe și s-au fotografiat cu ea la finalul întâlnirii. Dacă în cadrul evenimentului propriu-zis elevii au avut ceva probleme în a-și învinge timiditatea și a-i adresa întrebări căpitanului CSM Roman, cei mai curajoși au rămas la final și au dialogat liber minute în șir cu Carmen Stoleru.

 

Unele dintre lucrurile pe care au vrut să le afle elevii

„Cât e de greu să fii căpitan de echipă?” „E greu, ai o mare responsabilitate, trebuie să fii atent la dispozițiile antrenorului, trebuie să îți respecți colegii de echipă, dar e foarte frumos”.

„Cum te-ai apucat de handbal” „Țin minte că eu și sora mea (n.r. – portarul Georgiana Martin Stoleru) – care și ea a făcut handbal de performanță – nu aveam stare acasă și, prin clasa a cincea, am mers amândouă la handbal. Provin dintr-o familie de sportivi, și mama practicând voleiul în tinerețe. Dar trebuie să simți în inimă pasiunea pentru sport, și așa a fost în cazul meu”.

„Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta?” „Cele mai dificile momente sunt atunci când ești accidentat și nu poți să joci, trebuie să stai pe margine și te simți neputincios.”

„Nu ți-a fost teamă să nu greșești?” Antrenorul Eugenia Tăbuci, prezentă și ea la întâlnirea dintre Carmen și elevi, îi sare în ajutor: „Delimitați greșeala de curaj! În multe rânduri, Carmen și-a asumat acțiuni în ultimele secunde ale unor meciuri, a marcat, iar echipa a câștigat”.

„Care a fost cel mai greu meci?” „Toate meciurile sunt grele. Chiar și când luptăm împotriva unor echipe foarte tari, cum e acum CSM București, nu trebuie să îți fie niciodată teamă de adversar. Trebuie să fie o luptă interioară în noi: «Eu de ce nu aș putea juca așa cum o fac ele?»”.

„Cât timp ai să mai joc handbal?” „Aș juca toată viața handbal, dacă s-ar putea. Însă sportul de echipă este foarte dur acum, încă de la junioare e destul de greu. Voi juca în continuare cât mă va ține sănătatea, pentru că sănătatea este foarte importantă, iar eu din fericire nu am avut accidentări grave”.

 

„Am avut emoții mari”

„Întâlnirea cu copiii a fost destul de grea, nu am mai participat la un astfel de eveniment, am avut emoții mari și parcă mi s-au șters din amintiri în fața lor. Și ei au avut emoții, mă așteptam să îmi adreseze mai multe întrebări, parcă le lipsește ceva la capitolul comunicare, un capitol care este foarte important și în sport. Dar a fost o întâlnire foarte frumoasă și aș repeta cu plăcere această experiență”, a mărturisit la finalul întâlnirii Carmen Stoleru.

„Copiii sunt destul de receptivi în cadrul acestor întâlniri, opt organizate de noi până acum în Neamț în cadrul proiectului, aceasta fiind a doua organizată în municipiul Roman, după cea din luna ianuarie, de la Școala «Alexandru Ioan Cuza», unde l-am avut ca invitat pe antrenorul de qwan ki do Mihai Cristea, de la Clubul Sportiv Bao Roman. Și astăzi, mai ales cei mai mici dintre elevii participanți s-au bucurat foarte mult de prezența lui Carmen alături de ei. Chiar și cei din clasele mai mari au avut ocazia să afle lucruri utile din viața și cariera de sportiv, unele lucruri pe care, poate, nu le pot afla de la antrenori sau părinți. Asta și vrea să facă acest proiect, o inițiativă foarte bună din punctul meu de vedere, să le deschidă ochii copiilor, să aducem noi adevărate modele în fața lor, să vadă omul și sportivul care este în fața lor, de la care au foarte multe de învățat. Intenționăm să mai organizăm asemenea întâlniri în municipiul Roman”, a mai afirmat Marcel Mihalcea.

 

„Campionii României în școală, liceu și universitate”

Programul național „Campionii României în școală, liceu și universitate” a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut la nivel național și are ca obiectiv creșterea gradului de participare activă și sistematică a copiilor și tinerilor la activități sportive, promovarea valorilor sportului ca mijloc de îmbunătățire a stării de sănătate, a condiției fizice și psihice, dezvoltarea comportamentelor sociale și cooptarea marilor sportivi în promovarea beneficiilor sportului. Programul este dezvoltat în școli, licee și universități, prin participarea sportivilor de performanță, care vor avea întâlniri cu elevii și studenții și le vor vorbi despre importanța sportului și a educației fizice. Proiectul își propune să ajungă în aproximativ 2.500 de unități școlare din cele 41 de județe și municipiul București.

Programul este o inițiativă a Ministerului Tineretului și Sportului și este implementat în colaborare cu mai multe instituții guvernamentale – Ministerul Educației Naționale, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale -, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, Direcțiile Județene de Sport și Tineret, Inspectoratele Școlare Județene, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și partenerii media.

 

 

Mai multe detalii despre proiect:

https://www.facebook.com/campioniiromaniei/
https://www.facebook.com/djstneamt.ro/
www.campioniiromaniei.com

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0