Campanie a DSP Neamț pentru prevenirea cancerului de piele

HomeSanatate

Campanie a DSP Neamț pentru prevenirea cancerului de piele

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamț organizează, în luna august, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța protecției solare, în prevenirea cancerelor de piele.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare patru minute o persoană moare de cancer de piele; legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956. În România peste 1.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni, informează DSP Neamț.

În județul Neamț, în anul 2021, au fost înregistrate în cabinetul de oncologie 23 cazuri noi de bolnavi cu diagnosticul de melanom (8 din mediul urban și 15 din mediul rural), mai multe decât în anul 2020, când au fost înregistrate 14 de cazuri noi cu același diagnostic (6 în mediul urban și 8 în mediul rural). În primele 6 luni ale anului 2022 au fost înregistrate în cabinetul de oncologie 16 cazuri noi de bolnavi cu diagnosticul de melanom (8 din mediul urban și 8 din mediul rural).

„Scopul campaniei este reducerea incidenţei cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete. Obiectivul principal al campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Specialiștii în sănătate publică recomandă să staţi la soare în siguranţă – nu uitaţi pălăria şi ochelarii de soare, hidratarea corespunzătoare, utilizarea cremelor de protecţie solară. Respectaţi orarul corect de expunere la soare, evitați expunerea la soare între orele 10.00 – 16.00. Controlaţi pielea dumneavoastră şi a copiilor dumneavoastră pentru a observa orice schimbare, diagnosticul precoce al cancerelor de piele putând salva vieți. De asemenea, țineţi copiii în siguranţă la soare, acordaţi atenţie deosebită protejării copiilor, deoarece pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulţilor, mai precizează comunicatul DSP Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0