Camera de Comerț și Industrie Neamț organizează primul Târg de Carte la Roman

HomeCultural

Camera de Comerț și Industrie Neamț organizează primul Târg de Carte la Roman

 

După o experiență de opt ani în organizarea târgurilor de carte în Piatra Neamț, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Neamț se ocupă acum de promovarea unui eveniment similar, dar la Roman, care ar însemna primul târg de carte din oraș. Târgul de Carte de la Roman se va desfășura în Parcul Municipal, în perioada 16-19 august, iar organizatorii promit că acesta nu va fi doar o simplă expoziție de vânzare de carte, ci va avea și o componentă de interactivitate, prin conferințele și lansările de carte la care vor lua parte scriitori importanți din țară, dar la care sunt invitați în special și autorii locali.

Astfel, marți, 7 august, la Roman, Camera de Comerț și Industrie Neamț a organizat o conferință de presă, la care a participat conducerea instituției, primarul Lucian Micu și mai mulți dintre iubitorii de cultură care au dorit să sprijine acțiunea.

„Lansăm primul târg de carte organizat la Roman și îi mulțumesc primarului Lucian Micu pentru că ne-a ajutat în organizare. Târgul de carte este la a VIII-a ediție de desfășurare la Piatra Neamț, dar noi considerăm că Romanul este o zonă într-o puternică dezvoltare și care se pretează pentru un astfel de eveniment. Târgul de carte este o acțiune la care ținem foarte mult. Este vorba de o muncă de câteva luni de zile, iar fără de oamenii care sunt dedicați și prezenți astăzi aici ar fi fost greu să organizăm un astfel de eveniment. Târgul este o activitate mai mult de suflet, decât una economică și sper să fie un eveniment frumos și important pentru Roman. Târgul va fi organizat în Parcul municipal și va cuprinde două pavilioane, unul dedicat expoziției de carte și unul pentru lansări de carte și conferințe literare”, a declarat Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț.

Primarul Lucian Micu a salutat inițiativa, precizând că administrația locală susține și pune umărul la dezvoltarea cât mai multor acțiuni culturale, ce sunt benefice pentru comunitate: „Am achiesat la această inițiativă, o acțiune nouă, dar consider că a sosit momentul pentru ca Roman să găzduiască o astfel de activitate. În Roman, în ultimii ani, din punct de vedere cultural, există o dinamică în acest sens și care demonstrează că romașcanii au apetit pentru cultură. Am avut nenumărate lansări de carte, expoziții și festivaluri. Îmi doresc ca acest târg de carte să devină o tradiție pentru oraș. Parcul municipal se bucură de o prezență numeroasă a persoanelor, astfel încât spațiul este unul prielnic. Sper ca, la fel ca celelalte târguri, și Târgul de Carte Libris să se bucure de un interes mare, să satisfacă din punct de vedere economic, dar să aducă și beneficii educaționale și spirituale”.

La eveniment a luat parte și scriitorul și criticul Cristian Livescu, președinte a Uniunii Scriitorilor din România – filiala Neamț, unul dintre cei care s-au implicat pentru buna organizare a evenimentului: „Ne bucurăm să fim acum co-participanți la târgul de la Roman, o nostalgie mai veche de-a noastră. Nu e ușor, nici greu să organizăm un astfel de eveniment, dar totul se bazează pe tradiție, iar la Roman există o tradiție culturală, cu numeroase personalități care au trăit aici. Aici se preconizează o mișcare literară foarte bună și necesară. Un târg de carte promovează producția locală de carte, iar aici este noutatea târgurilor pe care le organizăm. Vrem să atragem publicul tânăr spre carte, să-și construiască singur propria bibliotecă. Să îi obișnuim pe tineri să-și aleagă singuri cărțile, autorii, să citească ceea ce le place, ceea ce rezonează cu sufletul lor”.

Organizatorii au anunțat că nu se va pune accent doar pe comerț, ci un punct esențial îl reprezintă evenimentele dinamice, în care publicul va putea interacționa cu scriitorii ce-și vor expune cărțile la Târg sau cu autorii care vor dori să-și împărtășească experiențele literare. Astfel, seara, de la orele 18.00, vor fi organizate conferințe cu oameni din lumea cărților. Și criticul Lucian Strochi s-a alăturat demersului: „Romanul este, într-adevăr, o capitală culturală, mă gândesc și la tradiție, pentru că începuturile scrisului românesc se găsesc aici. Romanul înseamnă o pleiadă de scriitori. Pentru patru zile, Romanul va fi o capitală regională a culturii, iar la târgul de carte vor fi prezente toate județele Moldovei. În ultima zi va veni la Roman un invitat special, academicianul Răzvan Theodorescu, care are o relație cu totul specială cu municipiul Roman. Asta spune ceva despre nivelul acestui Libris romașcan. Ideea de a concentra evenimentul în Parc mi se are foarte potrivită, pentru că acolo, în mod mai firesc, cartea poate «zbura» mai ușor. Îmi doresc să se vândă atâtea cărți cât locuitori are Romanul”.

Printre susținătorii evenimentului se numără și preotul Cornel Paiu, președintele Societății Clepsydra, care a subliniat câteva dintre numele scriitorilor ce vor fi prezenți la eveniment, asigurând publicul că, prin această oportunitate, conferințele clepsidrice își vor continua tradiția. Mai mult, acesta a precizat că sâmbătă seară, pe 18 august, Târgul de Carte Libris Roman va fi gazdă a unei seri de folk și poezie, un cenaclu Clepsydra, la care sunt invitați să se înscrie și să participe cât mai mulți dintre oamenii ce iubesc cultura din Roman.

În final, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, a promis ca, pe durata mandatului său la șefia instituției, să organizeze cât mai multe astfel de evenimente, menite să „unească oamenii, iar conceptul de comunitate să se manifeste prin partea ei cea bună”. Și primarul Lucian Micu a subliniat această idee, făcând cunoscut faptul că, în perioada 20-23 septembrie, Romanul va fi gazda unui colocviu internațional de literatură.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0