Prima paginăActualitate

Camera Agricolă Roman face cursuri de calificare

Dimensiune text

Pentru cursul de calificare în meseria de apicultor s-au înscris 24 de persoane. Se mai fac înscrieri la cursurile de calificare în meseria de fermieri în producţia zootehnică şi lucrători în cultura plantelor.

Camera Agricolă Judeţeană Neamţ, compartimentul Roman, organizează luni, 24 februarie, cursuri de calificare în meseria de apicultor. La aceste cursuri s-au înscris 24 de persoane, majoritatea cu domiciliul în Roman, dar cu exploataţiile în comunele Bahna, Boghicea, Doljeşti, Gâdinţi, Horia, Icuşeşti, Ion Creangă şi Valea Ursului, din judeţul Neamţ, şi chiar în localităţi din judeţul Iaşi. Cursurile sunt autorizate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, iar diplomele sunt recunoscute în toate ţările Uniunii Europene.

„Este primul curs pe care îl efectuăm în acest an. Cursul costă 250 de lei şi este destinat celor care îşi propun să acceseze fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri. Pentru a depune un proiect pentru finanţare, solicitanţii trebuie să aibă cursul finalizat în momentul depunerii proiectului. Deşi anul acesta nu pot depune proiecte, persoanele interesate se pregătesc din timp pentru anul viitor, când liniile de finanţare se vor deschide. Cei mai mulţi dintre cei care au efectuat în anii anteriori aceste cursuri au depus şi câştigat proiecte. Proiectele au fost declarate eligibile, dar puţine dintre ele au fost finanţate. Criteriul care i-a triat a fost limita de vârstă, de până la 40 de ani”, a explicat Maria Caraiman, consilier în cadrul Camerei Agricole Neamț, compartimentul Roman.

Unul dintre cursanţii din seriile trecute, Veronica Știrbu, din comuna Tămăşeni, a semnat deja contractul de finanţare pentru proiectul în domeniul apiculturii. Dacă tânăra întreprinzătoare aşteaptă banii pentru derularea proiectului, preotul Dan Rusu, din parohia „Sfânta Treime” din localitatea Doljeşti, este unul dintre aspiranţii la fondurile europene destinate apiculturii. Camera Agricolă din Roman face înscrieri pentru cursurile de fermieri în producţia zootehnică şi lucrători în cultura plantelor. Primul curs va avea o durată de 162 de ore, iar cel de-al doilea curs, de trei luni. „Aceste cursuri sunt destinate celor care doresc să capete abilităţi în agricultură sau să acceseze fonduri europene”, a spus Maria Caraiman.

Pentru cursurile de fermieri în producţia zootehnică şi lucrători în cultura plantelor, solicitanţii trebuie să depună un dosar care va cuprinde copie după cartea de identitate, copie după diploma de studii sau copie după foaia matricolă. Solicitanţii trebuie să aibă obligatoriu zece clase şi 18 ani împliniţi înainte de începerea cursurilor. Totodată, viitorii cursanţi trebuie să plătească 200 de lei pentru cursul de fermier în producţia zootehnică şi 250 de lei pentru cursul de lucrător în cultura plantelor. Cursurile se vor finaliza cu un examen, după care absolvenţii vor primi un certificat de calificare profesională.

Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi se pot adresa Camerei Agricole Judeţene, compartimentul Roman, situată la etajul II din Primăria Roman, la Camera 63.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0