Autoritățile locale din mediul rural fac teste ale apei prin sondaj, din lipsă de bani. Controlul calității apei dintr-o singură fântână se ridică la 180 de lei.
Calitatea apei din fântinile aflate în satele din jurul Romanului este o problemă care provoacă discuții aprinse îndeosebi în perioadele secetoase sau ploioase. Anual, autoritățile locale din mediul rural trebuie să facă analiza apei din fântâni, pentru a verifica conținutul de nitrați și nitriți. Dacă apa din puț este gratis, proba de laborator costă autoritățile aproape 200 de lei. Cum în fiecare comună există câteva sute de fântâni, controlul calității apei din fântâni ar însemna o gaură de mai bine de 100.000 lei din bugetul local, care nu ar fi pe placul localnicilor. Dacă în unele comune calitatea apei este verificată anual, în altele acest amănunt este trecut cu vederea.
Îngrășămintele afectează calitatea apei
Pe teritoriul comunei Ion Creangă există 700 de fântâni. Administrația publică locală face anual probe de apă din fântâni. „Nu am avut probleme cu apa din fântâni decât în perioadele ploioase. În primăvara fiecărui an facem analiza apei din două – trei fântâni din fiecare sat al comunei”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Un alt motiv pentru care calitatea apei din fântâni lasă de dorit îl constituie folosirea îngrășămintelor. „Nu mai există un control în utilizarea îngrășămintelor chimice pentru terenurile agricole. Oamenii folosesc după ureche aceste produse și, acolo unde pânza freatică este la suprafață, cum se întâmplă în zona Siretului, calitatea apei ar putea fi afectată”, a precizat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Apa din Oniceni nu stă la teste
În comuna Bozieni, administrația publică locală a făcut, în luna noiembrie, analiza apei din fântâni. Una singură, tot din lipsă de bani. „În comună avem 487 de fântâni, în sistem privat și public. Nu ne-am permis să cheltuim banii pentru probe din mai multe fântâni, pentru că numai o analiză costă 180 de lei”, spune Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Testul a fost suficient pentru ca primarul că tragă o concluzie generală: „apa din fântână este bună”. Explicația vine tot de la autoritățile locale: „Ne aflăm într-o zonă colinară. Și în perioadele secetoase, apa din fântâni a fost potabilă. În plus, în viitor avem două proiecte de alimentare cu apă care vor rezolva problema apei din comună”, spune primarul din Bozieni.
Dacă în comunele Ion Creangă și Bozieni primarii au testat măcar o fântână pe an, în comuna Oniceni, analiza apei din fântânile satelor componente nu este o obișnuință a administrației publice. „Nu am făcut probe la fântânile din comună. Dumnezeu știe de când nu s-au făcut. Avem peste 200 de puțuri în comună cu apă foarte bună”, consideră Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni. Șanse mai mari de reușită are, în schimb, rețeaua de apa potabilă, un proiect implementat în patru sate ale comunei – Linsești, Valea Enei, Luca și Oniceni. Lucrările la rețeaua stradală au fost executate și autoritățile locale așteaptă ca oamenii să se branșeze. Totuși, și în cazul proiectului există o latură negativă. „Proiectanții au instalat o pompă care nu face față debitului mare al apei. Motivația lor a fost că nu s-a știut ce cantitate de apă se găsește în pământ. Astăzi, aștept proiectantul și constructorul pentru găsirea unei soluții care să remedieze problema”, a spus primarul comunei Oniceni.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii
Acest primar Duminică Ioan , minte cu nerusinare în legătură cu alimentarea cu apă a unor sate din comuna Oniceni. Lucrarea trebuia terminată în anul 2010 , dar din cauză că o parte din bani au fost furaţi , ( constatare curtea de conturi ) dă vina pe pompa de apă care nu face faţă debitului mare al apei şi de cantitatea de apă existentă în pămînt. Nu s-au făcut studii de fezabilitate ?! .
Am fost acum cateva zile in satul Oniceni s am mers pe drumul de la primarie in sus,va spun drept,este iadul pe pamant,in centrul comunei la fel,mergeti si va convingeti.