Prima paginăSocial

„Calcă în picioare corupția”

„Calcă în picioare corupția”

Dimensiune text

 

anticoruptieServiciul Judeţean Anticorupţie Neamț marchează vineri Ziua Internaţională Anticorupție. Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamț, doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel, sens în care, pe data de 9 decembrie organizează activitatea intitulată „Calc-o în picioare!”.

Această campanie a demarat în anul 2013, la sediul IPJ Neamț și sediul Serviciului Poliței Rutiere. În anul 2014, campania s-a desfășurat la sediile Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar în anul 2015 au fost vizate Serviciile Publice Comunitare cu sediul în Mall Central din Piatra Neamț.

În acest an, pe 9 decembrie, planșele realizate pentru acest moment, cu imagini sugestive pe teme de corupție, vor fi postate la intrarea în sediul Prefecturii Neamț și Consiliului Județean Neamț, pentru a fi călcate, la propriu, în picioare, la intrarea în serviciu de către lucrătorii celor două instituții. Cu această ocazie vor fi diseminate și calendarele pe 2017, având inscripționat sloganul campaniei: „Calc-o în picioare!”. Activitatea are drept scop conştientizarea publicului cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie.

„Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparenței şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi. Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte”, precizează un comunicat al Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamț.

În acelaşi timp, prin această campanie se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii DGA şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, există Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0233/234.008, 0233/207.000, interior 20845, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamț, precum şi la adresa de e-mail: neamt.dga@mai.gov.ro .

Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internaţională Anticorupţie. Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0