Prima paginăActualitate

Câine periculos liber pe stradă, proprietar identificat și amendat de jandarmi

Câine periculos liber pe stradă, proprietar identificat și amendat de jandarmi

Dimensiune text

 

O tânără a fost amendată de jandarmii nemțeni după ce câinele pe care îl deține a fost găsit liber pe stradă. Patrupedul face parte din rasa Cane Corso și a fost găsit de o femeie lângă gardul împrejmuitor al casei sale. Jandarmii au intervenit în urma apelului la 112, iar câinele a fost dus la un adăpost de animale. După ce a fost identificat, proprietarul a fost amendat cu 1.000 de lei, informează Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț.

Totul s-a întâmplat duminică, 15 martie, în jurul orei 10.30, atunci când, printr-un apel la numărul de urgență 112, jandarmii au fost sesizați despre prezența unui câine nesupravegheat lângă gardul împrejmuitor al unui imobil de pe strada Cetății, din Piatra Neamț. Patrupedul părea slăbit, tremura, posibil abandonat de stăpân sau rătăcit.

Jandarmii s-au deplasat în zona indicată și au identificat un câine de talie mare, din rasa Cane Corso, inițial se cunoștea că ar fi vorba de un metis Mastino Napoletano, cunoscut ca făcând parte din categoria câinilor periculoși și au delimitat perimetrul pentru a interzice accesul curioșilor sau a altor câini.

„Cu bunăvoința și ajutorul domnului Tudor Andrei-Constantin, medic veterinar, câinele a fost tranchilizat și transportat la un adăpost de câini, fără a se putea stabili identitatea stăpânului deoarece patrupedul nu era microcipat și nu figura în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS). În jurul orei 18.00, proprietarul a fost identificat în persoana unei tinere din Piatra Neamț, care s-a prezentat să revendice patrupedul de la adăpostul de câini, motivând că nu și-a dat seama când și cum a ieșit din curte și a ajuns în stradă. Tânăra a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.000 lei în conformitate cu prevederile OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi”, precizează reprezentanții Jandarmeriei Neamț.

Autoritățile reamintesc proprietarilor sau deținătorilor temporari ai câinilor periculoși, așa cum sunt prevăzuți de OUG nr. 55 din 30 aprilie 2002, că au următoarele obligații:
– să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;
– să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm;
– să anunţe la poliţie pierderea sau decesului câinilor periculoşi sau agresivi, în termen de 48 de ore de la constatare.

Foto: Jandarmeria Neamț

 COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Danielagrigore@yahoo.com 7 luni

    Caine „periculos” care tremura si era slabit?!

  • mihai 6 luni

    Vreau sa atrag atentia, inainte de a fi vreun om sfasiat, asupra pericolului potential care il reprezinta haitele de caini vagabonzi care bantuie in zona Arcelor Mittal-Elerom. Acestia provin din incinta Arcelor Mittal si au fost „disponibilzati” in urma reducerii activitatii in fabrica, sunt flamanziti si bantuie campurile. Primariile Roman si Cordun trebuie sa se coordoneze in starpirea acestor animale. In data de 12 03 2020 la ora 7 dimineata, o potaie corcitura lup care isi are „sediul” la fostul liceu de constructii de masini de pe str. Stefan cel Mare (acum inchis) fugarea un om care trecea pe trotuar prin dreptul imobilului si am oprit masina pentru a-l alunga. Seara, pe strazile din cartierul „Petru Rares” e plin de potai ai caror stapani ii lasa seara/noaptea liberi. Repet, trebuie luate masuri de catre cei care au aceasta datorie, pentru a preveni ca trecatorii sa cada victim.