Bursele Comenius au ajuns la fundul sacului

Doar cinci profesori nemțeni vor beneficia, în această vară, de burse de formare Comenius, finanțate prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

 

 

Numărul beneficiarilor este foarte mic în comparație atît cu numărul de cereri depuse la nivel de județ, 123, cît și în comparație cu numărul celor care, în 2011, au beneficiat de formare pe bani europeni.

La nivel național au fost aprobate doar 416 burse în 2012, în comparație cu 2011, cînd au primit finanțare 800 de cereri.

Reducerea numărului de burse a fost dictată de reducerea bugetului alocat acestor activități. Pînă în decembrie 2011, la fondurile Agenției s-au adunat și fondurile atrase de un proiect de formare a adulților care beneficia de fonduri structurale. Din păcate, proiectul a ajuns la final, așa că pentru burse au rămas doar fondurile proprii ale Agenției. Ne întoarcem la situația existentă cu cîțiva ani în urmă. Încă sînt în evaluare bursele Grundtvig, pentru care avem numeroase cereri depuse de colegi cu șanse de a le și obține„, a spus inspectorul școlar pentru programe comunitare Maria Ghiniță.

Reducerea fondurilor a ascuțit lupta pentru accesul la aceste cursuri de specializare. Dacă în 2011 au fost finanțate și cereri care adunau un scor de 65 de puncte, în 2012 punctajul minim cu care s-a obținut finanțare a fost de 78,5 puncte. Maria Palade, profesor de fizică și director al Școlii „Otilia Cazimir” din Cotu Vameș, este singurul profesor beneficiar de zona Romanului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0