Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată de ortodocși în data de 25 martie a fiecărui an, fiind prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește.
În toate bisericile se oficiază slujba Sfintei Liturghii, în amintirea momentului cînd Sfîntul Arhanghel Gavriil a vestit-o pe Sfînta Fecioară că ea va naște pe Mesia.
Sărbătoarea Bunei Vestiri – sau, popular, Blagovestenia (termen slav corespunzător celui de Bună Vestire) – a fost așezată cu nouă luni înainte de nașterea cu trup a Domnului, adică la 25 martie. Data acestei sărbători a variat. Unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, cum erau cele din cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit la 18 decembrie, dată păstrată pînă azi în ritul galican și cel mozarab. La Roma, sărbătoarea a fost introdusă de papa Leon II, de origine siciliană și de cultura greacă (681-683), la început ca o sărbătoare locală. Variația datei ei a durat în Apus pînă în secolul XI, cînd ziua de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică.
Dincolo de semnificația de sărbătoare religioasă, ziua de Buna Vestire este și una încărcată de credințe populare fără legătură directă cu religia, ci mai mult de convingerile străvechi bazate pe observațiile asupra naturii. Este ziua în care se crede că încep să glăsuiască păsările. Oamenii se așteaptă chiar ca, în primăverile calde, să înceapă să cînte cucul și se pregătesc special în acest sens. Există o superstiție în popor care spune că dacă te prinde primul cîntat al cucului fără bani în buzunare ori fără mîncare în casă, așa vei fi tot anul. Așa încît oamenii care cred în astfel de zicale își iau măsuri începînd de la Buna Vestire. Această zi este și un altfel de reper. Se spune că, dacă e vremea bună, așa va fi și de Paște.
Comentarii