Prima paginăActualitateRoman

Brandul „Sergiu Celibidache” depinde de ministrul Culturii

Dimensiune text

Interpelarea făcută de vicepreşedintele Senatului, avocatul Ioan Chelaru, are valoare de ultimatum dat celui care are răspunderea promovării valorilor culturale. Finanţarea de la bugetul naţional ar da şanse reabilitării clădirii în care s-a născut şi format marele muzician, fenomen al lumii artistice internaţionale. Romanul ar putea fi integrat pe harta evenimentelor culturale internaţionale, dacă ar fi reactivată activitatea cultural-educativ-muzeistică din casa „Sergiu Celibidache” din Roman. 

ChelaruInterpelarea făcută joi, 26 februarie, ministrului Culturii, de senatorul PSD Ioan Chelaru are nuanţe ultimative şi revendicative, date fiind consecinţele de până acum ale neglijării de către statul român a vestigiilor sau simbolurilor ce pot susţine brandul „Sergiu Celibidache”. „Care sunt măsurile pe care le veţi întreprinde în vederea finalizării lucrărilor de consolidare, restaurare şi protecţie a Școlii de Artă «Sergiu Celibidache», spre a putea asigura condiţiile necesare în ceea ce priveşte, calitatea şi eficienţa actului educaţional şi de formare a elevilor? Care sunt măsurile pe care le veţi întreprinde în vederea înfiinţării Muzeului «Sergiu Celibidache», din municipiul Roman, punct de reper pentru toţi iubitorii de artă şi centru de evenimente culturale dedicate marelui compozitor, cât şi altor manifestări artistice?” sunt întrebări-probleme propuse de vicepreşedintele Senatului, parlamentarul romaşcan Ioan Chelaru, ministrului Ionuţ Vulpescu, responsabil în acest mandat al Ministerului Culturii.

Senatorul romaşcan Ioan Chelaru este interesat, ca mii de romaşcani şi milioane de admiratori ai marelui artist, de situaţia alocării de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi protecţie a Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” şi înfiinţare a Muzeului „Sergiu Celibidache”, din municipiul Roman. „Vă aduc la cunoştinţă situaţia actuală a Școlii de Artă «Sergiu Celibidache», din municipiul Roman, care se află într-un stadiu avansat de degradare şi pentru care sunt necesare, în regim de maximă urgenţă, lucrări de consolidare, restaurare şi protecţie a clădirii.

Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai valoroşi dirijori şi compozitori ai tuturor timpurilor, s-a născut la Roman în 1912 şi a fost apreciat, la nivel mondial atât pentru stilul unic de a dirija, cât şi felul în care a transmis arta dirijoratului.

Imobilul – cu o suprafaţă de 458 de metri pătraţi şi teren aferent cu suprafaţa de 1.050 metri pătraţi, în care se desfăşoară cursurile Școlii de Artă, a aparţinut muzicianului până în anul 1950, când a fost naţionalizat şi a trecut în proprietatea statului. După naţionalizare, acesta a funcţionat o perioadă ca spital, iar apoi ca sediu al Școlii de Artă din Roman. Această ultimă destinaţie a fost, însă, anulată, după aproape zece ani de funcţionare, când autorităţile locale şi-au dat seama că imobilul, vechi de sute de ani, se degrada pe zi ce trecea şi reprezenta un real risc pentru cursanţi şi profesori.

Proiectul de restaurare, care include şi înfiinţarea unui muzeu, ar aşeza Casa Celibidache pe harta culturii româneşti, ca important punct de reper pentru toţi iubitorii de artă, atât prin omagiul adus acestuia, cât şi prin posibilitatea organizării unor manifestări culturale dedicate marelui compozitor, şi nu numai.

celibidacheAmintim faptul că, deşi UNESCO a declarat, anul 2012, «Aniversare mondială Sergiu Celibidache», la iniţiativa Elite Art Club UNESCO România şi a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, din cauza pericolelor de accidentare care există în interiorul şi în jurul imobilului, nu s-au putut organiza pentru public o serie de evenimente – expoziţii foto, concerte, etc – prin care să readucem în prim-plan marea valoare pe care România a dăruit-o lumii.

În prezent, cursurile Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” se desfăşoară în cadrul Școlii nr. 7, din Roman, având în vedere starea de degradare accentuată a imobilului, care nu permite accesul şi nici desfăşurarea cursurilor în condiţii de siguranţă. Menţionăm că elevii şcolii au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele de muzică instrumentală, precum şi, premii la diverse concursuri internaţionale de interpretare, ceea ce reprezintă un motiv de mândrie pentru comunitatea romaşcană”, pledează avocatul Ioan Chelaru pentru recuperarea şi promovarea acestui reper cultural cu valoare de simbol al genialităţii marelui Sergiu Celibidache.

COMENTARII

WORDPRESS: 0