Proiectul restaurării Spitalului Vechi poate fi consultat într-o reprezentare postată pe zidurile clădirii – monument istoric. Conform proiectului, clădirea va adăposti un spital şi o casă pentru bătrânii care au nevoie de îngrijire medicală permanentă.
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului va începe în curând restaurarea Spitalului Vechi din Roman. Proprietate a Parohiei „Precista Mare”, vechea clădire a spitalului, un simbol al oraşului Roman, va fi refăcută şi redată comunităţii. Cum va arăta clădirea restaurată se poate vedea într-o reprezentare prinsă pe zidul Spitalului Vechi, pe care este scris numele proiectului: „Reabilitarea aşezământului spitalicesc «Precista Mare» – Perspectica curţii principale, cu reprezentarea corpului nou de la subsol”.
Clădirea spitalului, ridicată în stil neoclasic romantic, pe două nivele, cu firide și mici turnulețe crenelate, are mare nevoie de ajutor, deoarece intemperiile şi timpul au acţionat în defavoarea ei.
Reabilitarea Spitalului Vechi este un proiect îndrăzneţ la care PS Ioachim Băcăuanul, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ţine foarte mult. Ierarhul s-a preocupat personal de realizarea proiectului de restaurare a clădirii, înscrisă pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură a judeţului Neamţ. „Este o clădire veche, care trebuie reabilitată după toate normele de restaurare a edificiilor cu statut de monument. Proiectul este realizat deja. Arhiepiscopia a oferit 500.000 de lei pentru realizarea proiectului”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.
Cât privește destinația clădirii, decizia a fost luată după analiza mai multor propuneri. O parte din clădire va rămâne spital, la fel cum a fost destinația lui inițială. Va fi amenajat, totodată, şi un aşezământ pentru bătrânii care au nevoie de îngrijire medicală permanentă.
De câțiva ani, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului caută soluții pentru salvarea clădirii. Proprietate a Parohiei „Precista Mare”, clădirea a trecut în anul 2011 în administrarea directă a Centrului Eparhial Roman. Odată cu dobândirea clădirii, Arhiepiscopia a făcut numeroase demersuri pentru punerea în valoare a clădirii. PS Ioachim Băcăuanul a purtat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ, cu oameni de afaceri şi politicieni, dar şi cu ONG – uri, în vederea găsirii de soluţii pentru salvarea clădirii.
La sfâşitul anului trecut, ierarhul s-a întâlnit cu o delegație condusă de Alteța Sa prințul Michael de Laufenburg, pentru consultări legate de restaurarea Spitalului Vechi din Roman. Discuţiile nu s-au concretizat, spune ierarhul, într-un sprijin ferm, aşa încât PS Ioachim Băcăuanul a căutat alte surse de finanţare, în vederea reabilitării fostului așezământ medical, social-filantropic și cultural-bisericesc.
Spitalul „Precista Mare” Roman datează din anul 1872. În anul 1937, clădirea a fost preluată de Ministerul Sănătății, pe termen de zece ani, cu îndatorirea de a-i acorda întreținerea completă. Imobilul a rămas în posesia statului până la data de 3 noiembrie 2003, când a fost returnat Parohiei „Precista Mare”, prin hotărâre judecătorească.
Comentarii
Foarte bine, ca au cu ce. E cazul sa faca si ceva util societatii, nu doar sa jupoaie lumea de bani.