HomeActualitate

Bombele din apartamente

Centralele termice vechi, dar mai ales branșamentele la rețeaua de gaz pot pune în pericol siguranța romașcanilor. Specialiștii recomandă verificarea anuală a centralelor termice mai vechi de 12-15 ani, precum și montarea unor detectoare de gaz capabile și să oprească alimentarea cu gaz metan în apartament, în cazul apariției unor defecțiuni în rețeaua de distribuție.

 

 

Mii de centrale termice funcționează în apartamentele romașcanilor. Unele dintre ele, cu aproape 20 de ani de utilizare la activ, ar fi trebuit de mult înlocuite, în opinia unora dintre specialiști. În timp ce părerile instalatorilor sînt împărțite în ce privește termenul limită de funcționare al centralelor termice, unii dintre romașcani au în locuințe adevărate bombe – fie centrale termice reparate de persoane neautorizate, fie branșamente la rețeaua de gaz realizate pe baza unor improvizații.

La fiecare doi ani, posesorii centralelor de apartament ar trebui să realizeze o inspecție tehnică a instalației de încălzire. Nici o lege însă nu îl obligă și nici nu îl sancționează pe proprietar dacă nu deține avizul tehnic de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune sau de la orice altă firmă autorizată să facă astfel de inspecții. În plus, nu există nici o instituție care să verifice existența acestui aviz. Deși costul unei astfel de verificări periodice – 100 de lei – nu este mare, cei mai mulți proprietari nu înțeleg că dotarea apartamentelor sau caselor cu centrale pe gaz, combustibil lichid sau solid, nu constă doar în plata consumului. Pericolul poate fi unul foarte mare, atîta timp cît instalația are garnituri și supape deteriorate. În perioada de iarnă, cînd instalațiile sînt utilizate la maximum, pericolul crește.

Verificarea unei centrale termice costă între 80 și 100 de lei. Durata medie de «viață» a unei centrale termice este de 10 ani, dar acest lucru nu înseamnă că unele centrale termice nu se pot strica mai devreme sau că unele centrale termice nu mai oferă siguranță în utilizare după trecerea celor zece ani. De obicei, noi recomandăm proprietarilor centralelor termice cu vechime mai mare de 12-15 ani ca verificarea periodică să se realizeze nu la cîte doi ani, ci anual, la jumătate de preț. În aceste condiții, centralele cu tiraj forțat și cameră de ardere etanșă sînt sigure. În general, la centralele termice mai vechi se defectează ventilatorul de evacuare sau pompa de circulație, deci, practic, părțile în mișcare. Cazurile în care plăcile electronice ale centralelor se defectează sînt rare și, atît timp cît există piese de schimb, nu se justifică înlocuirea centralei, cu excepția cazurilor în care piesele de schimb sînt prea scumpe, comparativ cu prețul unei centrale noi. În mod normal, centralele termice verificate periodic de persoane autorizate nu pun mari probleme în cazul unor defecțiuni, ci trec pe avarie și se închid„, a precizat inginerul Paul Rusu, reprezentantul societății Vlanda Company.
Conform spuselor sale, cele mai mari probleme ale instalațiilor de încălzire din apartamentele romașcanilor nu sînt cauzate de centralele termice, ci de instalațiile de gaz: „Cele mai mari probleme pe care le descoperim nu sînt la centralele termice, ci la conductele de gaz din apartamente. Uneori descoperim scăpări de gaz exact sub centrala termică, chiar dacă acele conducte au fost verificate recent de echipele E.ON. Marea problemă este că romașcanii fie nu și-au achiziționat detectoare de gaz, fie s-au orientat spre detectoare de gaz turcești – cele mai ieftine, dar inutile. Cele mai ieftine detectoare de gaz costă 150 de lei, însă nu recomandăm achiziția lor, pentru că acestea pot doar să avertizeze asupra scăpărilor de gaz, dar nu reușesc să oprească alimentarea cu gaz. Detectoarele de gaz capabile și să oprească alimentarea costă minim 250 de lei„.

În opinia multora dintre specialiști, centralele termice existente la ora actuală pe piață sînt inferioare calitativ celor comercializate în urmă cu 10-15 ani. De aceea, pentru siguranța consumatorilor, aceștia recomandă instalarea și verificarea centralelor termice numai de către firme autorizate. Consumatorii trebuie să anunțe firmele care au montat centralele de fiecare dată cînd apar defecțiuni. Persoanele care își montează în locuințe astfel de aparate trebuie să respecte instrucțiunile de utilizare și montaj, eliberate de agentul economic comerciant, să țină cont de avertizările asupra instalării, care trebuie să se facă numai în spații suficient ventilate și să respecte caracteristicile tehnice și calitative. În cazul centralelor de apartament care au o vechime în utilizare mai mare de 15 ani, specialiștii recomandă verificarea anuală, astfel încît să poată fi prevenite orice fel de accidente sau evenimente neplăcute.

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • De fapt, titlul trebuia sa fie „instalatiile de gaz – adevarate bombe” – pentru ca asa cum zicea si nenea ingineru` , acolo se pot gasi scapari de gaze, nu in centrale(care au `jde sisteme de siguranta si oricum arderea se face intr-o camera etansa ce nu are legatura cu incaperea). Chiar daca o centrala ar scapa gaze, acestea sunt eliminate pe cos, afara.

  N-am inteles sfaturile alea de schimbare a centralelor vechi. Vin cumva de la specialisti Eon – din aia care leaga gazul la conductele de apa?

  • Florin 10 ani ago

   E drept ca nu exista o lege expresa pentru regimul de functionare, sau de autorizare a acestor centrale, dar exista prevederi clare in Regulamentul de furnizare a gazelor naturale. Astfel, o centrala de apartament se supune verificarii tehnice periodice odata la 2 ani si reviziei tehnice, odata la 10 ani.In caz contrar,furnizarea gazelor naturale catre cei aflati in neregula se suspenda automat, beneficiarii fiind obligati sa suporte toate cheltuielile legate de revizie, rebransare, etc

 • Gazul omoara rapid o lună ago

  Trebuia luat contorul la cocalarul balcanic. Cei ce nu au detector si nu au revizie la centrala si conducte la 2 ani. Vor omora oameni si distrige cladiri in urmatorii 10 ani din cauza incompetentilor de la autoritatile de reglementare balcanice….inapoiate. Reglementari invechite proaste si slabe.