Bolnavii nimănui

Pentru majoritatea oamenilor, sănătatea este cel mai important lucru în viață. Cînd ești, însă, diagnosticat cu o boală incurabilă, iar numărul zilelor pe care le mai ai de trăit sînt numărate, atunci, parcă, pică cerul pe tine.

 

 

În această situație se află bolnavii de cancer în stadiu terminal, boală a cărei incidență a crescut considerabil în ultimii ani. Practic, numai anul trecut, în zona Romanului au fost depistate 591 de cazuri noi de cancer. De cele mai multe ori, după ce sînt tratați în spital, pacienții aflați în faze terminale sînt trimiși acasă, pentru a fi aproape, în ultimele zile, de membriifamiliei. Din nefericire, la nivelul județului încă nu există o fundație care să fie specializată în îngrijiri paleative, îngrijiri menite să le ușureze suferința acestor bolnavi.

Din informațiile noastre, nu avem cunoștință să existe o asemenea fundație în județ, cu toate că în alte județe există. Nici spitalele nu fac îngrijiri paleative. Există Asociația Caritas, care se ocupă de îngrijiri la domiciliu, sau asistente care au competențe în astfel de îngrijiri. De cele mai multe ori, pacienți cu boli în fază terminală din mediul rural sînt îngrijiți de către medicii de familie, care nu pot face altceva decît să le dea medicamente care să le mai calmeze durerile. Cei mai mulți dintre acești bolnavi sînt externați din spitale, pentru a fi lăsați să moară în sînul familiei„, a spus medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0