Bolnavi numai pe bani

Serviciile medicale din pachetul de bază vor fi plătite parțial de pacienți. Măsura intră în vigoare anul viitor.

 

 

După mai multe luni de amînări, coplata a devenit oficială, astfel că bolnavii vor trebui să scoată bani din buzunar cînd se vor prezenta la medic. Deocamdată, nu se știe valoarea sumei ce va trebui plătită. Ministerul Sănătății (MS) a lansat, în această săptămînă, în dezbatere publică, secțiunea Transparență decizională, proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum și condițiile în care sînt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, suma maximă reprezentînd coplata asiguratului într-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotărîre a Guvernului.

Coplata se aplică pentru servicii medicale din pachetul de bază și reprezintă contribuția personală la plata acestora.

Noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populației către sistemul de asistență primară, la îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate și la realizarea unui control în ceea ce privește neefectuarea serviciilor, reducerea plăților informale, asigurîndu-se, astfel, creșterea calității asistenței medicale. Coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem și va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca, de exemplu, accesarea serviciilor spitalicești.

Recent, atît medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, cît și jurist Valerică Frățilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, au apreciat măsura ca fiind una bună, însă, în opinia acestora, trebuie bine stabilite serviciile care vor fi plătite, mai ales că, anul viitor vor fi introduse și asigurările private obligatorii de sănătate.


Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0