HomeSanatate

Bolile romașcanilor au fost tratate cu 12 milioane de lei

O statistică întocmită de Direcția de Sănătate Publică Neamț arată că, în zona Romanului, consumul de medicamente a crescut extrem de mult. Și asta pentru că Ministerul Sănătății a anunțat sancțiuni drastice pentru spitalele care vor obliga pacienții să-și cumpere medicamente și materiale sanitare.

 

 

Astfel, dacă în primele trei luni ale anului trecut, la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au cheltuit 900.000 de lei pentru medicamente, în primele trei luni ale acestui an, consumul de medicamente a ajuns la 1,1 milioane de lei. Creșterea consumului de medicamente este cauzată și de bolile de care suferă romașcanii, care sunt din ce în ce mai grave. Acest lucru este reflectat de suma cheltuită, în medie, de către spital, pentru tratamentul unui bolnav. Astfel, dacă anul trecut, pentru tratarea unui bolnav se alocau 139 de lei, anul acesta costurile unui tratament au ajuns la 170 de lei, iar un pacient a avut, în medie, cel puțin șapte zile de spitalizare.

Nu același lucru se întâmplă la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman, unde cheltuielile au scăzut la toate capitolele. Dacă în primele trei luni ale anului trecut se cheltuiau 94.000 de lei pentru medicamente, anul acesta suma a scăzut la 72.000 de lei. Chiar dacă în scădere ușoară, tratamentul bolnavilor de aici este mult mai costisitor. Dacă pentru un bolnav se cheltuiau, anul trecut, cu medicamentele și materialele sanitare, 276 de lei, acum costurile au scăzut la 215 lei. „La sfârșitul anului trecut, noi am fost prevăzători, pentru că nu știam ce buget vom avea anul acesta, astfel că am făcut un stoc mai mare de medicamente. Așa se face că, anul acesta, nu a trebuit să cheltuim atât de mult ca anul trecut, pentru că ne-am aprovizionat cu tot ce ne trebuie”, a explicat medicul psihiatru Anca Hâncu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae”.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0