Prima paginăSport

Bogdan Sava, locul al cincilea la concursul internaţional de şah

Şahistul romaşcan Bogdan Sava (foto) s-a clasat pe locul al cincilea la un puternic concurs internaţional care a a avut loc la Techirghiol şi la care au luat parte 50 de jucători din România şi din Republica Moldova, între care doi mari maeştri internaţionali, trei maeştri internaţionali şi şase maeştri naţionali, principalul favorit fiind Mihai Şubă, multiplu campion de şah al României în anii ’80 şi ’90, fost pretedent la titlul de campion mondial la şah.

 

În urma celor nouă partide, jucate în sistem elveţian, Bogdan Sava a obţinut şase puncte, cu patru partide cîştigate, patru încheiate remiză şi una singură pierdută, la cîştigătorul competiţiei, Mihai Şubă, şi aceasta abia la mutarea 81, după patru ore de joc. Trei dintre cele patru remize au fost obţinute în faţa unor concurenţi cu rating mai mare, iar cea de-a patra a fost acordată unui maestru naţional, dar cu rating ceva mai mic. Ocupanţii primelor două locuri au obţinut şapte puncte, respectiv Mihai Şubă şi Adrian Viorel Ciobanu, liderul clasamentului pînă la ultima rundă. Aceştia au fost urmaţi de marele maestru basarabean Vasile Sănduleac şi de maestrul internaţional Sorin Giurumia, cu care Sava a făcut remiză.

Sînt mulţumit de rezultatul obţinut, e pe măsura aşteptărilor mele, iar faptul că am plecat de pe locul 11 şi am ajuns pe al cincilea, ultimul premiat, este meritoriu şi motivant pentru participarea la alte competiţii în această vară. Am în vedere participarea la concursurile de la Galaţi, Vaslui, Drobeta Turnu Severin şi Miercurea Ciuc, în lunile iulie şi august„, a afirmat Bogdan Sava.
Pe de altă parte, şahistul romaşcan se declară dezamăgit de conduita marelui maestru Mihai Şubă, în partida jucată cu acesta, în runda a treia. „I-am propus remiză într-o poziţie dezavantajoasă pentru mine, însă adversarul avea doar 30 de secunde rămase pe ceas, iar eu am considerat că se compensează în tensiunea luptei la tablă. Am fost surprins cînd marele maestru a replicat furios cîteva fraze în limba spaniolă, la o competiţie în România. Regulamentul acestui sport interzice adversarilor să vorbească în timpul partidei, admite doar respingerea sau acceptarea propunerilor de remiză şi anunţarea aranjării pieselor, de aceea nu cred că adversarul meu se enervase pe piesele de şah„, a mai spus Sava.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • bravo..felicitari romascanule…

  • Multumesc. A fost un concurs bun, motivant.