Prima paginăSport

Bogdan Sava, alături de doi maeștri internaționali

Dimensiune text

Bogdan Sava (foto) s-a clasat pe locul al șaselea la prima întrecere din Moldova în acest an, la Cupa „Micul Șahist”, competiția care a avut loc la Iași, în perioada 10-13 ianuarie, una omologată de Federația Română și de cea Internațională (FIDE).

 

 

Concursul s-a bucurat de prezența celor mai tari jucători ieșeni, precum și a unor sportivi consacrați din județele limitrofe. Printre cei 36 de jucători s-au numărat doi maeștri internaționali, Lucian Filip – 2475 rating ELO și Iulian Taras – 2260 ELO, un maestru național – Mircea Marinescu / 2140 ELO, plus șapte candidați de maestru.
În urma celor șapte runde disputate, opt sportivi au terminat cu 5 puncte, fiind necesare trei criterii de departajare. Primii patru clasați, diferențiați de numai 50 și 25 de sutimi de punct, au fost Mircea Marinescu și Iulian Taras, apoi George Pavăl și Lucian Filip. La mică distanță de primii patru s-au regăsit candidații de maestru Călin Gheorghiu (15 ani) și romașcanul Bogdan Sava, acesta din urmă remizând cu ocupanții locurilor 2 și 3, dar și cu jucătorul clasat pe locul 28, care a „smuls” o remiză și ocupantului locul 3, urmați de Călin Alexandru și Ioana Gelip, două mari speranțe ale șahului românesc.

Plecat cu al șaselea rating de start – 2107 ELO și clasat tot al șaselea, Sava a declara: „Sunt mulțumit de rezultat. Locul ocupat este, însă, mai slab după aplicarea criteriilor de departajare, deoarece două runde nu am avut adversari. În runda I nu am jucat, pentru că am cerut «bye» și mi s-a pus jumătate de punct, iar în runda a treia programul de calculator mi-a dat victorie fără să mi se mai dea și adversar, deci am obținut 1,5 puncte în două runde. Din afară pare avantajos, dar aceste trei jumătăți m-au costat mult la departajare, când se adună punctele adversarilor din cele 7 runde. Acele «bye»-uri mi-au adus doar câte 3,5 puncte din 7 posibile, apoi am pierdut puncte multe și din faptul că jucătorul care m-a ținut remiză în prima mea partidă nu s-a mai prezentat în ultima zi, aducându-mi o «zestre» de doar 2,5 puncte. Am jucat cu doar doi dintre cei din vârful clasamentului, dar o consolare este că nu am pierdut nicio partidă la acest concurs și jocul meu a fost, în general, solid. Fiecare jumătate de punct sau punct întreg au însemnat și mari eforturi volitive, astfel că, după ultima rundă, am simțit că nu mai am resurse de energie. Alți sportivi, mai tineri, au avut, însă, rezistența de a juca patru ore, ultima partidă din turneu încheindu-se prin victoria la timp, cu două secunde rămase câștigătorului„.

Bogdan Sava se gândește să participe, în luna februarie, și la finala Campionatului Național, însă va lua o decizie după ce se va anunța locul ales de Federație, iar pentru luna martie își propune reactivarea unui club local de șah destinat juniorilor romașcani.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • NILA 8 ani

    Bravo Bogdane!Cat mai multi sahisti in Roman ne dorim!