Prima paginăRoman

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman intră în reparații

Dimensiune text

biserica sfantul gheorghe 2504Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman (foto) va intra într-un proces de restaurare. Lucrările de reparații vor dura 2-3 ani, iar costurile de execuție sunt estimate la 2.600.000 lei.

 

 

Fondurile pentru reparațiile la ctitoria vornicului Grigore Done provin, spune părintele Sevastian Moraru, doar de la enoriași și din sponsorizări. „La Biserica «Sfântul Gheorghe» nu s-au mai făcut reparații capitale din anul 1952. Intervențiile asupra lăcașului de cult nu pot fi făcute la întâmplare, având în vedere că este vorba despre un monument istoric”, explică părintele Moraru.

Cele mai urgente lucrări, în opinia acestuia, sunt schimbarea tâmplăriei, veche de peste un secol, și a sistemului de încălzire. „În biserică sunt montate, de câțiva ani, două centrale termice, dar acestea nu dau randament, iar enoriașii nu se pot bucura de condiții optime în timpul slujbelor”, spune părintele Moraru.

Lucrările de reabilitare includ și intervenții asupra exteriorului și interiorului lăcașului de cult. „Printre alte lucrări de reparații, ne propunem să refacem subsolurile bisericii, iar dacă fondurile ne vor permite, vrem să schimbăm acoperișul bisericii. O altă problemă pe care o avem în atenție este reîmprospătarea picturii. În ceea ce privește catapeteasma, vom consulta un meșter care ne va spune dacă se impune o reabilitare completă a acesteia sau, dimpotrivă, realizarea alteia noi. Apreciem că lucrările de reparații se vor întinde pe durata a 2-3 ani, iar costurile de execuție vor ajunge la 2.600.000 lei. Noi propunem, Dumnezeu dispune”, a spus părintele Moraru.

Lucrările de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Roman vor debuta după sărbătorile pascale.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0