Biserica din Parohia Poienița a fost resfințită

HomeReligie

Biserica din Parohia Poienița a fost resfințită

 

Duminică, 25 august, credincioşii din Parohia Poienița, comuna Poienari, din Protopopiatul Roman, au trăit momente de bucurie duhovnicească, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” îmbrăcând haina resfinţirii. Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, de părintele protoiereu Dragoș Munteanu, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, pe o scenă special amenajată.

Slujba de târnosire a fost oficiată de IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Biserica a fost miruită în exterior cu Sfântul şi Marele Mir, precum şi în interior, în cele patru laturi. În piciorul Sfintei Mese au fost aşezate, în tub de oţel inoxidabil, Documentul de Sfinţire şi Sfinte Moaşte. „Acesta a fost pus în strat de nisip foarte bine uscat, pecetluit cu ceară topită pentru ca la el să nu poată pătrunde umezeală şi să dăinuie sute de ani de acum înainte, pentru că, sfinţit fiind, rămâne neatins până la o nouă târnosire. Sfânta Masă a fost spălată cu aghiazmă şi apă de trandafiri, a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir şi în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti – Matei, Ioan, Luca şi Marcu, şi au fost pecetluite cu ceară topită”, afirmă părintele paroh Gabriel-Adrian Andrei.

Cu ocazia târnosirii, biserica a primit, pe lângă hramul istoric – „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – şi al doilea hram: „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”. În cadrul slujbei a fost sfințite și așezământul cultural-filantropic „Pr. Vasile Hâncu” și noua grădiniță a Școlii Gimnaziale Poienari. La slujbă au participat și prefectul județului neamț, Daniela Soroceanu, și primarul comunei Poienari, Emil-Vasile Dascălu.

În cuvântul rostit, IPS Ioachim a numit locul din vecinătatea bisericii, acolo unde a fost săvârșită Sf Liturghie, „Poienița Crucii”, pentru că se dorește construirea unui centru rezidențial pentru vârstnici.

În anul 2015 au fost demarcate ample lucrări de consolidare și refacere a sfântului locaș și a întregului ansamblu eclezial. Astfel, s-au întărit pereții bisericii în exterior și interior cu beton armat și stâlpi de susținere, s-au înlocuit grinzile de lemn din pod cu grinzi de fier, s-a izolat podul bisericii cu vată de sticlă, s-a făcut ușă la altar, au fost întărite tocurile de la geam și la cele două uși cu boiandrugi, s-a realizat instalație electrică, s-au înlocuit crucile de pe biserică, s-a montat pardoseală din gresie porțelanată. S-a mărit pridvorul și s-a înfrumusețat sfântul locaș cu pictură în stil neobizantin, cu o catapeteasmă nouă sculptată în lemn de stejar cu icoane pictate la Sfânta Mănăstire Văratec.

„Întreaga lucrare s-a realizat prin osteneala epitropilor Ion Calfa si Ion Holmanu, al consiliului parohial, al consiliului local și prin contribuția enoriașilor, a bunilor credincioși și a fiilor satului plecați peste hotare și îndeosebi a fiului satului Marian Mocanu cu familia, a doamnei Mina Ciobanu și a doamnei Ecaterina Gheorghian, izvorâte dintr-o curată și statornică dragoste față de străvechea noastră credință ortodoxă”, mai spune părintele Gabriel-Adrian Andrei.

Pentru realizarea lucrărilor la biserica parohială, preotul paroh Gabriel-Adrian Andrei a primit, în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), rangul de iconom stavrofor. Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial și toți cei care au contribuit la lucrările bisericii.

Numeroşi credincioşi s-au rugat împreună cu părinţii slujitori la Sfânta Liturghie, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi au ascultat cuvintele de învăţătură. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de către corul de maici al mănăstirii Văratec. În încheiere părintele Gabriel Adrian Andrei a mulțumit ÎPS Ioachim, pentru dragostea arătată parohiei Poienița, oferindu-i în dar o icoană cu Sf. Luca al Crimeei.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0