Home

Biruința Gherăești este noua campioană națională, la seniori, la oină în sală

Acesta este primul titlu indoor al grupării nemțene, la seniori, în cele cinci ediții disputate. Echipa lui Adrian Andrei a luat aurul într-o manieră spectaculoasă, după ce a învins la scor, aproape de record, Frontiera Constanța. Antrenorul Ioan Chifan susține că este unul dintre cele mai mari rezultate din carieră.

 

 

Ceea ce a reușit Biruința Gherăești la turneul final al Campionatului Național de la Râmnicu Sărat, cucerirea pentru prima oară titlului național la oină în sală, seniori, cu o echipă formată majoritar din juniori, reprezintă unul dintre cele mai mari succese obținute, de-a lungul timpului, de gruparea nemțeană în sportul național. În meciul decisiv, Biruința Gherăești, al cărei patron și sponsor este Adrian Andrei, a spulberat mult mai experimentata grupare dobrogeană Frontiera Constanța, campioană națională în aer liber în acest an, echipă formată exclusiv din seniori. De asemenea, Biruința a învins la scor și cealaltă mare putere din oină, Straja București, primind felicitări la sfârșitul competiției din partea adversarelor sale.

„Le-am dat o bătaie celor de la Frontiera de genul celor care nu s-au prea văzut în oină. Mai aveam de făcut zece puncte și atingeam recordul absolut, de 36 de puncte într-un singur meci. 19 noiembrie 2012 a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea, ca antrenor”, a declarat Ioan Chifan. Biruința obținea primul titlu de campioană în sală, la seniori, în cele cinci ediții disputate. În precedentele, echipa nemțeană a fost tot medaliată, în special cu bronz.

 

Început ezitant, cu Biruința pe locul al treilea după meciurile tur

 

Întrucât, dintre cele șase echipe calificate la turneul final, două nu s-au putut prezenta din lipsă de fonduri, competiția s-a desfășurat sistem campionat, tur-retur, între cele patru prezente, Frontiera Constanța, Straja București, Biruința Gherăești și Energia Râmnicelu (Buzău), aceasta fiind și ordinea echipelor în clasamentul campionatului național de oină în aer liber din acest an. Mai mult, după ce Biruința a învins Energia cu 9-0, cea din urmă s-a și retras din competiție, disputarea titlului rămânâd o afacere în trei, între formațiile cele mai puternice ale momentului în sportul național.

Menționăm că, în sală, oina se joacă pe un teren de dimensiunea celui de handbal și echipa este formată din șase jucători, față de 11, cât are în partidele disputate afară. De asemenea, bastonul este unul de dimensiuni reduse, adaptat la lungimea terenului.

Începutul a fost unul ezitant pentru oiniștii din Gherăești, 4-6 cu Straja București. „Pentru Biruința, întotdeauna, la toate campionatele, primul joc a fost mai greu, tracul fiind cel care a predominat. Deși am condus cu 4-0, am fost egalați și, apoi, învinși la chiar ultimul jucător al nostru, lovit în momentul în care era aproape de a ieși din suprafața de joc. Altfel, s-ar fi terminat 4-4”, relatează antrenorul Chifan. A urmat primul meci cu Frontiera, încheiat 10-10. „Am condus în permanență dar, spre final, cu o mică eroare de arbitraj, am fost egalați”, spune același Chifan.

Ca urmare, după încheierea turului, Biruința acumulase șase puncte, fiind precedată de Straja (8 puncte) și Frontiera (7 puncte). Primele două clasate încheiaseră la egalitate partida dintre ele.

 

La zece puncte de recordul absolut, într-un un meci final de vis

 

În primul meci din retur, Biruința a învins Straja cu un categoric 12-2, după acel 4-6 din tur. „Am schimbat un pic formula de joc, fără a folosi seniorii cu experiență mare, adică pe cei cu vîrstă peste 18 ani. La oină, senioratul începe la 16 ani. Juniorii trimiși pe teren au jucat din ce în ce mai bine, la prindere și la bătaie, căpătând, cu fiecare minge, încredere din ce în ce mai mare în potențialul lor. A fost ca un prolog pentru următoarea partidă, una cum nu s-a mai văzut în campionatele din sală, după cum au apreciat și specialiștii prezenți. S-a dat mână liberă unor sportivi aflați la limita senioratului, adică sub 16 ani. Ceilalți doi de pe teren aveau 17, respectiv 18 ani. Cei de la Straja, formată doar din seniori, văzând echipa cu care am intrat pe teren, și-au zis că întâlnesc un grup lipsit de experiență, fără a ține cont că acești copii sunt campioni naționali la categoriile lor de vârstă, juniori I, II și chiar III. După un start ceva mai timid, băieții noștri au progresat în joc până aproape de perfecțiune, făcând spectacol. Punctul forte a fost prinderea. Ne-a mers foarte bine și cealaltă fază a jocului, deși în sală este mult mai greu în apărare decât în aer liber. Am mizat pe tinerețe și am avut dreptate. Ai noștri s-au mișcat mult mai repede decât adversarii. Aceștia, mai în vârstă fiind, au avut reacții mai lente și au putut fi țintiți mai ușor. Astfel se explică și diferența de scor”, a precizat Chifan.

A urmat o partidă, cea finală, cum extrem de rar se poate vedea. Iată ce spune evoluția scorului disputei dintre Biruința și Frontiera: 0-2, 2-2, 2-4, 4-4, 20-4 (!), la pauză. Partea a doua a aparținut, de asemenea, nemțenilor, 6-2, astfel că la final s-a înregistrat un neverosimil și foarte de greu de repetat 26-6. „Au rămas neloviți de câte două ori, de la constănțeni, doar doi jucători. Am lovit de zece ori din maximum 12 posibilități. Și la baston am realizat trei lovituri – «bar» (mingea plesnită de baston trece de linia de fund fără a putea fi prinsă de adversar) – din șase posibile. Frontiera a jucat cu echipa standard, formată exclusiv din seniori, noi doar cu un jucător de peste 16 ani. A fost cel mai frumos joc, cu un rezultat deosebit, luând în calcul cine erau cele două competitoare. Băieții noștri au jucat cu precizia unui ceas elvețian. Dacă mai făceam zece puncte atingeam recordul absolut în sală, 36. Experiența celor de la Constanța s-a dovedit inferioară tinereții și talentului jucătorilor noștri. Cei prezenți au rămas fără replică. Adversarii au felicitat jucătorii noștri, recunoscându-le superioritatea și prevăzându-le o carieră mare în oină. În ultimii șapte sau opt ani, cei de la Frontiera nu au pierdut nici în aer liber, unde se pot face mult mai ușor puncte, la o asemenea diferență de scor”, se mândrește, pe bună dreptate, Ioan Chifan.

Clasament final: 1. Biruința (15 p), 2. Straja (14 p), 3. Frontiera (13 p). 4. Energia.

 

Mai lipsește doar Supercupa României din panoplia Biruinței

 

Lotul campioanei: Cristi Enășoaie, Cristi Blaj, Robert Benea, Sorin Puiu, Mihai Gherghel jr., Sebastian Roca, Mihai Mătălică, Alexandru Andrei, Ionuț Rîtan, Viorel Minac, plus „bătrânii” Mihai Gherghel senior, Ionel Dancă, Mihai Blaj. Cei trei sportivi menționați la sfârșit nu au jucat deloc, fiind responsabili cu susținerea vocală și morală a tinerilor coechipieri, „Dați pe ei!” fiind strigătul de luptă al Biruinței. Antrenori: Ioan Chifan și profesorul Mihai Blaj. Susținătorul grupării: Adrian Andrei.

„După o muncă de un an, rezultatele se văd. La anul sperăm să fie și mai bune, în special la seniori, că la juniori suntem pe locul I, chiar dacă mai aveam de luat două titluri la sfârșitul acestei săptămâni, la naționalele juniorilor I și II de la Băilești, ca să avem procentaj de sută la sută. Acum, la Râmnicu Sărat, a fost una dintre cele mai frumoase victorii din cariera mea de aproape 50 de ani în oină. Am învins cu o echipă de juniori cele mai titrate echipe de seniori și nu mi-e rușine să spun că am plâns de bucurie. De la Cupa României câștigată în 2010, cu patru juniori în echipă, n-am mai trăit asemenea emoții. Oina se joacă folosind mâna, dar gândind cu creierul, este principiul pe care îl urmez. Un singur trofeu lipsește din vitrina clubului, Supercupa României, pe care vrem să-l obținem în primăvara următoare”, își dorește Ioan Chifan.

La naționale, din partea Federației prezidate de Nicolae Dobre a fost delegată secretarul general Evelina Lisenco, iar șeful Comisiei de Arbitraj a fost Radu Iancu.

Comentarii

WORDPRESS: 0