Home

Biruința Gherăești, dublă campioană națională la oină, acasă la Nea’ Mărin

Echipele de juniori I și II ale CS Biruința Gherăești au luat medalii de aur la naționalele de la Băilești. Clubul nemțean a obținut maximum în competițiile naționale la copii și juniori în 2012, lucru nerealizat de vreo altă grupare din țară. Oiniștii din Gherăești sunt de 13 ori medaliați în acest an, de zece ori cu aur.

Comuna Gherăești este, cel puțin, în 2012, capitala României când vine vorba de sportul național, oina. Biruința a încheiat, en-fanfare, un sezon competițional la copii și juniori, cu medalii de aur pe linie, lucru nemaintâlnit până acum.

Ultimele două mari reușite din acest an, titluri de campioane naționale în sală, aparțin echipelor de juniori I și II ale Clubului Sportiv Biruința și au fost obținute în zilele 24 și 25 noiembrie, în municipiul oltean Băilești, localitatea de baștină a marelui om și actor Amza Pellea, „Nea’ Mărin”. Sala Sporturilor în care au fost realizate performanțele amintite poartă numele handbalistei Ada Nechita.

Responsabili cu renumele Biruinței Gherăești sunt Adrian Andrei, sponsorul echipei, Ioan Chifan, antrenor și jucătorii.

 

Festivalul oinei a fost deschis de juniorii II

 

În 24 noiembrie, echipa de juniori II a CS Biruința Gherăești a confirmat că este cea mai bună din țară și în sală, după ce, în sezonul estival, cucerise titlul național în aer liber. Iată cum arată un nou clasament, al naționalelor de la Băilești, pe care Sebastian Roca, Mihai Mătălică, Paul Gal, Cosmin Roca, Bogdan Bereșoaie, Dragoș Bereșoaie, Emanuel Blaj, Iosif Andrei și Andrei Bereșoaie, componenții echipei nemțene, îl vor avea de ținut minte toată viața: 1. Biruința Gherăești – 15 puncte, 2. Hoina Craiova – 13 p, 3. Cronos Bârlad – 10 p, 4. Viitorul Almaș (Arad) – 8 p, 5. Progresul Băilești (Dolj) – 8 p, 6. Prima Prundeni (Vâlcea) – 5p. Biruința Gherăești a înregistrat următoarele rezultate: 14-0 cu Progresul Băilești, 14-4 cu Hoina Craiova, 23-0 cu Cronos Bârlad, 24-2 cu Viitorul Almaș și 18-2 cu Prima Prundeni.

„Am început foarte bine, după cum arată și rezultatele. Chiar dacă la limita de jos a vârstei, cu patru copii care încă sunt juniori III, echipa a lucrat cu responsabilitate, la un nivel tehnic ridicat și cu eficiență mare. Am făcut puncte, în special, la prindere, cu țintirea, surprinderea și lovirea adversarului cu mingea. Pasarea mingii a fost una către foarte bine. Mă contrazic acum când spun că, în pofida diferenței de scor, jocurile cu echipele din Arad, Bârlad și Craiova au fost ușoare. Noi am reușit să punctăm, dar și să scăpăm de momentele în care ei aveau posibilitatea de a o face”, a spus antrenorul Ioan Chifan.

 

Victorii pe linie și la juniorii mari

 

14-0 cu Almaș, 20-3 cu Bârlad, 6-4 cu Băilești și 4-2 cu Prundeni au fost rezultatele juniorilor I de la Biruința Gherăești, la naționalele în sală din acest an. Echipa din Craiova s-a retras pe parcursul competiției. Cei mai mulți dintre componenții Biruinței sunt campioni naționali și la seniori, în sală, în acest an. Lotul juniorilor I a fost format din: Viorel Minac, Alexandru Andrei, Alin Buruiană, Alexandru Mătălică, Sebastian Roca, Mihai Mătălică, Bogdan Bereșoaie, Cosmin Roca și Paul Gal.

Echipa din Gherăești, coordonată de pe margine de același Ioan Chifan, a început turneul final al campionatului național în forță. Componenții acesteia și-au luat de o grijă încă de sâmbătă, când au disputat primele două meciuri. „Cu Aradul și Bârladul, echipa a fost montată, în formă. Eram deja câștigători, înaintea meciurilor de duminică, și datorită jocului rezultatelor. În ultima zi de concurs, băieții au vrut să facă spectacol, individual, dar nu le-a prea ieșit. Oina este un joc colectiv, în care echipa este pe primul plan și trebuie ținut cont de acest lucru. La început, eram priviți ca o echipă de neînvins. Partenerele de întrecere din ultimele două meciuri au căpătat curaj când au văzut că băieții noștri nu mai forțează. Oricum, nici o clipă nu a fost pusă în pericol cucerirea titlului de campioană. Nu desconsiderăm partenerele de întrecere. Sunt echipe, precum cele din  Salcea (Suceava), Vorona (Botoșani), Hârlău (Iași), Chiuești (Cluj), Sibiu, care ar fi putut ocupa loc pe podium dacă ar fi participat. Cheltuielile sunt mari, direct proporționale cu distanța dintre localitățile amintite și cea în care s-a desfășurat competiția. Noi am făcut mai bine de 1.200 de kilometri, dus-întors. A meritat și ne-am simțit foarte bine la Băilești”, a afirmat Ioan Chifan.

Ierarhia în campionatul național al juniorilor I, în sală: 1. Gherăești – 15 p, 2. Băilești – 13 p, 3. Bârlad 11 p.

Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, este cel care a acordat campionilor din Gherăești tricourile cu tricolor și medaliile de aur.

 

Biruința Gherăești: 13 medalii, dintre care zece de aur, în 2012

 

Biruința Gherăești 2012: campioană națională la juniori I, II și III afară și în sală, dublă campioană națională școlară la gimnaziu și liceu (LPS Roman), campioană națională la seniori, în sală, câștigătoare a Cupei Satelor, medaliată cu bronz la naționalele de seniori în aer liber, la Cupa României și la Supercupă.

Promite Chifan: „Ne lipsește din palmares Supercupa României, competiție care se va desfășura în primăvara anului viitor, dar care contează tot pentru calendarul competițional 2012. Vor participa Frontiera Constanța – câștigătoarea campionatului și a Cupei -, Straja – învingătoare în Cupa Federației -, Biruința – locul I la Cupa Satelor. Sunt foarte bucuros în privința rezultatelor de la juniori. Nu a mai existat, în istoria oinei, ca un singur club să câștige tot ce se poate la copii și juniori. Clubul acesta se numește Biruința Gherăești”.

Oiniștii din Gherăești n-aveau cum să rateze ocazia, de vreme ce au fost în localitatea în care s-a născut Amza Pellea, cel care a creat personajul „Nea’ Mărin”, să nu viziteze casa memorială a marelui actor român. „«Cred că la Gherăești s-a deschis un magazin cu tricouri de campion», mi-a zis un oltean. «Lăsați-vă medaliile la soare, să se facă aurii!», i-am zis. Mi-a promis că așa va face”, a afirmat Chifan.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0