Home

Biruinţa Gherăeşti, din nou triplă campioană naţională la oină, juniori

Clubul nemţean este cel mai bun din ţară în sportul naţional, la juniori, calitate reconfirmată la întrecerile de la Constanţa, de la sfârşitul săptămânii trecute. În 2012, Biruinţa a câştigat tot ce se putea la nivel de juniori şi copii, aur la naţionalele în aer liber, tot de trei ori aur şi în sală, locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Școlar. Ioan Chifan şi Mihai Blaj sunt responsabili cu aceste mari rezultate.

Cezarului i se cuvine ce-i al Cezarului, adică locul I, situaţie în care se află Biruinţa Gherăeşti, de ani buni, în oină, prin muncă, tradiţie şi talent, toate dublate de priceperea unui antrenor, Ioan Chifan, secondat îndeaproape de Mihai Blaj şi cu sprijinul material al lui Adrian Andrei. La nivel de juniori, Biruinţa n-a avut rivală în ţară nici anul trecut, când a luat toate trofele posibile, aur la naţionalele în aer liber, tot de trei ori aur şi în sală, locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Școlar. În 2013 nu s-a schimbat nimic, în sensul că marea performanţă a rămas la ea acasă, în Gherăeşti. Anul rodnic a început cu ocuparea locului I la Olimpiadele Școlare ale Sportului Naţional, gimnaziu şi licee. Continuă cu cea mai recentă ispravă, trei titluri de campioană naţională la juniori I, II şi III în competiţia desfăşurată la Constanţa, în perioada 2-4 august 2013.

Festivalul sportului naţional a fost deschis de cei mici

Echipa de juniori III

Echipa de juniori III

Primii care au intrat în competiţia pentru medalii de pe litoral au fost cei mici, juniorii III, în 2 august. S-au înscris în concurs şase echipe: Biruinţa Gherăeşti, Spicu Horia (Constanţa), Dacia Mioveni (Argeş), Avântul Curcani (Călăraşi), Progresul Dieci (Arad) şi Victoria Surdila Greci (Brăila). Din nefericire, echipele din Arad şi Brăila nu au reuşit să ajungă la competiţie în timp util, motivul fiind întârzierea trenurilor din cauza restricţiilor de viteză cauzate de temperaturile caniculare. Cele două au pierdut meciurile cu 0-9. În aceste condiţii, lupta pentru medalia de aur şi locurile de pe podium a fost o dispută în patru. Biruinţa a câştigat tot: 12-6 cu Mioveni, 11-2 cu Spicu Horia, 15-5 cu Avântul Curcani. Clasamentul final a arătat astfel: 1. Gherăeşti, 2. Curcani, 3. Mioveni, 4. Horia.

Lotul echipei campioane, Biruinţa Gherăeşti: Andrei Bereşoaie, Dragoş Bereşoaie, Petru Andrei, Iulian Benchea, Petru Gherghel, Emanuel Gherghel, Emanuel Blaj, Paul Mătălică, Alexandru Bejan, Eduard Mărtinaş, Alexandru Serediuc, Gabriel Șulteş. „Am avut şapte jucători începători în această echipă, dar şi patru care au fost campioni naţionali în 2012, care i-au tras după ei pe cei mici, mai timizi”, a spus Ioan Chifan.

Echipa de juniori II

Echipa de juniori II

Juniorii II ai Biruinţei, cel mai valoros lot

La cea de a doua grupă de vârstă, numărul echipelor înscrise, opt, i-a luat prin surprindere pe organizatori, puşi în dificultate întrucât au fost de disputat 28 de partide într-o zi, 3 august, deloc răcoroasă şi nicidecum mai lungă decât precedenta. Bucuria de a juca a copiilor a diminuat din grijile făcute, rezultând un spectacol sportiv maraton, obositor, dar şi foarte frumos. Biruinţa a câştigat toate cele şapte partide: 27-6 cu Victoria Surdila Greci, 16-5 cu Avântul Curcani, 19-5 cu Dinamic Coruia (Maramureş), 21-7 cu Izvorul Chiueşti (Cluj), 19-4 cu Progresul Dieci, 22-17 cu Dacia Mioveni, 18-3 cu Spicu Horia. În urma celor 28 de meciuri, clasamentul final a fost: 1. CS Biruinţa 21 puncte, 2. Mioveni 18 p, 3. Coruia 15 p, 4. Chiueşti 15 p, 5. Curcani 12 p, 6. Horia 11 p, 7. Surdila Greci 11 p, 8. Dieci 9 p.

Campionii: Andrei Bereşoaie, Dragoş Bereşoaie, Emanuel Mihăluţ, Emanuel Blaj, Mihai Mătălică, Vlad Râtan, Cosmin Roca, Alexandru Andrei, Iosif Andrei, Ciprian Vartic, Florin Blaj, Paul Bârgăoanu. Mătălică şi Roca au făcut parte şi din lotul care a jucat luna trecută finala Cupei României, la seniori. „Dintre cele trei, acesta este cel mai valoros lot al nostru. Am fost oarecum surprinşi de dârzenia şi valoarea celor de la Mioveni, care se află la prima lor participare la un campionat naţional. Au opus o rezistenţă peste aşteptări şi, chiar, ne-au condus mult timp, la un moment dat cu 17-12. De acolo, ai noştri au pus în valoare jocul de pase la care puţini rezistă, în ţară, lovind şi opt dintre cei 11 adversari şi spulberându-le acestora visul de a deveni campioni. Până la meciul cu noi, Dacia învinsese toate echipele întâlnite. A fost cel mai frumos meci din concurs la această categorie. Experienţa şi tactica noastră au fost cele care au decis învingătoarea”, a declarat Ioan Chifan.

Participare numeroasă şi la juniori I

Echipa de juniori I

Echipa de juniori I

„La această grupă de vârstă, ne gândeam că este titlul cel mai greu de cucerit, gândindu-ne că s-ar putea să vină echipă care să joace doar la această categorie, cum s-a mai întâmplat. Noi ne-am bazat şi pe jucători de la grupele mai mici, care erau deja obosiţi din zilele anterioare. Patru jucători au evoluat la toate cele trei categorii. Am reuşit să învingem în toate cele şase meciuri, la scor în majoritatea. Altfel, m-a bucurat ca niciodată că a fost o aşa mare participare la juniori. A fost o atmosferă foarte frumoasă, adevărată, cu bună dispoziţie. Ba, chiar, unii dintre jucătorii noştri mai şugubeţi au pus pariuri cu arbitrii, în timpul meciurilor, pe un suc, că vor face puncte la baston. N-au ieşit în pierdere. Pe de altă parte, s-a discutat şi s-a şi propus ca, la anul, să se schimbe forma competiţiei, pentru a nu mai fi nevoie să se dispute atât de multe meciuri într-o singură zi”, a conchis Ioan Chifan.

Rezultatele Biruinţei: 15-2 cu Surdila, 20-6 cu Avântul Curcani, 17-2 cu Chiueşti, 10-7 cu Dinamic Coruia, 18-0 cu Spicu Horia, 9-0 cu Dieci. Cei de la Dacia, obosiţi după turneul de la juniori II, n-au mai jucat. Podium: 1. Gherăeşti, 2. Chiueşti, 3. Surdila.

Medaliaţii cu aur: Bogdan Bereşoaie, Eduard Tănase, Paul Gal, Cosmin Roca, Ionuţ Bejan, Cosmin Năstase, Iosif Andrei, Mihai Mătălică, Dragoş Bereşoaie, Eduard Mihăluţ, Alexandru Andrei.

Loturile Biruinţei au fost sprijinite la această competiţie de Societatea Andos şi Primăria Gherăeşti, cu cazarea şi masa, precum şi de LPS Roman, prin directorul Petre Sandu, cu transportul.

Premierea a fost făcută de Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină (FRO). Competiţia a fost organizată de FRO în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean Constanţa, CS Spicu Horia, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, CS Cleopatra Mamaia şi Asociaţia Judeţeană de Oină Constanţa, pe stadionul „Cleopatra”, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I.