Prima paginăActualitateRoman

Birocrația ține închisă stația de sortare deșeuri de la Cordun

Dimensiune text

Desemnarea unui operator se va face după o licitaţie publică. Organizarea licitaţiei are nevoie de aprobarea administraţiei centrale. 

Consiliul Local Roman a adoptat, în şedinţa ordinară de miercuri, 24 iunie, documentaţia de atribuire a contractului de concesiune a serviciului public de salubritate în municipiul Roman. Reprezentanţii administraţiei locale au explicat că această licitaţie va însemna o atribuire temporară a serviciului de salubritate, întrucât, conform proiectului cu finanţare europeană – Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ -, municipiul Roman va face parte din zona 2 a judeţului, iar deşeurile romaşcanilor vor ajunge la staţia de sortare şi transfer de la Cordun.

statie CordunReprezentanţii administraţiei locale au explicat, în şedinţa de Consiliu Local, nevoia unei asemenea licitaţii, din ce este format tariful pentru o persoană, dar nu au spus de ce Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ nu organizează licitaţie pentru desemnarea unui operator care să se ocupe de staţia de sortare şi transfer de la Cordun. Obiectivul a fost terminat în urmă cu mai multe luni, însă doar paznicii sunt cei care-şi desfăşoară activitatea la staţia de la Cordun. Între timp, groapa de gunoi provizorie de la marginea Romanului se umple până la refuz, iar administraţia locală vrea un operator care să sorteze deşeurile colectate de la romaşcani şi să transporte la depozitul ecologic de la Girov doar deşeurile reziduale, adică ceea ce nu se poate recicla. Sortarea deşeurilor nu se va face, însă, în staţia de la Cordun, construită cu fonduri europene, ci în alt spaţiu pe care îl va găsi operatorul.

Licitaţia pentru staţia de la Cordun stă în pixul unui oficial de la Ministerul Fondurilor Europene. Până când documentaţia nu va veni aprobată de la Bucureşti, unitatea de implementare proiecte din cadrul CJ Neamţ nu poate demara procedura pentru licitarea serviciului de colectare, sotare şi transfer în zona 2, iar staţia de la Cordun va rămâne doar un obiectiv nefolosit.

Staţia de transfer cu compactare de la Cordun are o capacitate de 45.000 tone pe an, iar staţia de sortare are o capacitate de 17.000 tone pe an, fiind proiectată pentru a primi numai materialele separate la sursă – respectiv hârtie şi carton, plastic, sticlă şi metale. Staţia de transfer şi de sortare de la Cordun va deservi aproximativ 183.000 de locuitori din municipiul Roman şi 26 de localităţi rurale.

Soluţiile provizorii căutate de administraţiile locale şi judeţene – depozitul de la Girov este administrat temporar de un serviciu din cadrul CJ Neamţ, deoarece licitaţia pentru desemnarea unui operator a fost contestată şi se judecă în instanţă de mai bine de şase luni – reprezintă o modalitate de a respecta cerinţele de mediu, dar şi de a continua proiectul european până la funcţionalitatea completă a acestuia.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • altul 6 ani

    Problema gunoiului este groaznica, nu de alta, dar a inceput sa se simta mirosul in oras la fiecare bataie de vant mai puternica.