Medicii de familie din județ mai au termen pînă pe 25 octombrie să se înscrie în programul național de depistare a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, în județul Neamț implementarea programului s-a blocat, astfel că mii de femei mai au de așteptat pînă ce vor beneficia de consiliere și teste gratuite pentru depistarea acestei boli foarte grave. Pentru că din dosare le lipsește o diplomă, medicii de familie nu pot încheia contracte cu spitalul.
În zona Romanului, pînă acum s-au înscris în program 30 de medici care vor acorda consiliere și 16 medici care pot organiza centre de recoltare. Aceste centre de recoltare au fost, de altfel, și mărul discordiei între medicii de familie și Spitalul Municipal de Urgență Roman. În timp ce primii au acuzat că medicii ginecologi din spital refuză să încheie contractul, conducerea spitalului susține că medicii de familie nu au prezentat dosarele complete pentru încheierea contractelor. Medicii de familie recunosc faptul că din dosar lipsește exact diploma care atestă că au efectuat cursuri care să le permită recoltarea de probe biologice.
„Într-adevăr, din dosarele noastre lipsește diploma care atestă că am efectuat aceste cursuri, dar nu este vina noastră. Noi am participat la cursurile organizate de Institutul Oncologic din Iași, însă diploma este eliberată de către Ministerul Sănătății. Noi am vorbit cu cei responsabili și ni s-a promis că acest document va fi eliberat în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, în alte județe, medicii de familie au încheiat contracte cu spitalele, în baza unei declarații pe proprie răspundere că au făcut aceste cursuri, pînă la primirea diplomei„, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului medicilor de Familie Neamț.
Programul național de depistare gratuită a cancerului de col uterin a debutat, oficial, pe 1 septembrie. El se adresează femeilor cu vîrste cuprinse între 24 și 64 de ani, care se pot duce la medicul de familie pentru consiliere. În cazul în care medicul de familie nu are posibilitatea de recoltare de probe biologice, femeia este îndrumată de către un medic ginecolog din cadrul spitalului. Ulterior, probele sînt trimise la Institutul Oncologic din Iași, care le va analiza și va stabili pașii care trebuie urmați, în funcție de rezultate.
Comentarii