Problema ambulanței de tip SMURD-TIM de la Roman nu va putea fi rezolvată printr-o modificare de legislație. Asta au decis oficialii guvernamentali, care au pasat problema instituțiilor medicale și autorităților de la nivel local.
Din mai 2015 şi până în ultima zi de funcţionare, 20 februarie 2016, ambulanța TIM (de terapie intensivă mobilă), pe care a lucrat permanent un medic al CPU al Spitalului Roman, a intervenit pentru 412 misiuni. Funcționarea ambulanței TIM la Roman a fost întreruptă din cauza unui detaliu legislativ, pur birocratic: asemenea ambulanțe nu pot funcționa decât la spitalele județene, nu și la cele municipale, cum este cel de la Roman.
Un ordin de ministru, în vigoare din 2007, spune că o asemenea mașină – dotată cu aparatură performantă pentru salvat vieți – poate funcționa doar în subordinea spitalelor din capitalele de județ. Spitalul Municipal de Urgență Roman are gradul III – adică are toate dotările, la fel ca Spitalul Județean din Piatra Neamț și care are deja o astfel de mașină.
Din 2016, conducerile spitalului din Roman și a municipalității, dar și a Consiliului Județean, au făcut demersuri la București pentru ca Romanul să primească din nou permisiunea de a folosi această ambulanță. Problema a fost adusă în atenția ministrului Sănătății, Florian Dorel Bodog, inclusiv în cadrul vizitei pe care acesta a făcut-o la Roman în luna mai a acestui an.
Soluția cea mai la îndemână, care a fost și propusă de deputatul PNL Laurențiu Leoreanu într-un document transmis ministrului Sănătății, în luna iunie a acestui an, a fost de modificare a legislației. Adică o modificare a acelui ordin de ministru, care să acorde și spitalelor municipale de urgență, cum este cel de la Roman, dreptul de a folosi o ambulanță TIM.
În documentul pe care l-a înaintat pe 28 iunie ministrului Sănătății, deputatul Leoreanu solicită modificarea legislației pentru a permite funcționarea ambulanței TIM în cadrul Spitalului Roman. „Este necesară în aceste condiţii modificarea Ordinului Ministrului Sănătăţii cu nr. 1706/2007, articolul 7, aliniatul 2, care să introducă şi Spitalele Municipale de Urgenţă în aria de deservire a echipajelor TIM-SMURD, atât de necesare unor spitale cu specificul celui de la Roman, ducând astfel la salvarea a sute, chiar mii de vieţi, periclitate în prezent de lipsa acestui serviciu. Date fiind aceste precizări, am solicitat ministrului de resort explicaţii cu privire la situaţia modificării Ordinului de Ministru, precum şi asupra situaţiei punctuale a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, remarcând totodată nevoia de soluţionare IMEDIATĂ a acestei probleme”, a declarat atunci deputatul Leoreanu.
Luni de zile pentru un răspuns de la București
Răspunsul ministrului Sănătății, Florian Dorel Bodog, la întrebarea deputatului Leoreanu, a fost semnat la finalul lunii iulie. Din cauza concediilor, probabil, documentul figurează ca înregistrat la Camera Deputaților abia pe 1 septembrie, fiind publicat pe site-ul Camerei Deputaților în cursul zilei de miercuri, 6 septembrie.
Răspunsul ministrului Bodog – în care se subliniază că ambulanța TIM a fost operaționalizată în 2015 „fără informarea și avizul Ministerului Sănătății” – arată că ambulanța va putea fi funcțională la Roman doar sub o linie de gardă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.
„Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență sunt de acord cu privire la oportunitatea și necesitatea funcționării unei ambulanțe de terapie intensivă mobilă tip C1 la nivelul municipiului Roman. În scopul asigurării asistenței medicale de urgență în municipiul Roman și zonele limitrofe, cu respectarea condițiilor impuse de legislația în domeniu, Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic (CIMST) a analizat situația în diverse ședințe și a hotărât ca ambulanța de terapie intensivă mobilă C1, pusă la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Petrodava Neamț, să funcționeze în cadrul UPU-SMURD al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, iar personalul care deservește ambulanța TIM C1 să fie reprezentat de medicii și asistenții medicali angajați cu normă de bază în cadrul Spitalului Roman, cu condiția ca aceștia să încheie un contract de muncă cu timp de lucru parțial cu SJU Piatra Neamț pentru activitatea desfășurată pe ambulanța SMURD, în acest sens, fiind necesară încheierea unui protocol de colaborare între cele două unități sanitare.
Prin adresa nr. 5483/05.04.2017, Consiliul Județean Neamț a solicitat modificarea structurii organizatorice a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, prin înființarea unui punct de lucru al UPU-SMURD în Municipiul Roman. Această solicitare a fost analizată în cadrul ședinței CIMST din data de 29.06.2017, membrii comisiei precizând că pentru operaționalizarea ambulanței TIM C1 este recomandabilă înființarea unei linii de gardă la UPU-SMURD din cadrul SJU Piatra Neamț, și nu a unui punct de lucru în municipiul Roman”.
Comentarii