Prima paginăCulturalTimp liber

Bibliotecar – ziua, artist plastic şi actor – seara

Dimensiune text

Iulia Stoleriu lucrează de 28 de ani la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman. Fostă elevă a Școlii de Artă, bibliotecara cochetează cu desenul şi actoria.

 

Iulia Stoleriu îşi trăieşte viaţa printre cărţi. Intermediază legătura dintre carte şi cititor din 1985 şi, tot de atunci, iniţiază activităţi în Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. A fi bibliotecar, spune Iulia Stoleriu, înseamnă să reuşeşti printr-o carte să schimbi un destin. Dincolo de calitatea de îndrumător al cititorului, Iulia Stoleriu are un talent pe care colegii l-au aflat foarte târziu: desenul. „Am urmat Școala de Artă din Roman, avându-l ca profesor pe Nicolae N. Toniţa. Mi-a plăcut desenul în creion şi am lucrat din pasiune, dar şi pentru a evada din multitudinea de obstacole pe care viaţa mi le-a aşezat în cale”, a spus Iulia Stoleriu.

iulia 2Apropierea de lumea artistică s-a produs înainte de 1990, când Iulia Stoleriu a fost angajată a principalei instituţii de cultură din Roman. „Am lucrat un an la Casa de Cultură din oraş. În acel an, am avut ocazia să-l întâlnesc pe poetul Adrian Păunescu, care venise la Roman cu Cenaclul «Flăcăra». În acele vremuri, era un privilegiu să fii în apropierea unor oameni mari ai culturii româneşti, nu din sală, ci să poţi discuta cu ei. Am descoperit un om care impunea respect, dar care ştia să se plieze după interlocutor”, îşi aminteşte bibliotecara.

În cadrul Casei de Cultură, Iulia Stoleriu a participat la emisiunile de radio local, dar şi la teatrul care funcţiona în cadrul instituţiei de cultură romaşcane. „Am avut un rol într-o piesă de teatru pentru copii şi mi-a plăcut foarte mult. Transpunerea în pielea personajului mă atrăgea mult, pentru că îmi dădea libertatea să-l recreez de fiecare dată. Totodată, participam la repetiţiile organizate de teatrul de amatori şi am fost cooptată să «suflu» replicile actorilor care uitau textul”, spune Iulia Stoleru.

iulia 3Ziua la repetiţii, seara, în culise, la spectacole, Iulia s-a îndrăgostit de teatru. După 28 de ani, teatrul revine în viaţa bibliotecarei cu un rol principal. „Mi s-a propus să joc într-o piesă nouă din repertoriul Teatrului Municipal Roman – «8 femei», de Robert Thomas, care va putea fi văzută pe scena Casei de Cultură în această toamnă”, spune Iulia Stoleriu.

Paralel cu acest proiect, Iulia şi-a propus organizarea, la Roman, a primei expoziţii personale cu desene în creion, pe care le-a realizat de-a lungul anilor.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • neCulai 8 ani

    Artist plastic cu desene pe asfalt, iar cu o interpretare a unui rol in piesa de copii nu devii actor.. ati uitat si calitatea de poeta, cum s-a putut, deci aproape o ,,artista” totala zau asa…ziarista in pana de subiecte cocheteaza cu gazetaria, altfel nu se explica.

  • irina 8 ani

    Felicitari doamnei artiste si felicitari consemnatarei…Daca nu ar mai zgandari colbul de pe aceste ,,artiste,, nici noi nu le-am putea cunoaste adevarata VALOARE…Succes incontinuare!

  • Felicitări,Iulia!…mergi înainte,cei ce te cunosc, te susțin și te apreciază! SUCCES!