Prima paginăSocialSanatate

Bebeluşi inexistenţi

Dimensiune text

Medicii de familie se plâng de faptul că nu pot înscrie nou-născuţii pe listele de pacienţi. Micuții sunt recunoscuți doar după codul numeric personal, primit odată cu certificatul de naștere.  Certificatul se obține după o lună, din lipsă de personal.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot înscrie nou-născuţii pe listele proprii de pacienţi, după ce au fost externaţi din spital. Motivul este de natură tehnică: sistemul informatic unic integrat validează nou-născuţii ca pacienţi doar pe baza codului numeric personal, care se primeşte odată cu certificatul de naştere. Deşi Oficiul de Stare Civilă Roman eliberează certificate de naştere în decurs de o lună, medicii de familie sunt nemulţumiţi şi spun că termenul este prea mare şi că micuţii au de suferit. „Am avut o pacientă care a născut pe 24 iunie, iar de la Starea Civilă i s-a spus să vină pentru certificatul de naştere pe 24 iulie. Ori, noi ce facem în acest interval? Sistemul informatic integrat unde raportăm nu recunoaşte pacientul decât pe baza codului numeric personal, iar dacă noi nu-l avem, atunci e ca şi cum nou-născutul           nu ar exista. În toată această perioadă, dacă apar probleme de sănătate, noi nu-i putem da mamei bilet de trimitere la medicul specialist, nu-i putem da o reţetă gratuită sau compensată, bebeluşul nu poate fi vaccinat. Mai mult, nu putem nici să-l consultăm, pentru că, dacă sistemul integrat nu-l recunoaşte ca pacient, atunci servicile medicale pe care le efecuăm nu sunt recunoscute şi decontate de către casa de asigurări de sănătate”, a declarat medicul familie Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ. Potrivit acesteia, mai toţi medicii de familie din zona Romanului sunt în această situaţie, iar zeci de bebeluşi din zonă sunt, practic, inexistenţi ca pacienţi.

Citește și:   Licitație pentru închirierea de locuri de parcare în Roman, pe 23 septembrie

Autorităţile locale de la Roman dau vina pe lipsa de personal şi spun că, pentru situaţii excepţionale, se pot face anumite excepţii. „La Oficiul de Stare Civilă, ca şi la Serviciul de Evidenţă Electronică a Persoanei, există aceeaşi problemă: lipsa de personal. Din 28 de angajaţi, câţi ar trebui să avem, lucrăm doar cu 11, deci sub jumătate din necesar. Nu avem altă soluţie decât să se aştepte o lună de zile pentru eliberarea certificatelor de naştere. În cazuri excepţionale, dacă situaţia medicală o impune, medicul de familie poate să facă o cerere oficială către mine şi vom încerca să rezolvăm mai repede situaţia, deşi nu e corect faţă de alte persoane. Până nu vom avea personal suficient, vor apărea şi astfel de probleme”, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • OaOa 8 ani

  E de inteles de ce angajatii Starii civile nu mai fac fata: in Roman se nasc zilnic zeci, ba chiar sute de copii …