Prima paginăActualitate

Bătrână de 85 ani, păgubită de 6.000 de lei prin metoda ”Accidentul”

Bătrână de 85 ani, păgubită de 6.000 de lei prin metoda ”Accidentul”

Dimensiune text

 

O femeie de 85 de ani, din Piatra Neamţ, a fost înşelată de o persoană necunoscută cu 6.000 de lei. Este vorba de o nouă victimă ce a căzut în plasa infractorilor care fac parte din rețeaua celor care păcălesc persoane prin metoda ”Accidentul”.

”Azi-noapte,  în jurul orei 01:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi de către o femeie de 85 de ani, din Piatra Neamţ, despre faptul că în urmă cu câteva minute, a fost apelată pe telefonul fix de către bărbat care i-a comunicat faptul că ginerele şi fiica sa au fost implicaţi într-un accident de circulaţie, solicitându-i suma de 6.000 lei pentru cheltuieli medicale. Persoana vătămată a dat curs solicitării şi a înmânat unei persoane sosite la domiciliu suma de 6000 lei. În cauză au fost demarate toate cercetările în vederea identificării autorului infracţiunii de înşelăciune”, anunță reprezentanții Inspectoratului de Poliție Neamț.

În acest week-end, pe raza judeţului Neamţ au fost înregistrate alte două tentative de înşelăciune comise prin metoda „Accidentul”.

Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii nemţeni recomandă cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul,aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

  • În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
  • Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;
  • Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).
  • În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile şi nici nu solicită sume de bani;
  • Dacă sunteţi contactaţi de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
  • Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
  • Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu; Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini;
  • Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă  în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!
  • Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0