Prima paginăActualitateRoman

BĂTAIE DE JOC DE 28 DE MILIOANE DE EURO

BĂTAIE DE JOC DE 28 DE MILIOANE DE EURO

Dimensiune text

 

gunoi 02Ziarul de Roman, lider de audienţă în mediul jurnalistic online pentru Roman şi cel puţin comunele limitrofe, şi-a asumat, încă de la înfiinţare, rolul de a informa corect şi echilibrat cititorii. Dar, sunt momente în care panica faţă de cum sunt gestionaţi banii noştri ne obligă să reacţionăm. În scris, pentru a vă atenţiona că „ne miroase”. Ziarul de Roman a pus un accent important pe informarea derulării proiectelor europene, încercând să asculte toate părţile şi să lase cititorii să tragă propriile concluzii. După ce am urmărit îndeaproape semieşecul proiectului european derulat de compania ApaServ, subordonată Consiliului Judeţean, şi despre care nici măcar nu avem idee ce costuri suplimentare va plăti populaţia judeţului, acelaşi Consiliu Judeţean (CJ) Neamţ ne-o mai trage o dată – de data aceasta cu gunoiul.

Dragi cititori ce locuiţi în acest judeţ, vă invităm să ne urmăriţi, pentru că Ziarul de Roman nu va mai scrie despre acest proiect până când nu se va întâmpla ceva interesant: DNA, cătuşe, dezvăluirea intereselor şi a celor care au interese pe milioane de euro de la UE şi alte milioane de lei din buzunarul nemţenilor sau, să scriem şi de bine, proiectul va deveni funcţional. Sau să vină aleşi capabili, pentru că de-aia sunt alegeri din patru în patru ani.

Ce e cu proiectul Masterplan Integrat de Management al Deşeurilor

Dar, dragi cititori ce locuiţi în acest judeţ, să începem cu începutul. În 2008, atenţie – adică acum opt ani, Romanul s-a asociat cu restul localităţilor din acest judeţ, pentru a obţine de la UE fonduri pentru închiderea gropilor de gunoi şi realizarea unui singur depozit şi a trei staţii de transfer.

Contractul de finanţare a fost semnat în septembrie 2012, de preşedintele CJ Neamţ, trecut între timp, la cele veşnice – romaşcanul Culiţă Tărâţă. Valoarea totală a contractului este de 23.002.312 lei fără TVA şi avea o durată totală de 24 de luni, adică până în 2014. Acest contract reprezintă doar o parte a proiectului de realizare a sistemului de management integrat al deşeurilor. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 129.798.341 lei fără TVA, din care 80% reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 18% reprezintă finanţarea nerambursabilă din bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuţia din bugetul local.

Doi ani le-a luat firmelor câştigătoare ale contractului de 23.002.312 lei (fără TVA) să realizeze, cu tot cu dotări, cele trei staţii  de transfer: staţia de transfer cu compactare, cu o capacitate de 45.000 tone pe an, şi staţia de sortare, cu o capacitate de 17.000 tone pe an, pe amplasamentul de la Cordun; staţia de transfer de la Tîrgu Neamţ, cu o capacitate de 17.000 tone pe an; staţia de transfer de la Taşca, cu o capacitate de 9.000 tone pe an şi platforme de colectare a deşeurilor. Niciuna nu este funcţională din 2014 şi până acum.

Trei ani a durat să fie realizat depozitul de la Girov (inaugurat oficial pe 1 iulie 2015), care nici el nu este funcţional, pentru că, aşa cum e firesc, ca să fie dus gunoiul la Girov trebuie mai întâi să fie sortat la cele trei staţii. Adică alţi bani, altă distracţie, dar de data aceasta numai pe banii nemţenilor.

Să lucrăm româneşte, dar pe bani europeni

Cu tot felul de scuze s-a mers de pe o zi pe alta, de la an la an, împlinindu-se patru de-acum. Ba s-au contestat licitaţiile, ba legislaţia noastră e proastă, ba firmele participante la licitaţii sunt proaste, ba ne trebuie un nou aviz la care nu s-a gândit nimeni din prima să-l obţină, ba multe şi multe probleme româneşti.

Pe lângă atâtea bâlbe, multe, e drept, din cauza legislaţiei din România, nimeni – şi când spunem nimeni ne referim în special la parlamentarii din Neamţ – nu a mişcat un sac gol de gunoi pentru ca situaţia derulării unui proiect de asemenea anvergură să nu se mai repete sau să se rezolve rapid, elegant şi cu respectarea legii.

A fost Culiţă Tărâţă, a urmat Constantin Iacoban (ambii de la UNPR), iar acum este Emilia Arcan (PSD) la cârma Consiliului Judeţean. Și, chiar şi acum, tot acolo suntem, adică avem un depozit ce semifuncţionează pe banii nemţenilor şi trei staţii nefuncţionale. Dar avem explicaţii de tot felul şi soluţii care mai de care mai aberante.

Una dintre soluţiile aplicate a fost ca groapa de la Girov să fie preluată de CJ, până când se vor rezolva contestaţiile. Cu ce bani? Fireşte, ai noştri, ai nemţenilor. Amenajarea depozitului ecologic de la Girov – care include şi o staţie de biogaz – a costat 20.000.000 lei,  bani în principiu de la UE. În februarie anul trecut, Ziarul de Roman scria – Conservarea depozitului de la Girov se ridică la 45.000 lei pe lună fără TVA, iar plata acestor sume cade în sarcina Consiliului Judeţean Neamţ, beneficiarul obiectivului.

Acum, la nivelul CJ s-a înfiinţat un serviciu care se ocupă de gestionarea depozitului, dar fără prea mult succes, pentru că unele comune, dar inclusiv municipiul Roman, au refuzat să încheie contracte cu operatorii de salubritate pentru a duce deşeurile la Girov fără să treacă pe la staţiile de transfer, aşa cum este legal. Dacă Romanul mai are până la finele anului acesta autorizaţie pentru depozitul temporar din oraş, în multe localităţi deşeurile se aruncă pe câmp, pentru că e mai ieftin decât să fie transferat la Girov. Oare cu câţi bani din bugetul judeţului semifuncţionează depozitul de la Girov?!

Citește și:   Accident rutier la Recea, provocat de un șofer băut

Vă spunem că doar municipiul Roman, pentru nefuncţionalitatea acestui proiect, a cheltuit până acum, fără a mai pune la socoteală banii pentru găsirea acestei soluţii provizorii – dar care pare să devină permanentă -, nu mai puţin de un milion de lei. „Depozitul temporar a fost construit în două etape: una în 2012 – când s-a sistat prin lege depunerea pe groapa mare care a intrat în procedura de închidere – pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi cu un cost general de circa 500.000 lei cu tot cu TVA şi a doua etapă în 2014 – pentru că nu se terminaseră lucrările şi nu se stabiliseră operatorul şi procedurile de lucru – tot pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi cu un cost total de circa 500.000 de lei. Lucrările au constat în decopertări la o adâncime de trei metri, reţea colectare levigat, rezervor colectare levigat, balastare, două rânduri de membrană specială de impermeabilizare, alte două straturi de «pat» izolare, împrejmuire zonă depozitare, asigurare zonă de protecţie şi obţinerea avizelor de funcţionare”, explică, pe cifre şi date concrete, edilul Romanului, primarul Laurenţiu Leoreanu.

Cireaşa de pe mormanul de gunoi

Finalul este următorul: depozitul de la Girov este în contestaţie. Mai durează. Problema este că şi licitaţia pentru cele trei staţii de transfer este contestată. De ce? Noi înţelegem: pentru că s-a făcut un caiet de sarcini, aprobat de CJ Neamţ, prost.

Pentru Taşca şi Tîrgu Neamţ s-au depus contestaţii şi s-au câştigat. Pentru staţia Cordun – Roman nu s-a făcut contestaţie, pentru că a fost un singur operator şi care a îndeplinit toate condiţiile de eligibilitate. Dar, ce să vezi, se anulează licitaţia în bloc, pe toate trei staţiile, şi se reia procedura. Cel puţin asta ne explică vicepreşedintele CJ Neamţ, Dan Manoliu, romaşcan de-al nostru. Vă redăm discuţia integral:

Redactor: Ce s-a întâmplat cu licitaţia pentru staţiile de transfer?

Dan Manoliu: Am fost daţi în judecată pentru introducerea în caietul de sarcini a criteriului social care prevedea angajarea oamenilor numai din judeţul Neamţ. Instanţa a dat câştig de cauză celor care ne-au dat în judecată – pentru zonele 1 şi 3, drept urmare criteriul respectiv trebuie scos din caietul de sarcini la toate cele trei obiective, inclusiv 2.

R.: Dar cine a luat decizia de a impune acest criteriu?

D.M.: S-a considerat că este benefic pentru judeţ să se folosească forţa de muncă din judeţ, pentru că proiectul este al judeţului, iar Consiliul Judeţean a băgat o sumă destul de mare în cofinanţare. A fost un gând bun, dar se consideră că respectiva cerinţă este discriminatorie.

R.: Pe Zona 2 – Roman nu au fost probleme, nu? Nu s-a contestat licitaţia, corect?

D.M.: Nu a fost contestată licitaţia. S-a înscris un singur operator. Dar, licitaţia a fost organizată pe o altă lege şi care cere să fie cel puţin trei ofertanţi. La un ofertant, la prima strigare, nu se ia în considerare. Vedem dacă se depune şi pe zona 2 contestaţie împotriva deciziei de anulare a licitaţiei. Dacă s-a făcut contestaţie de către operator, aşteptăm răspunsul şi apoi reluăm procedura. Dacă nu s-a făcut contestaţie, durează mai puţin, pentru că se ia în considerare evaluarea şi se mai aşteaptă alte două oferte.

R.: Adică o mai lălăim până când mai vin măcar încă două firme şi pentru zona Roman?

D.M.: Nu e vorba de lălăit. Legea spune că obligatoriu trebuie să fie trei ofertanţi. Dacă nu sunt trei, se scoate la licitaţie până se prezintă măcar trei ofertanţi. Aşa sunt legile din România.

R.: Dar este obligatoriu să fie numai această lege, cu trei ofertanţi, de ce nu cu 2 sau cu 4?

D.M.: Aşa s-a prins în caietul de sarcini. Acum, ca să modificăm caietul de sarcini trebuie iar hotărâre de Consiliu, apoi aprobare, abia atunci ne lungim.

R.: Atunci daţi-ne, estimativ, o dată la care credeţi că vor deveni funcţionale staţiile.

D.M.: Dacă răspunsul la contestaţie dă câştig de cauză operatorului de la Roman, se continuă procedura şi se încheie adjudecarea, apoi în termen de 90 de zile trebuie făcută implementarea. Mai rămân zonele 1 şi 3, iar acolo oricum trebuie să reluăm procedura, pentru că nu am făcut licitaţie. Vom scoate şi zonele 1 şi 3 la licitaţie.

Ce am înţeles noi? Că acest caiet de sarcini a fost „cu dedicaţie”, dar nu ştim clar cine sunt sărbătoriţii, dar ştim clar că masa şi dansul noi, nemţenii, le plătim.

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii intre timp mortii cu mortii iar vii cu banii furati prin invaRTIREA in jurul cozii(legea),deci cand nu vor mai fi hoti in consiliul judetean ,in randul constructorilor tin minte pe ala de la CORDUN cand mai traia CULITA TARATA ca aproape radea in fata lui constructorul si nu mai nu spunea nu mai fa circ ca eu spaga am dat-o pentru licitatie si stiu ca ajuns si la tine ,punct de vedere personal nu am dovezile scrise doar cele subsidiare ,si uite asa ultima mana plateste ce fura baietii ,,destepti”,ar trebuii multe facute iesire masiva in strada ,sa se de-a socoteala pentru banii platiti din buzunarul contribuabilului ,nesupunere civica s.a.m.d.