Prima paginăEducatie

Bani pentru elevii premiați la concursuri

Dimensiune text

Ministerul Educației a prevăzut acordarea de premii în bani pentru elevii care obțin premii la concursurile școlare. Premiile variază de la 90 de lei, premiul I la un concurs județean, până la 13.500 de lei pentru punctaj maxim la un concurs internațional.

 

 

Elevii care obțin premii și mențiuni la concursurile școlare organizate de Ministerul Educației, așa cum sunt olimpiadele școlare, ar trebui să primească, pe lângă diplome și aprecierile colegilor și ale profesorilor, și premii în bani. Ministerul Educației a stabilit chiar și sumele cu care ar trebui recompensate performanțele obținute prin ore și ore de muncă. Astfel, un premiu I la etapa județeană a concursurilor școlare se răsplătește cu 90 de lei. Pentru premiul II, suma acordată este de 70 de lei, ocupanții loculuii III primesc 50 de lei, iar o mențiune se răsplătește cu 40 de lei.

Pe măsură ce cresc performanțele, cresc și sumele propuse. Astfel, pentru un loc I la un concurs interjudețean sau regional se acordă un premiu de 130 de lei. Premiul II este de 110 lei, premiul III este de 70 de lei, iar pentru o mențiune elevul primește 50 de lei. Sumele care însoțesc premiile de la concursurile naționale sunt și mai consistente: 240 de lei un premiu I, 180 de lei pentru premiul II, 130 pentru premiul III și 100 pentru o mențiune. Când vine vorba de concursurile internaționale, Ministerul Educației este de-a dreptul generos: un premiu special și medalia de aur pentru punctaj maxim este de 13.500 de lei, premiul I și medalia de aur „fac” 10.400 de lei, premiul II și medalia de argint înseamnă 8.900 de lei, premiul III și medalia de bronz înseamnă 6.300 de lei, iar pentru o mențiune un elev primește 4.300 de lei.

Sarcina acordării acestor premii revine unităților administrativ-teritoriale în care se află școala la care învață elevul, pentru competițiile județene și regionale, și Ministerului Educației, pentru competițiile naționale și internaționale. Mulți premianți în reprezintă o mândrie, dar, în același timp, o provocare financiară, la care școlile fac față apelând la toate mijloacele care le stau la îndemână.

„Încropirea unui buget din care să acordăm recompense în bani elevilor care obțin premii la concursuri este o preocupare pentru noi. Am încercat să atragem fonduri prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Am avut sprijinul administrației locale, care, cu prilejul diverselor gale, a premiat copii cu rezultate la concursuri. De asemenea, am recomandat elevi către diverși sponsori, fie că a fost vorba de firme sau de asociații, care au dorit să se implice în promovarea performanței școlare. Am contat, de asemenea, și pe sprijinul asociației de părinți din școală, care ne-a ajutat cu sume de bani destinate premierilor. Chiar dacă rcunoașterea nu s-a făcut chiar în momentul obținerii rezultatelor, am încercat ca, până la finele anului școlar, reușitele deosebite să nu rămână nepremiate. De obicei, la festivitățile prilejuite de încheierea anului școlar, am acordat și plicuri cu bani elevilor cu premii la concursuri. Elevii care ajung la concursurile naționale primesc din partea Ministerului Educației premii, dar și performanțele obținute la nivel de județ trebuie recompensate. Avem nevoie de performanță. Și copiii, și profesorii care se înhamă la asemenea muncă trebuie răsplătiți și încurajați”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, director al Colegiului Național „Roman-Vodă”.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0