HomeActualitateRural

Bani norvegieni pentru rromii din Solca

Şcoala din localitatea Solca a întocmit un proiect destinat îmbunătăţirii pregătirii şi nivelului de educaţie în rândul rromilor.

Școala Gimnazială din Oniceni a depus un proiect cu fonduri europene nerambursabile pentru îmbunătăţirea pregătirii şi nivelului de educaţie în rândul rromilor. Proiectul, intitulat „Să vii la şcoală pentru o educaţie completă!”, este realizat în parteneriat cu Primăria Oniceni şi este destinat unui număr de 66 de copii şi 30 de părinţi, care învaţă şi trăiesc în localitatea Solca. „Am întocmit acest proiect cu dorinţa de a identifica problemele cetăţenilor de etnie rromă din localitatea Solca, în scopul de a le acorda sprijin, de a ţine copiii cât mai aproape de şcoală. Proiectul pune accent pe încurajarea copiilor rromi să meargă la şcoală, sprijinirea lor în aprofundarea cunoştinţelor predate în timpul orelor de curs, desfăşurarea de activităţi recreative şi de timp liber, consiliere şi integrare profesională. Dacă acest proiect, realizat cu fonduri norvegiene, va primi finanţare va fi un mare câştig pentru comunitate”, a precizat profesorul Dan Vîntu, directorul Școlii Gimnaziale din Oniceni.

Norvegienii vor aloca pentru acest proiect 200.000 de euro. Potrivit proiectului, va fi amenajat un Centru de zi pentru grupul ţintă al proiectului, unde beneficiarii vor primi, la prânz, o masă caldă. „Totodată, proiectul prevede dotarea grădiniţei cu mobilier, amenajarea unui teren de sport pentru elevi şi a unui părculeţ de joacă pentru copii, precum şi construirea unui puţ de apă”, a spus directorul Școlii Gimnaziale din Oniceni.

Motivul implementării acestui proiect îl reprezintă numărul mare de copii de vârstă şcolară din localitatea Solca. La nivelul comunei Oniceni sunt 650 de preşcolari şi elevi, din care 250 de copii numai la şcoala din Solca. În vreme ce alte şcoli îşi închid porţile, din lipsă de elevi, în satul Solca numărul copiilor creşte. „Începând din toamna acestui an, vom avea încă o clasă pregătitoare, pentru care va fi angajat un învăţător. Numărul mare de copii ne-a determinat să organizăm cursurile în două schimburi”, a spus directorul Dan Vîntu.