Primele apeluri de proiecte din POR 2014-2020 au fost lansate marţi, 15 martie. Acestea vizează modernizarea drumurilor judeţene şi reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat marţi, 15 martie, publicarea variantelor finale a Ghidului Solicitantului pentru două priorităţi de investiţie: Axa 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, respectiv Axa 3 – Prioritatea de investiţie 3.1. Operaţiunea A. Clădiri rezidenţiale.
Peste 139 de milioane euro pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene
Prin Axa prioritară 6, consiliile judeţene din Regiunea Nord-Est au la dispoziţie 139,16 milioane euro (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională FEDR şi bugetul naţional), pentru investiţii care vizează modernizarea sau reabilitarea drumurilor judeţene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu reţeaua TEN-T sau construcţia/modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judeţean aflate pe traseul drumului judeţean respectiv, precum şi investiţii destinate siguranţei rutiere.
Investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport regionale au fost prioritizate prin fundamentări economico-sociale în cadrul Planului de Dezvolare Regională, Nord-Est, care are ataşată şi o listă de proiecte strategice în acest sens. Apelul de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare. Începerea depunerii de proiecte va fi pe data de 16 mai 2016, ora 12.00, iar închiderea depunerii de proiecte va avea loc pe data de 16 noiembrie 2016, ora 12.00. Contractele de finanţare se vor încheia pentru valori eligibile solicitate ce se încadrează în limita a 20% peste alocarea financiară regională.
Peste 63 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a locuinţelor
Prioritatea de investiţie 3.1. Operaţiunea A. Clădiri rezidenţiale vizează creşterea eficienţei energetice în blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990, prin activităţi de tipul:
– îmbunătăţirea izolaţiei termice şi hidroizolare anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu superior, planşeu peste subsol), şarpantelor, inclusiv măsuri de consolidare;
– reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic etc.
– modernizarea sistemului de încălzire: repararea/înlocuirea centralei termice de bloc/scară; achiziţionarea şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldura şi/sau centrale termice pe biomasă etc.;
– înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent din spaţiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă;
– implementarea sistemelor de management al funcţionării consumurilor energetice: achiziţionarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea şi gestionarea energiei electrice;
– orice alte activităţi care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor şi a circuitelor electrice în părţile comune – scări, subsol, lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate, lucrări de reparaţii la faţade etc.);
Autorităţile publice din mediul urban au la dispoziţie pentru aceste investiţii o alocare financiară de 63,79 milioane de euro (FEDR plus bugetul de stat).
Pentru această prioritate se lansează apelul de proiecte cu nr. POR/2016/3/3.1/A/1 cu depunere continuă. Contractarea proiectelor se va face în conformitate cu principiul „primul venit, primul servit”.
Proiectele se primesc în perioada 16 mai 2016, ora 10 – 16 noiembrie 2016, ora 10. Apelul de proiecte este deschis până la momentul în care valoarea solicitată a proiectelor depuse depăşeşte nivelul de 50% peste alocarea financiară regională, dar nu mai târziu de data limită de închidere a apelului de proiecte menţionată mai sus.
„Proiectele pe care le aşteptăm trebuie să facă parte dintr-o strategie bine realizată şi să răspundă unor nevoi reale ale societăţii noastre. Utilitatea, valoarea adăugată şi impactul final asupra comunităţii vor prima în luarea deciziei de finanţare în această perioadă de programare”, a declarat Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.
Ghidurile pot fi consultate pe pagina web www.inforegionordest.ro.
Comentarii