Bani de la bugetul local pentru cărți, simpozioane și conferințe dedicate Centenarului Unirii

HomeCultural

Bani de la bugetul local pentru cărți, simpozioane și conferințe dedicate Centenarului Unirii

 

 

Consilierilor locali li se cere votul pentru alocarea, din bugetul local, a sumei de 4.600 de lei pentru publicarea unui volum dedicat Romanului, precum și a două evenimente culturale, manifestări care se desfășoară cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri, „Arc peste timp: România Mare – Roman 100”.

Astfel, se propune alocare unui sprijin financiar din bugetul local, în sumă de 2.000 lei, Societății Culturale „Roman Mușat” din Roman, pentru publicarea volumului „Studia Romanensia XVI”. Aceeași sumă, de 2.000 lei, se propune a fi acordată Colegiului Național „Roman-Vodă” pentru organizarea în bune condiții a Simpozionului „Basarabia, străvechi pământ românesc”, ediția a VII-a, din data de 26 martie 2018. Suma de 600 lei este propusă a fi alocată Asociației Pro Basarabia și Bucovina, Filiala „Ion Vatamanu” – Roman, pentru organizarea în bune condiții a Conferinței „Dulci frați de dincolo de Prut”, ce va avea loc în data de 29 martie 2018.

„În cadrul Calendarului manifestărilor și acțiunilor organizate în cursul anului 2018 de Primăria municipiului Roman, cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri, „Arc peste timp: România Mare – Roman 100”, sunt incluse o serie de evenimente, printre care se numără și acestea. Societatea Culturală «Roman Mușat», organizatoare a Simpozionului dedicat Centenarului, la împlinirea a 626 de la prima atestare documentară a oraşului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Roman, solicită un sprijin financiar pentru publicarea revistei anuale Studia Romanensia XVI. De asemenea, în cadrul Simpozionului organizat la Muzeul de Istorie va fi o secțiune separată Personalități romașcane, dedicată marelui agronom romașcan Ion Ionescu de la Brad, important membru pașoptist și membru de onoare a Academiei Române, la 200 de ani de la nașterea sa. Întrucât în ultimii 22 de ani a devenit o tradiție ca lucrările prezentate în cadrul Simpozionului să fie apoi publicate într-un volum, dedicat anul acesta Centenarului, cu titlul Studia Romanensia XVI, document deosebit privind istoria urbei noastre mușatine. Colegiul Național «Roman-Vodă» Roman solicită un sprijin financiar pentru organizarea în bune condiții a Simpozionului «Basarabia, străvechi pământ românesc». La acest Simpozion dedicat anul acesta Centenarului, vor participa invitați din Republica Moldova, de la Liceul Teoretic «Principesa Natalia Dadiani» din Chișinău, reprezentanți ai cultelor, istorici, scriitori, unități de învățământ. Asociația Pro Basarabia și Bucovina, Filiala «Ion Vatamanu» – Roman solicită un sprijin financiar pentru organizarea în bune condiții a Conferinței «Dulci frați de dincolo de Prut». La această manifestare sunt invitați să participe Vladimir Beșleagă – jurnalist și scriitor din Republica Moldova și Veaceslav Șaramet – Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni, cu participarea realizatoarei Ina Guțu de la Radio România Chișinău, pentru care sunt necesare cheltuieli de cazare și masă”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali pentru a decide oportunitatea cheltuirii banilor.

Calendarul manifestărilor și acțiunilor organizate în anul 2018 de Municipiul Roman, cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri, numără peste 60 de evenimente ce se vor desfășura în oraș.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 6 ani ago

    Ma bucur sa aflu, chiar cu oarecare intarziere, ca s-a propus alocarea unei sume, fie si insuficiente, ca de obicei, pentru continuarea aparitiei anuarului „Studia Romanensia”, care in anul 2018 va ajunge la cel de-al XVI-lea volum. Asta inseamna ca a aparut deja volumul al XV-lea / 2017, in care a fost inclusa probabil si contributia mea, insemnand o a patra parte a Dictionarului istoric si etimologic al localitatilor din fostul judet Roman. Sper ca in acest an, cand se va implini o jumatate de secol de cand Romanul nu mai este capitala a unei unitati administrativ-teritoriale, asa cum a fost pana in 1968, in mod neintrerupt, timp de mai mult de cinci secole, voi putea termina si publica integral acest dictionar, dupa publicarea sa partiala in anuarul de la Roman, la care am fost onorat sa pot contribui de-a lungul mai multor ani, iar la un moment dat chiar in privinta denumirii sale actuale.. Nu ar fi deloc rau daca aparitia fiecarui volum al anuarului ar fi anuntata in timp util pe internet, inclusiv cu prezentarea sumarului, asa cum se intampla in cazul unor publicatii similare, iar volumele ar putea fi cumparate sau comandate de la una dintre librariile romascane. Editarea sa de catre Societatea Culturala „Roman Musat” se face in conditiile in care, prin „marinimia si remarcabila capacitate de intelegere” a autoritatilor judetului Neamt, Muzeul de Istorie din Roman nu a putut ramane o institutie autonoma, precum, de pilda, in aceleasi conditii, Muzeul de Istorie „Vasile Parvan”, din Barlad, care editeaza, incepand din anul 2006, Anuarul „Acta Musei Tutovensis”, ci a fost transformat intr-o simpla sectie a Muzelui de Istorie din Piatra Neamt.