Prima paginăRoman

Baia comunală mai are doar 40 de clienți

Dimensiune text

În urmă cu zece ani, baia comunală din Roman (foto) avea clienți „grei”, din rîndul procurorilor, polițiștilor și profesorilor din diverse orașe ale Moldovei. Atracția principală a băii comunale era sauna, unde în fiecare zi de vară se strîngeau cîte 20-30 de persoane. Acum, baia mai are doar în jur de 40 de clienți pe săptămînă, iar societatea Locato Serv a decis deja să modifice programul băii comunale.

 

Baia comunală avea clienți în fiecare seară de vineri, dar și sîmbăta – atît dimineața, cît și seara. Acum, baia comunală mai are doar în jur de 40 de clienți pe săptămînă, iar societatea Locato Serv a decis deja să modifice programul băii comunale, aceasta urmînd să fie deschisă doar o singură dată la două săptămîni. „Baia comunală va fi deschisă sîmbăta viitoare, seara, pînă la ora 20, apoi tot sîmbăta, la cîte două săptămîni, pentru că numărul clienților a scăzut. Avem aproximativ 40 – 45 de clienți acum„, a explicat Constantin Damaschin, directorul Locato Serv.
Cei care vor să stea în saună trebuie să plătească 20 de lei, iar cei care vor să facă o baie și un duș la baia comunală au de achitat 16 lei.

Baia comunală a fost construită de evrei în anul 1873. Multă vreme, o cameră specială din cadrul băii a avut drept destinație punerea în practică a unui ritual evreiesc: înainte de nuntă, miresele trebuiau să se scalde în prezența unor femei evreice căsătorite. Baia rituală era prevăzută în legile iudaice, fiind numită Mikva. Dacă tînăra mireasă nu putea face dovada băii rituale, rabinul nu oficia cununia religioasă. Ultimul ritual evreiesc de acest gen, găzduit de baia comunală din Roman, a avut loc în anul 1995, mireasa fiind o tînără din Dorohoi.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 9 ani

    acuma se poarta ecologistii !!!!