HomeEducatie

Bacalaureat diferențiat din 2013

Începînd din 2013, absolvenții ar putea susține un examen de bacalaureat diferențiat din punct de vedere al dificultății probelor. În funcție de tipul bacalaureatului promovat și-ar putea alege și traseul pe care îl vor urma.

 

Inițiativa modificării examenului de bacalaureat aparține ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, care intenționează ca, la viitoarea sesiune ordinară a Parlamentului, să fie discutat un proiect în acest sens. Proiectul este acum în discuția experților de la Ministerul Educației. „Am avut, în această vară, mai multe întîlniri cu directori de licee și ideea merge către un bacalaureat diferențiat. Bacalaureatul diferențiat va fi la opțiunea elevului. Nu decidem spre ce tip de bacalaureat merge elevul, ci acesta optează pentru un tip de bacalaureat sau altul„, a precizat Ecaterina Andronescu.

Ideea este salutară, depinde însă și de ce drepturi le conferă candidaților fiecare tip de bacalaureat în parte. Bacalaureatul diferențiat trebuie corelat și cu modul de admitere, apoi, în învățămîntul superior, astfel încît să nu limiteze dreptul de opțiune a elevilor spre o anumită carieră, dar să ofere șanse egale la admiterea la facultate„, a spus profesoara Gabriela Diaconu, director adjunct la Colegiul Tehnic „Petru Poni”.

Prin introducerea bacalaureatului diferențiat, ministrul Educației își propune să ridice standardul de calitate al liceelor tehnologice, unde rata de promovabilitate la bacalaureat este de 25-30%, mult mai mică decît cea din liceele teoretice, unde ajunge la 85-90%. Un alt mod în care ministrul vrea să evite pe viitor rezultatele proaste de la bacalaureat este organizarea de cursuri remediale pentru elevii care au probleme la școală. Acestea ar urma să poată fi frecventate încă din timpul gimnaziului, deoarece și rezultatele evaluării naționale s-au dovedit nesatisfăcătoare.

Comentarii

WORDPRESS: 0