Prima paginăActualitateRoman

AVOCATUL POPORULUI, ÎN ANCHETĂ LA ȘCOALA HORIA – PENTRU INTERESUL COPIILOR

AVOCATUL POPORULUI, ÎN ANCHETĂ LA ȘCOALA HORIA – PENTRU INTERESUL COPIILOR

Dimensiune text

 

Reprezentantul Avocatului Poporului pentru judeţul Neamţ s-a autosesizat cu privire la dezvăluirile făcute de Ziarul de Roman, în urma apelului făcut de părinţii unei fetiţe, elevă la Școala „Carmen Sylva” din Horia, într-un caz ce pare că aduce grave atingeri integrităţii şi viitorului copiilor.

Avocatul poporului Doina Sirghie 01

Expert Doina Sîrghie, coordonatorul Biroului Teritorial Bacău al Instituţiei Avocatul Poporului

Doina Sîrghie, reprezentantul Avocatului Poporului, instituţie condusă la nivel central de fostul premier Victor Ciorbea, spune că s-a autosesizat în acest caz şi a obţinut toate avizele de la Bucureşti pentru a demara o proprie anchetă asupra modului în care sunt educaţi elevii din clasa I, ai căror învăţător apare în mai multe înregistrări audio ca având un comportament neadecvat, nevrotic, la adresa celor mici.

Doina Sîrghie spune că instituţia pe care o reprezintă – Avocatul Poporului – s-a autosesizat în baza materialelor editate şi a celor audio prezentate de Ziarul de Roman, dar şi de alte instituţii centrale de presă, şi va întocmi un raport în acest caz.

„Pe noi ne preocupă toţi cetăţenii acestei ţări, dar, în acest caz, este vorba de copii şi nu putem sta deoparte! Vom merge la Școala din Horia pentru a apăra drepturile copiilor, dreptul lor la viaţă, drepturi prevăzute de Constituţia României. Sunt anumite semne de întrebare legate de faptul că directorul – conducerea şcolii spune că nu ştia nimic despre acele înregistrări sau despre atitudinea învăţătorului. Bănuim că modul în care învăţătorul le vorbeşte copiilor este cunoscut, pentru că pereţii şi uşile clasei nu sunt izolate fonic, astfel încât să nu se audă cum se adresează cadrul didactic elevilor. Noi respectăm punctul de vedere al asociaţiei de părinţi, al conducerii, dar vrem să le apărăm drepturile acestor copii. Ne-am anunţat prezenţa în Școală pentru ziua de marţi, 22 martie, şi vom încerca să discutăm cu toate părţile implicate. După aceasta, vom întocmi un raport, cu unele recomandări. Avocatul Poporului nu este nici instituţie de judecată, nici de anchetă, nici nu dăm pedepse, ci doar vom încerca să ne lămurim asupra celor reliefate de presă şi să facem recomandări”, a declarat Doina Sîrghie.

Ca reprezentant al zonei Bacău – Neamţ, dar cu exemple asemănătoare în judeţul de la sud de Neamţ, Doina Sîrghie spune că, inclusiv în acest caz, autorităţile statului ar trebui să-şi dea mâna pentru a se face dreptate, pentru a nu fi protejate anumite persoane în detrimentul binelui copiilor.

Reprezentantul Avocatului Poporului spune că se va face apel inclusiv la reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului  Neamţ (DGASPC), care are rolul de a analiza atât modul în care un comportament neadecvat al cadrelor didactice îi poate afecta pe elevi, dar şi asupra mediului familial în care trăiesc copiii „condamnaţi de părinţi pe motiv că sunt obraznici”: „Vom solicita în acest caz şi ajutorul DGASPC, pentru ca un psiholog să facă o evaluare corectă asupra efectelor acestei situaţii asupra elevilor. Copiii pot fi audiaţi, cu acordul reprezentantului legal, chiar şi/sau în prezenţa acestuia, de către psiholog, pentru a se vedea dacă faptele reclamate sunt reale şi au impact asupra celor mici. Totul se face cu acordul părinţilor, în prezenţa specialiştilor, dar este nevoie ca autorităţile să se implice. De la Direcţia Copilului, până la conducerea Școlii şi cea a Inspectoratului Școlar. În judeţul Bacău, în situaţii asemănătoare, primul ajutor în lămurirea unor astfel de situaţii a venit de la Direcţia Copilului, prin specialiştii instituţiei”.

Doina Sîrghie a mai precizat că inclusiv în cazul învăţătorului trebuie făcută o evaluare psihologică: „Înţelegem foarte bine că şi învăţătorul este supus, din cauza problemelor din sistem, la o presiune sau un stres suplimentar, dar important este ca cei mici să nu aibă de suferit”.

De precizat este faptul că doar raportul final, cu recomandările de rigoare, va fi înaintat instituţiilor decidente, iar asta se va întâmpla abia după ce comisia de la Avocatul Poporului va merge la Școală şi va discuta cu toţi factorii implicaţi. Ziarul de Roman va publica în integralitate raportul, aşa cum a făcut şi până acum cu toate opiniile transmise redacţiei noastre pe tema acestui caz care a bulversat învăţământul nemţean.

Orice persoană din judeţul Neamţ care se consideră nedreptăţită sau care consideră că a suferit un abuz din partea autorităţilor sau instituţiilor publice se poate adresa instituţiei Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacău. Cererile sunt scutite de taxa de timbru, iar audienţele se acordă gratuit. Biroul Teritorial Bacău are sediul în municipiul Bacău, strada Nicolae Bălcescu nr. 5, telefon, 0234 572.472, e-mail: avpbacau@avp.ro. Audienţele se acordă zilnic de luni până joi, între orele 9-16, şi vineri, între orele 9-12.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 12
 • Interventia avocatului poporului nu poate decat sa ma bucure.Faptul ca organe ale statului se vor implica in ancheta este un lucru binevenit deoarece vor fi prezenti oameni pregatiti profesional sa verifice si sa emita concluzii si recomandari.De departe cel mai important este faptul ca in ancheta se vor implica niste psihologi,astfel se acorda o mare atentie implicatiilor psihologice si emotionale ale acestor comportamente deviante.

 • Salut implicarea acestei institutii in lamurirea situatiei din localitate deoarece observ dar si din discutiile pe la colturi ca deja era luata hotarirea in spatele usilor inchise ca aceasta persoana care a avut o atitudine nedemna de un cadru did. sa fie penalizata o luna doua.Cam blinda aceasta penalizare pt. o persoana nevrotica, cu iesiri necontrolate si un limbaj GOLANESC pe care vad ca il stapineste foarte bine.Care conducere sa ia masuri deoarece acesta este stilul de predare la scolile din mediu rural.Nu este singura care se comporta astfel si din ce stiu sunt citeva cadre mai nevrotice care o intrec dar norocul lor ca nu au avut un parinte care sa le inregistreze.
  Evaluarile psihologice stim toti cum se fac,de cele mai multe ori doar scriptic,ca de nu poti sa scoti pe cineva din sist. dupa N ani de lucru.Sa ne amintim cazul de la Miron Costin cu citiva ani in urma.
  Salut faptul ca redactia doreste sa ne tina la curent cu mersul anchetei si nu se lasa intimidata de „diversi JURISTI” de ocazie care fac presiuni ca aceasta ancheta sa fie stopata.Este jenant ca intr-o sapt. nu a aparut nici o reactie din partea ISJ Neamt ceea ce ma face sa cred ca presiunile sunt mari si asupra lor pt. a musamaliza ceea ce s-a petrecut la Horia.Bun si comunicatul asociatiei parintilor care este relativ neutru.Daca tot se implica asa mult poate reusesc sa induplece cond. scolilor din Horia si Cotul Vames sa dea voie ca elevii sa lucreze la calculatoare deoarece isi fac programare la biblioteca unde nr. de calculatoare este mic.Acum sa nu vie dl Cristi sa imi spuna ca acesti elevi au acces la acestea sau ca le strica ca sunt rai.

  • D-na „Fosta…, ce va ascundeti sub „Un Parinte”, care e „contributia” dumnevoastra in aceasta „telenovela”?
   Ce urmariti?
   Credeti ca fostii si actualii dumnevoastra colegi nu va cunosc?
   E urat ceea ce faceti!!!

 • Poate ar fi necesară o evaluare psihologica a părinților fetiței dar și o evaluare de către specialist a înregistrării ! Mi-e greu să cred că lucrurile stau așa cum au fost prezentate de presă !

  • Aveţi dreptate, stimată doamnă! Nimeni nu verifică şi comportamentul părinţilor care încriminează nu o şcoală, ci un sistem. Când intri într-o unitate de învăţământ ca la tine acasă, fără să respecţi un minimum de reguli de bun simţ, când jigneşti pe toată lumea de parcă ai fi pe moşia ta, când vrei să inspiri frică pe principiul,, Las că-ţi arăt eu ţie!, când te joci cu vorbele fără să ţi le asumi, mi-e greu să cred că relaţia părinte-profesor-elev funcţionează. Ea există, dar lipseşte cu desăvârşire!!! Din fericire, şcoala românească e foarte bună, dar sistemul de valori promovat contravine normelor pe care încearcă tot şcoala să le păstreze. Vina este a tuturor, nu a unei persoane anume. Să nu particularizăm cazul de la Horia, că e deja generalizat! Agresivitatea verbală şi fizică tin să se instaureze cu repeziciune. Copiii nu mai ascultă, sunt agitaţi, n-au stare, ţipă ei înşişi, se ceartă din te miri ce, se bat, umblă prin genţile altor copii… Părinţii se declară neputincioşi, nu ştiu ce să le facă. Şi unde mai pui faptul că sunt o groază de copii care nu au un mediu familial nepotrivit.Toată lumea ia atitudine când se întâmplă ceva grav! Dar de ce nu merge şi cu măsuri de prevenţie?! Şi învăţătorul sau profesorul ce să facă? Suntem părinţi nemulţumiţi dacă sunt
   lăsaţi în clasă în plata lor, cum la fel de nuemulţumiţi suntem dacă se ţipă la ei! A fost mediatizat vreun caz în care un părinte jigneşte un cadru didactic??? Sau, e cineva care s-a gândit că sunt şi elevi care vor să înveţe, dar nu pot din cauza altora care deranjează ora? Sunt părinţi care cer şcolilor să ia măsuri în cazul unor elevi certaţi cu disciplina . Şcoala nu are efectiv nicio putere, iar scăderea notei la purtare e o măsură desuetă. Dar profesorii? Care au de întocmit zeci de dosare stufoase, proiecte, proiectări, mai mici sau mai mari,obosiţi de povara zilei de mâine. Oare câţi dintre aceştia nu şi-au apostrofat propriii copii când soseau acasă cu nervii întinşi la maximum? Să fie de vină sistemul?! Acum în condiţiile date, ar trebui să le fie şi frică să mai deschidă gura, ca nu cumva să fie înregistraţi!!! Un PĂRINTE văd că solicită să fie lăsaţi copiii la calculator!Ce să înveţe, că oricum sunt interesaţi doar de jocuri şi nu de cum se scrie „L-aţi văzut cumva pe Zdreanţă?” ( şi nu La-ţi văzut !) Să fim serioşi! Aşa cum se învaţă de pe manuale învechite, depăşite şi cu destule greşeli ştiinţifice, tot aşa sunt şi calculatoarele. Doar dacă n-aţi depus dvs vreun proiect prin asociaţia părinţilor şi calculatoarele cele noi stau sub cheie. NU, şcoala trebuie să le dea totul! Şi tot şcoala să plătească moral!E uşor să-ţi dai cu părerea când nimic nu ai a spune. Sunt multe probleme care nu se rezolvă azi, mâine sau poimâine. Doar timpul le va rezolva! Care, din păcate, ne măsoară destrămarea…

   • Bine punctat stimata doamna! Sa ne uitam la gramatica stapanita de initiatorii si sustinatorii inregistrarilor si ne dam seama de multe. Bine-ar fi sa-si educe copiii mai intai acasa si apoi sa ridice pretentii.

 • Pt. Anca.Stiu cadre did. care au lucrat in oras cu copii agitatati si proveniti din familii cu probleme si aveau cca jumatate din clasa cu copii din acest mediu si sincer va spun ca stapineau clasa copiii nu umblau in timpul orelor si respectau cadrul did.Cum un maistru,inginer isi formeaza si educa oamenii cu care lucreaza la fel este si cu cadrul did.,daca tipa,urla,zbiara are un limbaj golanesc in clasa la fel se vor purta si copii cu ea fiindca li se pare ca asa este normal.Hai sa mai incetam cu vina aruncata asupra parintilor,ce vreti sa vie parintii sa predea in locul unei persoane nevrozate,sa faca ordine si sa mentina parintii disciplina in clasa.Acest lucru este obligatia cadrului did.nu a parintelui.Atunci ma intreb cadru did. pt. ce mai vine la munca???????pt. CADOURI,CAFELE,BIRFA.Cu mentalitatea aceasta si cu ridicarea acestor probleme faceti de ris pe toate cadrele did.Sunt citiva care nu stapinesc clasa si daca nu se descurca cond. scolii trebuie sa le arate usa din sist. de invatamint.
  Calculatoarele sunt pt. uzul elevilor si nu sa stea sub cheie ca sa ne laudam ca avem calculatoare.De ce nu cereti ca elevii sa invete sa lucreze pe calculator pt. ca atunci cind merg la liceu nu stiu sa faca un proiect?????Sincer dupa mentalitatea unora calculatorul este egal cu jocuri,muzica si filme.Cadrul did. trebuie sa-i invete ca inseamna si altceva.Dar de suntem in comitetul de parinti ,o ce functie avem,ne ducem la doua trei intilniri si cautam sa nu deranjam doamne fereste cond. scolii ca la anul nu mai avem functia.Ori rolul d-voastra este sa lucrati pt. binele copiilor.Acum ati fost bagati in seama iar cod. scolii si-a amintit brusc de voi cu ocazia scandalul.
  Rares nu stiu la cine faci referire dar cunosc foarte bine sistemul de invatamint deoarece inainte de toate insinuarile sau banuielele tale sunt parinte.Problemele pe care le-am avut eventual le-am rezolvat la nivelul scolii deoarece conducerea a fost foarte receptiva si a cautat sa fie impartiala .Este vorba de scoli din oras unde a invatat copilul meu.Port un respect deosebit meserii de dascal si pot spune ca 60-70% dintre acestea ii numesc dascali iar diferenta profesori.

  • Stimate Un parinte, am urmarit ceea ce scrieti. Din pacate, reiese foarte clar ca aveti probleme cu sistemul de invatamant si nu stiu cat va pasa de soarta copiilor cat va roade de cadrele didactice (sau numai de unele). Ca beau cafele, ca primesc cadouri, ca au program scurt, ca au salarii prea mari pentru cat muncesc, etc, etc. Cu siguranta exista si multe aspecte care trebuie indreptate, dar atitudinea dvs nu va ajuta in demersurile pe care le faceti. Prea va insirati la marea barfa pe-aici. Se pare ca nu aveti sustinatori ai acestui tip de comportament.

   • Claudia Matei 5 ani

    @admin – va rugam frumos sa va alegeti un nume sau pseudonim pentru comentariile publicate. Aveti, nick name virgil, romascan si emi. Va multumim pentru intelegere!

 • Cu dedicatie,
  Pentru doamna ce se crede “Un Parinte”,
  “Gelozia, bat-o vina, mi-a stricat “masinaria”!
  In “turnul Eiffel” m-am urcat si n-am scapat de pacat!”

 • Rezumatul zilelor care au trecut

  Am pus la dispozitia directiunii si comisiei de ancheta, 40 de ore de inregistrari, din propria noastra vointa, avand in vedere ca pana in ziua de azi nu le-au cerut inca, inregistrari audio din 22 februarie pana pe pe 7 martie, pe care se pot auzi zi de zi faptele constatate, precum si rezumatul scris.

  Pe acelasi document am propus si o expertiza pentru aceste inregistrari, de catre un expert pe care il pot alege din lista furnizata de catre ministerul justitiei, si am propus asumarea platii integrale a expertizei.

  Am fost audiati de catre reprezentantii institutiei Avocatul Poporului, cu care am avut un contact bun.In sfarsit cineva care vorbeste si care se ingrijoreaza de conditia copiiilor.
  Astazi am fost audiati de ”comisia de ancheta” interna a scolii, alcatuita ad-hoc asa cum prevede legea si compusa, conform regulamentului, din profesorii din aceasta scoala, si anume colegii d-nei Invatatoare si subordonati directoarei din scoala.
  Chiar daca 2 persoane erau mai degraba simpatici si deschisi, cum ar putea sa aibe o viziune obiectiva a problemei, in aceste conditii, cand trebuie sa ”judece” faptele colegei lor?

  Cativa se ingrijorau de timpul petrecut si neplatit, in cadrul comisiei de ancheta si, ceilalti ne cautau doar greselile sau neglijentele(administrative) pe care le-am comis.In nici un moment nu a fost pusa problema pe fondul actelor din acest dosar.

  Dupa 1h30 de ”auditii”, nu am dorit sa-i facem sa-si mai piarda timpul cu acestea si am incheiat discutia.

  In ziua de zi, copiii sunt tot cu Dna Invatatoare, care inca nu a avut curajul sa-si recunoasca public faptele si care, in mod sigur nu le mai adreseaza insulte, dar continua:

  sa se victimizeze in fata copiiilor,
  sa discrimineze copilul nostru, refuzandu-i de exemplu sa citeasca in rand cu ceilalti copii pentru ca ”mama ta a zis ca nu te invat nimic..”
  sa le vorbeasca de ”scandal”
  sa le vorbeasca de ”oaia neagra” care vrea s-o dea afara
  sa se justifice pentru actele sale, explicand ca ”intr-adevar v-am jignit, dar din drag…, asa cum fac cu copiii mei”
  sa ii lase singuri cu unu sau doi parinti mai mult de 30 minute in clasa, ca sa le tina ”morala” (ne putem intreba cu ce drept sunt prezenti acesti parinti in timpul orelor in clasa)

  Chiar daca directiunea a fost sesizata si prevenita de aceste fapte, aceasta nu a luat inca nici o decizie pentru a le evita.

  Pentru cei care nu cauta decat sa ne denigreze, fara sa aduca ceva constructiv, intrebati-va daca faptul ca acoperiti sau mai rau, faptul ca aprobati acest tip de comportament denuntat, va transforma in parinti mai buni?

  De cate ori Dna a facut sedinte pentru a explica faptul ca nu mai poate sa-si desfasoare orele in mod corect si normal?

  In nici un moment nu am auzit vreun parinte indignat de acest scandal, explicand copilului ca nici un adult, sau mai rau un invatator, nu trebuie sa-i vorbeasca in acest fel.

  Singurul lucru pe care l-am auzit este compatimirea pentru ”saraca” doamna, si rusinea pe care o aveti fata de prietenii care va suna pentru ca au auzit de scandalul din scoala satului vostru.

  Este mai importanta rusinea si fatada pe care o afisati decat bunastarea si educatia , copiiilor vostri, fara insulte si fara ca sa auda acele crize de nervi?

  Utilizati-va energia si resursele pentru a ameliora conditiile in care cresc copiii vostri, adultii de maine, mai putin individualisti si deschisi la minte

  In nici un caz nu se vor schimba lucrurile asteptand sa treaca timpul.

 • Pt. Virgil,
  Da, am probleme cu sistemul actual de invatamint deoarece imi pasa de copiii si nu sunt de acord cu ceea ce se intimpla intr-o serie de scoli,cum sunt tratati copii si parintii.Sincer putin ma intereseaza ca un cadru did. sta la la birfa,bea cafele sau ce retributie are atita timp cit isi face datoria.Poate am spus multe lucruri care nu trebuie sa le stie parintii si acest lucru ingrijoreaza pe o serie de persoane.Cred ca ar trebui sa-si faca ordine in propria ograda sa elimine pe cei care au un comportament nedemn pt. meseria de invatator,profesor sau educator si nu vor mai fi probleme.Am mentionat mai sus ca majoritatea din cadrele did. isi fac datoria si completez ca este jenant ca accepta ca aceasta meserie sa fie tirita in noroi nu de mine,nu de redactia ziarului ci de ei insasi care tolereaza un comportament care nu are nimic cu meseria de dascal.
  As ruga pe cei care sunt nemultumiti de retributie,conditii de munca sa mearga de curiozitate o luna de zile sa lucreze in mediu privat unde vor cistiga 700-800lei/luna,vor lucra 8-10 ore pe zi cu un liber pe sapt, si acela daca vrea muschii privatului sa ti-l dea.Este TRW-ul.croitoriile,restaurantele sau alte locatii si sa ne spuna atunci impresiile.Poate atunci vor sti sa isi apecieze locul actual de munca,cu bune si cu rele.Peste tot sunt probleme,toate meseriile au avantaje si dezavantaje care trebuie asumate.